Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

9X Ultieme vakantietips van een travel agent

Als travel agent heb ik tips voor je verzameld die bijdragen aan een zorgeloze vakantie met kids. Delen met vrienden mag en aanvullen ook!

1: Voeding: Kinderen (vooral baby's) kunnen heftig reageren op de combinatie van een andere omgeving én andere voeding. Overal ter wereld is (baby)voeding verkrijgbaar, maar overal smaakt het nét wat anders. Geen overbodige luxe dus om een pak extra voeding in de auto (of koffer) te stoppen. Of een verpakking crackers en pindakaas ;). Mochten je kids zich willen wagen aan 'local food' - top natuurlijk! Kijk wel een beetje uit me rauwe producten en check (bijvoorbeeld op internet) of het restaurant een beetje goed bekend staat. 

2: Drinken: Ook drinken is belangrijk, het is vaak een paar graden warmer op vakantie, voldoende water drinken is een must. Probeer vaste momentjes te pakken zodat je te weinig drinken vermijdt. Bijvoorbeeld: elke keer na het zwemmen, afdrogen, zonnebrand bijwerken en een paar slokken water. Daarnaast is kraanwater niet in elk land drinkbaar. Zorg voor flessen bronwater mocht je twijfelen. 

3: Documenten: Check ruim van te voren of alle paspoorten nog geldig zijn. Maak ook een lijst met belangrijke informatie. Van verzekeringsnummers tot aan contactgegevens van de vakantiebestemmingen. Kopieer de (zorg)verzekering polis en sla deze op op je telefoon en stop fysiek in je tas. Zo grijp je er nooit op mis. 

4: Auto: Neeee, rijden jullie net de hoek om en is er al iemand wagenziek? Of ziek in het vliegtuig, nog beter... Wanneer je je kinderen (en zelf ook) niet te vet eten van te voren is de kans op ziekte kleiner. Ook het vermijden van drank met prik en zuivel kan helpen. Maar voor de zekerheid: neem een rolletje pedaalemmerzakjes en snoetenpoetsers mee! 

5: Afleiding: Mam, hoe lang nog? Schat, nog 3 filmpjes... Op de tablet vermaken kinderen zich doorgaans prima. Tussendoor even de benen strekken en overgooien met een bal is ook altijd leuk. Houd een voetbal binnen handbereik in de auto en zorg dat de tablet(s) goed zijn opgeladen! 

6: No stress: Net voor je gaat constant een gevoel dat je iets vergeet? Dat hebben veel mensen. Om deze stress te voorkomen, start op tijd met voorbereiden. Maak inpak en to-dolijstjes. Bedenk je 3 weken voordat je gaat dat je graag badjassen wil meenemen voor het hele gezin? Zet dit dan op de inpaklijst. Een dag van te voren is het alleen een kwestie van inpakken en afvinken. Ook to-do's zijn handig. Bijvoorbeeld: iemand regelen die de plantjes water geeft of een reservesleutel heeft in geval van nood. 

7: Kind kwijt: Een grote nachtmerrie! Thuis hebben jullie vast afspraken als 'niet verder dan de derde lantaarnpaal en eerst vragen voordat je naar de speeltuin mag'. Op vakantie zijn er mega veel nieuwe indrukken en prikkels en de afspraken van thuis zijn niet meer geldig. Maak daarom afspraken. Bijvoorbeeld: Ben je ons kwijt? Kijk dan op de plek waar we elkaar voor het laatst gezien hadden en wacht daar. Of spreek iemand aan die je aardig lijkt en laat diegene ons bellen. Een armbandje of briefje met telefoonnummer is handig! 

8: Geldzaken: Zorg dat je niet hopeloos bent wanneer je telefoon of portemonnee gestolen wordt. Erg vervelend natuurlijk, maar niet het einde van de wereld. Verdeel wat geld zodat je in geval van nood even vooruit kan. Ook handig: stop een briefje van €20 in het schoentje van je kindje (onder de zool), een briefje van €50 achter je telefoonhoesje en wat geld verdeeld in de auto en de tent bijvoorbeeld.

9: Eerste vakantie als gezin: Super spannend natuurlijk! Mocht je er nog niet 100% klaar voor zijn, kun je bijvoorbeeld een paar dagen overlappen met vrienden die al wat meer ervaren zijn met vakantie als gezin. Zo sta je er net meteen 'alleen' voor en heb je ook nog gezelschap voor als de baby op bed ligt :)

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Fijne vakantie!

6 jaar geleden

Als mede reisagent wil ik er toch wel even 2 puntjes aan toevoegen. Voor reizen met de auto hebben ze bij de ANWB echt hele handige braakzakjes. Deze absorberen al het vocht waardoor er geen nare luchtjes in de auto blijven hangen. Ook zijn ze makkelijk af te sluiten dus als midden op de snelweg rijdt blijft de overlast minimaal. Ook heel belangrijk alleenstaande ouders die met hun kinderen op vakantie gaan: Zorg dat je alle benodigde papieren mee neemt. Denk hierbij aan een toestemmingsformulier en kopie paspoort/id-kaart van de andere ouder en/of een bewijs van volledige voogdij. Hier wordt steeds strenger op gecontroleerd. Leuk idee om tips en ervaringen te delen :)