Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Achternaam

Tijdens mijn zwangerschap wist ik het al... ons kindje gaat mijn achternaam krijgen.

Ik ben een  kind van gescheiden ouders en draag de achternaam van mijn vader. Broers heb ik niet. Wel 2 zusjes alleen zijn die van een andere vader. In de familie van mijn vader zijn we alleen nog met meiden. Er was ooit een oudere neef alleen is die op jonge leeftijd overleden. Ik en mijn 2 nichten zijn de enige nog die onze achternaam dragen. Mijn oudste nicht is getrouwd, heeft de naam van haar man aangenomen en heeft inmiddels ook een dochtertje die even oud is als de mijne. Alleen draagt haar dochtertje dus de naam van haar partner. Mijn jongere nichtje gaat volgend jaar trouwen en denkt inmiddels ook aan kinderen. Wat zij zal doen m.b.t de achternaam van de eventuele kinderen weet ik niet maar het is er niet het typ naar dat voor haar meisjesnaam zal kiezen. (ik vraag mij ook af of dat wel kan nadat je getrouwd bent en dus de naam van je partner hebt aangenomen?)

Onze achternaam is/was dus stervende en deze eigenwijze moeder wou daar een stokje voor steken. Nu is het niet zo dat wij een bijzondere achternaam hebben hoor. Integendeel! Maar het is er wel één waar ik rete trots op ben. :) Inmiddels heb ik geen partner meer en wonen mijn dochtertje en ik samen zonder partner. Dat dit ging gebeuren wist ik natuurlijk niet van te voren. Hoe verwarrend kan het zijn voor een kind als moeder een andere achternaam heeft dan het kind zelf.  Ik weet het, er zijn hele volksstammen die zo leven maar ik ben blij met de keuze die we toendertijd gemaakt hebben.

Dochterlief is nu anderhalf jaar oud en roept vol trots haar achternaam als ik vraag "hoe heet jij nog meer Denvy? " Ik kan alleen maar hopen dat ze ooit dezelfde keuze zal maken. En zo niet dan is het ook goed hoor, dat zal natuurlijk haar eigen keuze zijn. Maar hopen mag altijd toch?

Welke achternaam hebben jullie gekozen?

11 jaar geleden

Ook mijn dochter heeft de achternaam van haar vader. Wij zijn (nog) niet getrouwd, maar als we dat gaan doen zal ik ook zijn achternaam aannemen met een streepje en dan mijn achternaam. Waarom? Ik heb een oer-Hollandse achternaam en er zijn nog vele andere die hetzelfde heten als ik. Dan ben ik met zijn achternaam ineens uniek(er) qua naam ;-)

11 jaar geleden

Mijn vriendin heeft om die reden ook haar kids haar achternaam gegeven. Ik heb er juist bewust voor gekozen het niet te doen. Hij heeft een broer en zus hier wonen die beide de achternaam van hun vader dragen. Om hem dan mijn achternaam te geven vind ik zo raar staan. alsof hij er niet helemaal bij hoort.

11 jaar geleden

Hier getrouwd en onze zoons dragen de achternaam van mijn man. Deze komt ook zelden voor in nederland en onze zoons geven het ook weer door hopelijk haha.

11 jaar geleden

Bij ons precies hetzelfde als bij nahsuusje: niet getrouwd, maar gelukkig samenwonend en de kinderen hebben allebei papa`s achternaam. Af en toe verwarrend ( de kinderen beginnen er ook wel eens vragen over te stellen ) maar als ik voor de kinderen ergens naar toe moet bellen, noem ik gewoon mijn voornaam en zeg ik daar achteraan: de moeder van...