Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Alles over zwangerschapsstriemen

Tussen de 50 en 90% van alle vrouwen hebben last van zwangerschapsstriemen tijdens de zwangerschap.

De zwangerschapsstriemen ontstaan meestal in het derde trimester, wanneer je huid letterlijk op een breekpunt staat.

De meeste zwangerschapsstriemen ontstaan op de buik, maar kunnen ook voorkomen op borsten, armen, heupen en billen.

Ookal zien ze er best ernstig uit, zwangerschapsstriemen zijn niet pijnlijk, wel kunnen ze wat gevoelig zijn of wat jeuk teweeg brengen.

Vooraf weet je meestal niet of je zwangerschapsstriemen gaat krijgen.

Zwangerschapsstriemen zijn niet te sturen door veel smeren.  Zelfs de meest dure olieen zullen zwangerschapsstriemen niet kunnen voorkomen. Een droge huid heeft wel een grotere kans op zwangerschapsstriemen. Een creme die vocht inbrengt in je huid is zeker goed, ongeacht of je zwangerschapsstriemen krijgt of niet. Het zorgt wellicht voor minder zwangerschapsstriemen en het zorgt ervoor dat je huid zich sneller herstelt.

Zwangersschapsstriemen zijn deels genetisch bepaald.

Niet alleen zwangeren krijgen deze zogenaamde zwangerschapsstriemen. Het heeft te maken met het stretchen van de huid. Dit kan ook gebeuren tijdens de pubertijd, bij groeispurt. Natuurlijk kan het ook gebeuren bij snelle gewichtstoename.

Na iedere zwangerschap heb je bij een volgende zwangerschap meer kans op zwangerschapsstriemen. Je huid is door eerdere rekking meer kwetsbaar. Je zult merken dat je wellicht een paar nieuwe zwangerschapsstriemen krijgt, en dat de oude littekens tijdelijk donkerder zullen worden. Het kan ook zijn dat oude zwangerschapsstriemen niet veranderen.

Voeding is belangrijk voor je huid. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je huid van binnenuit meer gehydrateerd is. Een goede voeding is natuurlijk tijdens een zwangerschap zowiezo belangrijk voor je ongeboren baby.  Drink minstens 2 liter water om je huid optimaal gehydrateerd te houden. Eet veel voeding rijk aan vitamine C en zink. (fruit, groente, vis, noten, zaden, etc).

De kleur van je huid heeft absoluut geen verband met of je wel of geen zwangerschapsstriemen krijgt. Een donkere huid heeft desondanks wel minder zwangerschapsstriemen en ze zijn minder zichtbaar op een donkere huid.

Zwangerschapsstriemen worden veroorzaakt door een snelle gewichtstoename. Wordt je moeder van een tweeling, dan is de kans dat je sneller aankomt, dan wanneer je een eenling verwacht. Of een tweeling verwacht, wil nog niets zeggen of je ook zwangerschapsstriemen krijgt.

Helaas zullen zwangerschapsstriemen nooit helemaal verdwijnen. Hoe langer het duurt, hoe minder diep en minder zichtbaar de zwangerschapsstriemen zullen zijn.

Op een blanke huid hebben zwangerschapsstriemen de nijging een zilvere kleur te krijgen. Op een donkere huid daarentegen worden zwangerschapsstriemen een paar tinten lichter van kleur.

De meeste vrouwen zullen de zwangerschapsstriemen ter zijner tijd niet meer zo opvallen en zullen accepteren dat ze een teken zijn van hun moederschap. In extreme gevallen kan het laseren van de huid een optie zijn.

Heb jij misschien nog aanvullingen t.av. zwangerschapsstriemen? Laat het hieronder andere mama's weten!

7 jaar geleden

There are no words to describe how bouoaicds this is.