Snap
  • Mama
  • ouderschap
  • vrijheid
  • cliches
  • mamaleven
  • qualitytime

'Als die kinderen er eenmaal zijn, is het gedaan met je vrijheid’…. of toch niet?

Wat betekent vrijheid voor jou?

Een thema dat de afgelopen weken bij mij meerdere keren en op verschillende manieren terugkwam: vrijheid. Maar wat betekent dat eigenlijk? Toen ik vorige week een workshop volgde bij a cup of ambition gaven zij aan dat het woord vrijheid een voorbeeld is van een containerbegrip. ‘Google maar eens op het woord vrijheid, je ziet allerlei verschillende plaatjes’. Het is een woord wat zo breed en algemeen is en waar iedereen zijn eigen betekenis aan kan geven. Het is onmogelijk om in deze miniblog iedere vorm van vrijheid te behandelen, omdat het er zoveel zijn. Denk aan: vrijheid van meningsuiting, financiële vrijheid, vrijheid in tijd etc. Dus we houden het klein.

Goed. Welk plaatje schiet er als eerste door je hoofd als je aan het woordje vrijheid denkt? Voor mij was het antwoord in de eerste instantie: een typisch tropisch plaatje met palmbomen, zon zee en strand. Heel cliché volgens mij. Totdat ik er bewuster over na ging denken. Voel ik die vrijheid echt alleen als ik aan het reizen ben? Of op vakantie ga? Dat zou een beetje sneu zijn, want dan zou ik die vrijheid 0-3 x per jaar voelen. Ik lees en hoor het vaak: ‘als die kinderen er eenmaal zijn, dan is het gedaan met je vrijheid’. Maar is dat wel zo?

Tijdens de huwelijksreis met Robin leefde ik zo’n beetje iedere dag in dat vroegere plaatje van vrijheid in mijn hoofd. We waren in Thailand, zagen alleen maar palmbomen en andere tropische planten en doken wanneer me waar wilden in de zee, want het was toch altijd warm. Heerlijk, dat was nou vrijheid! Toch? Toen ik maar niet ongesteld werd en we gekscherend grapjes maakten over onze toekomst mét baby kwamen we erachter dat we deze specifieke vorm van vrijheid, met alle liefde, op wilden geven (of aan willen passen) om een gezin te stichten.

Vroeger begreep ik mijn moeder niet altijd. Van mijn 18e tot mijn 22e heb ik heel wat van de wereld mogen zien en zij heeft die reiskriebels nooit ervaren. Dat vond ik vreemd. Hoezo wilde ze zich niet zo vrij voelen? Dat was toch heerlijk… al die verschillende culturen opsnuiven en doen en laten wat je wilde? Nu ik ook moeder ben, begrijp ik dat zij zich juist ontzettend vrij voelde tijdens die kneuterige momentjes met mijn zusje en mij. Ze vond het heerlijk om zichzelf helemaal te verliezen in het kinderspel. Overigens is dat nu weer het geval, misschien nog wel meer bij haar kleindochters als met haar eigen dochters haha!

Van de week waren we met het gezin naar een speeltuin. Robin duwde Elodie heen en weer op een schommel. Ze schaterde het uit van het lachen. Noëlle stond bovenop zo’n gigantische springkussen en een paar iets oudere jongetjes vonden het maar wat leuk om Noëlle in hun spel te betrekken. Ze vond het geweldig en ik zag haar genieten. Zelf zat ik rustig alles van een afstandje te bewonderen. De zon scheen en ik kreeg gewoon tranen in mijn ogen van geluk (tjaa… dat hebben moeders af en toe). Ik voelde me op dat moment ontzettend vrij!

En al die lieve wensouders die, in de letterlijke zin van het woord, kunnen gaan en staan waar ze willen… voelen zij vrijheid als ze voor de zoveelste keer een negatieve test in hun handen hebben? Als hun hele wezen in het teken staat van die kinderwens?

Je ervaart wellicht minder vrijheid, doordat je een mini-you, of meerdere, hebt rondlopen en je voor je gevoel niet meer zo spontaan weg kan i.v.m. slaapjes, ritme, overprikkeling etc… maar betekent dat echt dat je minder vrijheid hebt? Je kan je (gezonde) kind overal mee naar toe nemen. De vraag is alleen: wil je dat wel voor je kind? Je hebt, in de meeste gevallen, vrijheid om die keuze te maken.

Persoonlijk voel ik vrijheid nu meer in de ‘kleine dingen’ in het leven. Die High tea met vriendinnen, dat nachtje weg met Robin, maar ook júist de tijd met mijn dochters en andere dierbaren. Ik voel vrijheid, omdat ons hele gezin gezond is. Helaas maak ik het tegenovergestelde van dichtbij mee: vrijheid is zeker niet vanzelfsprekend wanneer je gezondheid in het gedrang komt.

Op mijn werk voel ik vrijheid om mijn werkdag en tijden in te richten zoals ik dat zelf graag zie. Vrijheid hebben op je werk betekent voor iedereen ook weer wat anders. Ik sprak met @Candice op het ‘Be Great at Both’ evenement. We hadden het over onze werkdagen en uren. Zij werkt momenteel als verpleegkundige en haar streven is om in een volgende functie meer regelmaat te hebben. Voor haar voelen die gezette tijden juist heel vrij aan, terwijl dat voor een ander misschien beklemmend voelt.

Een van mijn vriendinnen vliegt de hele wereld over voor haar werk. Die insta foto’s zien er altijd geweldig en vrij uit. Wat niet iedereen beseft, is dat zij zich helemaal uit de naad werkt en uren in een week maakt waar ik een triloog van krijg.

Nog een ander voorbeeld: van een aantal ouders hoor ik dat zij meer vrijheid ervaren als hun kind eenmaal op school zit. Van weer anderen hoor ik dat ze juist het tegenovergestelde ervaren, omdat je je moet aanpassen aan het schoolritme.

Dus als ik de volgende keer met een beetje jaloezie kijk naar reizende mensen (met of zonder kinderen), moet ik mezelf afvragen wat de achterliggende reden van die jaloezie is. Persoonlijk denk ik niet dat dit een hang naar vrijheid is, maar meer de qualitytime die je met je gezin ervaart als je een aantal weken op elkaar bent aangewezen. In die zin hoef ik mijn vrijheid dus niet te halen uit al die mooie tropische plekken en verre reizen. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen btw. En het betekent ook zeker niet dat ik nooit meer ga reizen (iets met onze plannen voor ’23😊).

Dus nee, dat plaatje van een palmboom past nu niet meer helemaal in mijn beeld van vrijheid. Eerder een plaatje van mijn dierbaren, de natuurgebieden in onze omgeving en ons huis. Maar goed, let’s be real: ik voel niet per se heel veel vrijheid als ik naar die stapel was kijk die alsmaar groter wordt. Het is maar net hoe je ernaar kijkt, net zoals zoveel dingen in het leven: zie jij het glas halfleeg of halfvol😊?

Ik voel me vrij in zoveel opzichten! Ook met kinderen. Wat betekent vrijheid voor jou?

De Babykriebels's avatar
1 jaar geleden

Haha zeker! Ik besefte het eigenlijk zelf ook pas toen ik deze blog schreef 😅

Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats's avatar

Mmm ja goed om deze gedachten mee te nemen! Alleen soms zo lastig haha. Liefs, Laura

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij De Babykriebels?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.