Snap
  • Mama
  • Momlife
  • #moederschap
  • Burnout#moederschap#metime#tijdvoorjezelf
  • #balans
  • #balansvinden
  • #gedachtes

Alle ballen in de lucht houden?!? Hoe dan?

Voor mezelf kiezen is best lastig

Daar ben ik dan weer. Na ruim driekwart jaar stilte schrijf ik dan weer een blog. 

Hopelijk zijn jullie mij niet vergeten. 

Ik ga weer regelmatig hier blogs op mamaplaats posten.  Ik vind het heerlijk om dit te doen en heb duizend-en-een ideeën om over te schrijven. Voornamelijk over onderwerpen die gegrepen zijn uit mijn eigen leven. 

Het afgelopen jaar is best een heftig en zwaar jaar geweest voor mezelf. Niet zo zeer dat er allerlei drama`s aan de hand waren maar wel dat ik bemerkte dat ik  meer grip ging verliezen op mezelf. 

Ik zal jullie mee nemen naar het begin. 

Begin dit jaar was ik nog bezig met een opleiding tot brede coach met als specialisatie opvoedcoach. Daarnaast was ik bezig om mijn eigen praktijk op te bouwen, een reguliere baan van 24u ernaast , jong gezin , sociaal netwerk en nog wat vrijwilligersdingentjes. 

Ik was soms kapot en ik liep mezelf gigantisch voorbij. Had ik nu een burn out of liep ik daar tegen aan? Nee dat niet maar er was geen balans meer. Ik gaf alleen maar en ik kreeg soms wat energie er voor terug. 

Snap

In mijn omgeving waren er wel mensen die oplettend waren. Ik kreeg vaak de vragen 'Goh Natas, hoe doe je dit toch allemaal?' 'is het niet te veel?' 'nee ' antwoord ik altijd, want zo voelde dat voor mij , op dat moment. Ik zat in een snelvaart trein die maar door denderde en deze had geen stops. Ik ging van het ene event naar het andere overleg of van de ene coachingsgesprek naar mijn werk. Ik vroeg veel van mijn lijf en mijn hoofd en bouwde geen rustmomenten in. Of niet genoeg althans. 

Nadat ik klaar was met de opleiding, rond juni, was ik op. Ik had weinig energie meer over om activiteiten naast mijn baan als hulpverlener te doen. In de avond uren wilde ik het liefst thuis blijven. Ik kreeg een enorme schuldgevoel naar mijn gezin toe. Ik heb ze te weinig gezien en aandacht gegeven. Dat waren gedachtes die ik in mijn hoofd kreeg. Deze gedachtes zijn zo niet helpend maar maken het alleen maar negatief in mijn hoofd. Ik zocht ook bevestigingen voor mijn gedachtes. Zo bleef ik in een cirkeltje rond draaien en kon en durfde geen beslissingen voor mezelf te maken. Maar ook niet om voor mezelf te kiezen. 

Snap

Ik gaf mezelf een rustpauze tijdens de zomervakantie. Dit was een besluit waar ik voor een 100% achter stond. Ik ben bij mezelf na gegaan wat maakt dat ik deze gedachtes heb?  Waar komen ze vandaan? Hoe dacht ik dit? Was het echt wel zo? 

Ik kwam er achter dat ik mezelf compleet aan het wegcijferen was. Ik wilde het iedereen naar hun zin maken behalve mezelf of waar voor ik wilde gaan. Ik richtte mij teveel op de wensen van een ander waardoor ik niet meer toe kwam wat ik zelf wilde of wat ik belangrijk vond op dat moment. Ik durfde simpelweg soms geen 'nee' te zeggen en hierdoor kreeg ik steeds meer op mijn bordje. Waardoor het bordje te vol werd en er niks meer bij kon.  

Het grappige hieraan is dat mensen het wel tegen je zeggen van 'jeetje je doet wel veel' maar je ook weten te vinden als ze iets van je willen. 

In de zomer heb ik veel rust gekregen door dat alle verplichtingen sowieso waren gestopt en kreeg ik letterlijk de ruimte voor mezelf. 

Ik kon nu eigenlijk nagaan wat ik zelf wilde en wat niet. Tijdens de zomervakantie heb ik dan ook een aantal besluiten genomen en uitgevoerd! Ja ja! ik heb ook nee gezegd tegen een aantal activiteiten. 

En dat vond ik toch een partijtje moeilijk! Oh jee want stel ze vinden je niet meer aardig of zoiets. Kortom druk maken om de mening van een ander. 

Werkelijk want daar heb je niks aan! 

Sinds ik een aantal besluiten heb genomen en doe wat ik leuk vind heb ik weer energie voor 10. 

Ik geniet weer volop van mijn kinderen, gezin en vrienden.  De weekenden zijn nog steeds vol met afspraken maar kijk nu beter naar de energiegevers hiervan! Ook mijn werktijden zijn beter waardoor ik meer rust ervaar thuis. Ik ben nu elke avond thuis om met mijn kinderen te eten en naar bed te brengen. Daar word ik gelukkig van en geeft mij energie. 

Valkuil daarbij is wel dat ik niet weer overal ja op moet zeggen! Een mega tip ; Als mensen mij nu iets vragen zeg ik nu eerst ' ik denk er even over na en kom erbij je op terug'. Dat geeft mij ruimte om na te denken of het haalbaar is, passend is voor dit moment. Werkt gegarandeerd! Balans blijft altijd een zoektocht.

Mijn ervaringen heb ik gebundeld en heb dit om gezet in een mooie workshop voor ouders genaamd ; time management voor ouders! Echt de moeite waard om te volgen als je deze struggels herkent! Wil je vrijblijvend meer weten over deze workshop ; info@coachingpraktijkpuur. nl

Ohja hierbij ook 5 tips om NEE NU EVEN NIET te zeggen tegen anderen

1 Denk even na voordat je JA zegt. 

2 Geef aan dat je het gehoord heb en dat je hier nog op terug komt per mail of whatsapp.

3 Overleg het eerst thuis met je partner.

4 Ga bij jezelf na is dit een energiesluper of energiegever?

5 Energiesluper; geef aan dat het niet op dit moment niet geschikt is of dat het niet passend is in je leven.        

Hoe gaan jullie met deze struggels om? 

Zo dat was me weer een blog! Heerlijk om weer terug te zijn !  

Liefs Natas         

Snap
Snap