Snap
  • Mama
  • Kraamtranen
  • Jebentnietalleen
  • eerlijkouderschap
  • ziekemama
  • AlsHetNietBijKraamtranenBlijft

Als het niet bij kraamtranen blijft...

Een blog schrijven staat al een tijdje op mijn planning, maar is er steeds niet van gekomen. Of wel geen tijd of geen zin en ergens merk ik toch ook een enorme drempel. Wat maakt dat ik nu wel start is omdat ik merk dat ik mijn verhaal wil delen. Daarmee denk ik dat ik er dus aan toe ben. Of het een succes gaat worden, zal ik mee gaan maken. Ik vind het doodeng dat mensen het zullen gaan lezen en vooral dat men er een mening over gaat hebben. Vooral zal ik het zelf benaderen als: therapeutisch van me afschrijven en doe ik het voornamelijk voor mijzelf. 

Ik schrijf onder de naam Tút op 'e snút, ik wil hier eerst onder bekend zijn en dan zie ik later wel weer verder. Je mag me hier dus Tút noemen. Tút op 'e snút is Fries voor kus op de snuit, het is iets wat ik regelmatig zeg tegen onze dochter (mei 2020), mijn man en ook onze 4 katten. Het is iets liefkozends en bied mij ook een vorm van troost. 

2,5 jaar geleden ben ik dus voor het eerst moeder geworden, onze dochter is net zoals vele ouders zullen zeggen: het aller mooiste kind op de wereld én bovendien (en nog belangrijker) is ze ontzettend lief, zorgzaam en geweldig. Hoe makkelijk ik dit kan omschrijven over een ander, kan ik dit niet over mijzelf schrijven. Na de bevalling ben ik veranderd, "ja duuh logisch" zal je denken. Ik ben moeder geworden, maar ik ben ook een totaal ander mens geworden. Ondanks dat ik mijn lieve kleine baby mooi vond, een lang gekoesterde wens die uit komt, ben ik mijn levenslust kwijt geraakt. Uiteraard dacht ik eerst nog: "hormonen. Dit hoort er allemaal bij, dit zijn dus die kraamtranen waar iedereen het over heeft". En dit heb ik voor een hele lange periode gedacht.

Toen ik weer aan het werk ging, was ik er oprecht van overtuigd dat dat mij wel zou lukken. Ja ik was nog steeds niet de oude en ik huilde regelmatig en ik was het plezier in het leven kwijt geraakt. Ik ben als een echte Fries opgevoed: nuchter en een beetje 'de niet lullen, maar poetsen mentaliteit'. Ook ga ik niet snel naar de huisarts voor een probleem, maar na een paar maanden werken kon ik mij zelf niet meer onder controle houden. De tranen waren er inmiddels elke minuut van de dag en ik had een enorm kort lontje. Eerst wou ik mij niet ziekmelden, in overleg met mijn leidinggevende stond ik op vrijdag op 50% ziekgemeld en ik zou het maandag gaan proberen. Dit was geen succes, ik had het gevoel dat ik al m'n werk moest doen in een veel kortere werkdag. Dat was uiteraard niet zo, maar ik ben nogal streng voor mezelf.. de dinsdag heb ik weer mijn leidinggevende gebeld en zij heeft de knoop voor mij doorgehakt: ik zou 100% ziek gemeld worden. 

Wat ik moest doen is tot rust komen en even de focus op mijzelf en mijn gezin leggen. Dit blog wil ik gaan gebruiken om mijn verhaal kenbaar te maken. Ik heb mij heel vaak alleen en in paniek gevoeld, daarnaast nog zoooooveel meer. Ik hoop voor mijzelf hier van mij af te kunnen schrijven, maar ook voor vrouwen die in het zelfde schuitje zitten te zeggen "je bent niet alleen".

To be continued...

Kun je ook lezen: "Hij deed kil en afstandelijk"

#MemVanMinimeisje's avatar
1 jaar geleden

Hoi Tut op e snut, Wat mooi dat je bent begonnen met bloggen. Ik werd meteen gepakt door je verhaal, want het lijkt alsof onze verhalen enorm overeenkomen. Ook ik ben nu 2.5 jaar moeder. Ik herken me nu al in jou verhaal en ben benieuwd naar je volgende verhalen!

Lammetje1's avatar
1 jaar geleden

Ja, ik heb hulp gehad. Een paar gesprekken (online) met een therapeut. Dat nam de scherpe kantjes wel wat weg, maar onzeker ben (en blijf) ik altijd wel. Ook ben ik mijn moeder in 2008 verloren en dat hakte er na de bevalling ook ineens mega in. Dat moest ik echt even opnieuw een plekje geven. Mijn kleine man is ondertussen 1,5 en ik geniet elke dag van hem! Hoop dat jij er ondertussen ook met volle teugen van kan genieten. Succes met schrijven!

Tút op 'e snút's avatar
1 jaar geleden

Dankjewel mama van Luca en Levy, ik ga later nog eens die zin lezen en dan idd beseffen dat ik trots mag zijn. Maar o o o wat is het moeilijk om kwetsbaar op te stellen in een maatschappij die individueel ingesteld is. En tegelijkertijd ‘ploppen’ er (gelukkig) steeds meer echte verhalen op. Tút op ‘e snút

Tút op 'e snút's avatar
1 jaar geleden

Dankjewel voor je bericht, “fijn” dat je mijn verhaal herkent, hoe vervelend het eigenlijk eerlijker gezegd is. Je wil zo genieten van het moederschap en dat wordt ook ergens van iedere moeder getracht. Als dat dan niet lukt… het voelt als falen en als dan ook nog al die andere pilaren om gaan vallen…. Heb je hulp gehad bij je burn-out? Super goed en fijn dat je je inmiddels beter voelt, stap voor stap! Je bericht geeft me moed om door te schrijven, want eerlijk is eerlijk ik vind het dood eng! Tút op ‘e snút

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Tút op 'e snút?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.