Snap

Angststoornis

Wanneer je door angst dingen gaat laten weet je dat het eigenlijk al te laat is.

Voordat ik mijn allereerste blog begin op mamaplaats zal ik mij eerst even voorstellen;

Ik ben Manou, 27 lentes jong en mama van een heerlijke 3jarige puberpeuter genaamd Ryan. Ik ben 11 jaar samen met mijn man, waarvan 2,5 jaar getrouwd. Beiden zijn we geboren en getogen in Eindhoven en we wonen nu inmiddels 2 jaar in het Brabantse dorp Geldrop.

Ik heb sinds een paar dagen een blog account aangemaakt op Instagram, leuk als je me volgt!

Ik hoop wekelijks een blog te schrijven op mamaplaats. Niet alleen over onderstaande, maar allerlei onderwerpen. Moedermaffia, van opvang naar basisschool, vaccins en opvoeding in het algemeen. Het zal allemaal voorbij gaan komen :)

Schrijven vind ik fijn. Het maakt mijn hoofd leeg, ik kan dingen beter van mij afzetten en het geeft een gevoel van rust. Alsof je het tegen iemand vertelt, zonder dat je veroordeeld word. Een beetje zoals een psycholoog. Laat het nou net zo zijn dat ik daar sinds 2 maanden onder behandeling sta. Waarom vraag je jezelf af? Ik heb namelijk een angststoornis.

“De gegeneraliseerde angststoornis (GAS) is een psychische aandoening waarbij de patiënt lijdt aan langdurige buitensporige angstgevoelens en zorgen die moeilijk onder controle te krijgen zijn”

Bij mij is het probleem vooral in de avond aanwezig. Als iedereen gaat slapen en de wereld gaat “uit”, dan beginnen bij mij de donkere gedachtes binnen te komen. Moeten we wel weggaan dit weekend? Straks krijgen we een ongeluk en zijn we allemaal dood. Dit is een klein voorbeeld. De gedachten zijn af en toe zo heftig dat ik ze nog niet goed op papier kan zetten, omdat ik me er ergens voor schaam dat ik zulke heftige dingen kan denken.

Binnenkort gaan we starten met EMDR therapie. Eye movement desensitization and reprocessing is een therapeutische behandelmethode die met name toegepast wordt bij mensen met een posttraumatische stressstoornis. Na een aantal sessies zijn we tot de conclusie gekomen dat mijn angst deels word aangewakkerd door gebeurtenissen in het verleden. Ik ben heel benieuwd hoe deze therapie gaat uitpakken en ik ga er volledig voor!

En het is niet zo dat ik dag in dag uit als een zielig hoopje thuiszit. We hebben een abonnement op de Efteling, gaan graag dagjes weg met Ryan. Veel mensen uit mijn omgeving zullen dit niet eens weten. Maar Manou, je bent vaak zo vrolijk en positief? Ja dat klopt, mijn angstaanvallen zijn vaak intern best wel erg, maar aan de buitenkant zie je niks. Dat is het resultaat van de afgelopen 10 jaar je gevoelens te verbergen zodat niemand je daarop kan pakken.

Ik zit op de goede weg. Ik maak het bespreekbaar en doe me niet groter voor dan hoe ik mij voel. Heel lang heb ik mijn mond dichtgehouden omdat ik me schaamde voor mijn eigen gedachtes. En omdat ik bang was dat mensen me niet zouden geloven. Gelukkig kwam ik tot de conclusie dat die angst niet in de weg mag staan.

3 jaar geleden

Heel herkenbaar! Ik zit momenteel in dr angstput. Contact gezocht met de poppoli waar ik al sinds het begin van mijn zwangerschap bij loop. Ons tweede kindje is nu net 3 maanden oud. Eerst wat ups en downs gehad en daarna een lange periode gehad dat het hartstikke goed ging. Sinds twee weken gaat het nu prut. Angst voor de angst. Na de geboorte van onze eerste zoon, 5 jaar geleden nu, kreeg ik heel erg last van dwanggedachten en angst. Ik ben nu zoo bang dat dat weer terugkeert!

3 jaar geleden

Dank je wel! En fijn dat je er baat bij hebt gehad! Ik denk ook dat het nooit helemaal weggaat, zeker niet nu ik moeder ben. Maar hopelijk worden het meer zorgen dan echte angst 👍

3 jaar geleden

Ooh dit komt mij zo bekend voor! Van buiten ziet niemand het maar van binnen is het een chaos in je hoofd. Heb afgelopen jaar oom EMDR therapie gehad voor me angststoornis. Heeft echt wel goed geholpen alleen zal die angststoornis nooit weg gaan!😢 succes met je therapie!