Snap
  • Mama
  • afvallen
  • Momlife
  • motherhood
  • bodypositivity
  • mombod

Afvallen; mag dit wel?

Vaak schrijf ik blogs over onderwerpen waar veel mensen een mening over hebben, maar waarvan ik vind dat dit onnodig is. Samen slapen, potjes fruit in plaats van vers fruit, je kind laten huilen en noem maar op. Sinds een paar maanden ben ik aan het afvallen en zelfs híérin merk ik; ie-de-reen geeft zijn of haar ongezouten mening. Of dit nou direct, indirect, positief of negatief is, mensen moeten leren om lief te zijn voor elkaar.

Al mijn leven lang struggle ik met mijn gewicht. Toen ik zwanger raakte op mijn 20e, een maand nadat ik ontzettend was afgevallen en me eindelijk goed in mijn vel voelde, vlogen de kilo's er aan. Een slanke 20-jarige dame was ik niet meer. En het nare? Het is er ook nooit af gegaan. Niet alleen moest ik een gehele nieuwe garderobe aanschaffen, ook kreeg ik steeds meer te maken met lichamelijke klachten. Schurende benen, ontiegelijk moe elke dag, hoofdpijnen waar je 'u' tegen zegt, een nog slechtere rug dan ik al had en ik kan nog wel even doorgaan. Na mijn tweede zwangerschap woog ik, in plaats van de 65 vóór mijn moederschap, 85. Mijn BMI ging van 'gezond' naar op het randje Obesitas.

Begrijp me niet verkeerd; ik ben ontzettend trots op mijn lichaam. Maar me hier prettig in voelen is een ander verhaal. Het lastige hierin is alleen; er zijn altijd mensen die het nog slechter hebben. En daar gaat het dan ook fout. Omdat ik 'maar' 20 kilo zwaarder ben dan voorheen, je het helemaal niet aan mij ziet en omdat ik nog hartstikke jong ben, mag ik op de één of andere manier niet klagen, niet afvallen en het er al helemaal niet over hebben. Niet alleen ik, maar veel mensen waar ik mee spreek herkennen dit. Daarom schrijf ik dit, om te laten zien dat iedereen mag afvallen (mits het gezond blijft uiteraard!). Of het nou is om je mooier te voelen of om je lekkerder in je vel te voelen. Het-is-jouw-leven!

Dus, laten we allemaal ietsjes liever zijn voor elkaar. Steun iemand die graag wilt afvallen. Laat al je opmerkingen achterwege en zeg dat het knap is. Bedenk je eerst vier keer waarom iemand wilt afvallen. Een verandering van 5, 10, 20 en alles daartussenin en overheen is soms gewoon veel! Lichamelijk en mentaal kan dat een klap zijn, dus accepteer het als iemand wilt afvallen en hier vol voor wilt gaan!

Zelf ben ik nu -6,1kg in 3 maanden, van 86,1 naar 80,0. Super trots ben ik en ik hoop volgende week ein-de-lijk de 8 niet meer te hoeven zien. Ook merk ik dat mijn benen al een stuk minder schuren, ik meer energie heb en minder hoofdpijnen. Hoe tof is dat?! Via mijn instagram @dezusjesvan deel ik heel veel over het moederschap, maar ook ben ik heel open over het afvallen. Iedereen met vragen en verhalen mag bij mij terecht.

Hopelijk tot snel en vergeet niet; afvallen mag!

liefs, 

Esther

@dezusjesvan

MariskaMama's avatar
4 jaar geleden

Precies dit!! Wat fijn dat je hier zo’n openhartige blog overschrijft.. en je mag trots zijn op jezelf 👌🏻💪🏻

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij dezusjesvan?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.