Terug
Blog header image

​9 Maanden voorgelogen.

In de derde maand van haar zwangerschap vertelde zij het. Ik was zo ontzettend blij: mijn beste vriendinnetje was zwanger!

16 weken zwanger

Ze had alleen geen vaste vriend, dus ze zou een alleenstaande moeder worden. Dit vond zij zelf geen probleem. En ik ken haar: prachtige, sterke en zorgzame vrouw die fantastisch voor het kind zou zorgen. De vader? Die wilde niks met het kind te maken hebben en daar had Lieke (vriendin) helemaal geen problemen mee.

Samen zijn wij daarna direct al gaan winkelen. Ze moest zwangerschapskleding hebben en natuurlijk al een beetje babykleertjes shoppen. We genoten en hebben wel 10 keer de slappe lach gekregen. Ik steun haar. Altijd. Op WhatsApp kreeg ik vele foto’s door van haar buikje onder haar shirt: “Kijk dan, Tess! Ik groei een watermeloen hieronder of zo hihi”.

20 weken zwanger

Daar was hij dan: de 20 weken echo. Lieke had op donderdag een afspraak staan. Ik stond erop dat ik mee wilde gaan, maar Lieke wilde alleen: “Ik moet hem/haar alleen opvoeden, ik wil dit even voor mijzelf houden.” Dat snapte ik volkomen en ik liet haar haar gang gaan. Donderdag middag kreeg ik het verlossende berichtje: “HET IS EEN MEISJE!!!” Ik sprong van mijn bureaustoel af en deed een vreugde dansje. Mijn dochtertje krijgt een vriendinnetje!!

30 weken zwanger

Lieke was door het dolle heen en genoot elke minuut. Wel was ze heel afstandelijk als het om haar lichaam ging. Ze was bang dat als ze te intensief iets zou doen, dat ze dan de baby in gevaar bracht. Ik probeerde haar alsmaar duidelijk te maken dat het allemaal best mee valt. Ze mag best een dagje winkelen, zolang jij er zelf maar energie voor hebt. Het liefst wilde ze ook niet dat iemand haar buik aanraakte: dat vond ze eng. Ik gaf samen met een andere vrienden een extravagante babyshower voor Lieke. Ze vond het fantastisch! Iedereen had mooie cadeau’s meegenomen en ze was enorm emotioneel door alle lieve mensen (en de hormonen).

38 weken zwanger

Elke dag whatsappte ik Lieke: “IS ZE ER AL?” waarop Lieke altijd een “Nee, hoop wel snel!” antwoordde. Ik stond te trappelen. Samen met mijn man had ik een rompertje laten maken met de tekst: Tante Tess is the Best! Uncle Tommie is not stommie! (mijn man heet tom!). Zo blij als ik nu was, zo boos en verdrietig was ik twee weken later.

40 weken zwanger

Ik had al een week niets meer van Lieke gehoord. Berichtjes leest ze niet, telefoon neemt ze niet op. Ze is niet thuis. Waar ze was? Niemand wist het. Ik had een vreemd onderbuikgevoel en ik wist dat er iets niet klopte. Ik was zo bang. Bang dat er iets fout was gegaan. Samen met Tom wilde ik naar de politie toe gaan. Wij gingen slapen en we besloten: morgen gaan we naar de politie. De hele nacht heb ik niet kunnen slapen. De angst bleef maar woekeren. Tot mijn telefoon ineens afging. Het was Lieke: “Ik moet je spreken. Kom naar mn huis.”

41 weken en niet zwanger

Wat ik hier te horen kreeg, was vreselijk. Hoe kon ze? Wat ging er in haar hoofd rond? Waarom tegen mij?! Ze heeft gewoon gelogen dat ze zwanger was! Ik keek haar aan en zag dat het helemaal niet goed ging met haar. Haar ogen waren wazig. Alles viel uiteindelijk op zijn plek. Niemand had ooit haar buik gevoeld, niemand mocht mee naar de dokter. Niemand heeft OOIT bewijs gezien dat zij zwanger was. Maar waarom? Zelf kon ze daar geen antwoord op geven. Het enige wat ze uit kon kramen was: “Ik wilde mij gewoon even gelukkig voelen. Even het idee alsof ik niet alleen was.”

46 weken en met mentale hulp

Lieke zit nu in een speciale inrichting. Het rompertje hangt boven haar bed. Dit hebben wij expres gedaan. Zij weet ook dat zij ons pijn heeft gedaan. Wat blijkt? Ze kampt al jaren met een mentale stoornis. Ik ben niet boos. Ik ben niet teleurgesteld. Ze kon er niks aan doen.. Wel twijfel ik, of ik er goed aan heb gedaan om niet boos te worden. Misschien denkt ze nu wel dat dit normaal is?

Wat zouden jullie doen? Heb ik goed gehandeld?...

Anoniem
7 jaar geleden

Wauw.... Dat ze dit uberhaupt zo lang vol heeft kunnen houden zonder gesnapt te worden! Ik zou ook echt heel erg boos zijn in eerste instatie. denk dat ik daarna veel medelij zou hebben, en er moet wel even goed over gepraat worden waarom ze tegen mij niet eerlijk is geweest daarover. Maar als het echt mn aller beste vriendin was zou ik haar uiteindelijk wel gaan steunen in deze moeilijke tijd. Als je zo'n leugen kan verzinnen en volhouden alleen maar om jezelf gelukkig te voelen zit je wel echt heel diep in een put. Sterkte ermee! liefs

Anoniem
7 jaar geleden

Jeetje wat een verhaal. Ik denk dat ze je nu juist heel hard nodig heeft. Boos worden heb je waarschijnlijk niks aan. Zou het je helpen, zou het je opluchten? Ze weet dat ze jullie verdriet heeft gedaan en dat is al zwaar. Misschien dat jullie gedurende de therapie er nog weleens over gaan praten en kan jij ook vertellen wat dit met je gedaan heeft. Succes want je bent wel een lieve vriendin voor haar en dat heeft ze nodig

Anoniem
7 jaar geleden

Jeetje wat heftig! Ik zou je geen enkel advies kunnen geven hierover.. Ik heb geen idee wat ik zelf zou doen. het is eigenlijk voor haar nog het allertreurigst, want hoe gelukkig ze misschien even geweest is, uiteindelijk is ze toch alleen...Ik denk dat boos worden niet had geholpen, je moet wel duidelijk maken dat het echt niet ok is, en dat ze je gekwetst heeft. maar volgens mij kan ze nu wel een vriendin gebruiken///

Anoniem
7 jaar geleden

Wat een dubbel gevoel roept dit op! Als je naar je verstand kijkt, weet je dat dit voortkomt uit haar mentale toestand. Maar naar het gevoel kijkt, is het terecht dat je boos, verdrietig, teleurgesteld bent. Het is lastig om het onderscheid te maken. Juist omdat een vriendschap minder op verstand en meer op gevoel is gebaseerd. Ondanks een mentale stoornis, dien je wel je grenzen aan te geven. Je manier van handelen blijkt dat je voor veel dingen open minded bent en vergevensgezind. Dat zou je bij deze vriendschap ook echt nodig hebben. Laat haar niet vallen, maar geef wel duidelijk aan dat je boos, teleurgesteld bent en dat je haar wilt helpen. Dat als er nog zoiets is, dat je er voor haar bent. Dat jij kan helpen door met haar hulp te zoeken. En voor je vriendin is het goed dat het is gebeurd. Ze zal vreselijke maanden hebben gehad. Verslagen zijn geweest door emotie en door de hoge drempel, niet eerlijk kunnen en durven zijn. Nu kan ze de hulp krijgen die ze nodig heeft, samen met haar vriendin aan haar zijde.

Anoniem
7 jaar geleden

als je niet boos ben wat doet dat rompertje dan boven haar bed. Expres opgehangen is niet eerlijk ze kon er ten slotte niets aan doen. Je blijft haar op een fout wijzen.

Anoniem
7 jaar geleden

Wow! Ze moet wel enorm goed kunnen liegen, want zoiets zie je toch meestal wel.. Maar het feit dat ze in een instelling zit, zegt wel veel. Je wordt niet zomaar opgenomen en ze is dus waarschijnlijk psychisch niet in orde. Wat dat betreft heb je er goed aan gedaan om niet boos op haar te worden. Waarschijnlijk kan ze er helemaal niets aan doen. Het was anders geweest wanneer ze dit heel bewust had gedaan. Ik vind het eigenlijk heel erg zielig voor haar. Ze wil blijkbaar graag een kind en is misschien uit verdriet gaan fantaseren over een zwangerschap. Sterkte met je vriendin! Ik ben wel benieuwd naar een vervolg hierover.

Anoniem
7 jaar geleden

Zo heftig, dat iemand zo in de put zit dat ze dit verzint. Wat al aangeeft dat het diep bij der zit. Denk wel dat belangrijk is dat ze hulp krijgt en als echt een goede vriendin van mij zou zijn zou ik der wel hierin steunen. Ik zou wel denk ik teleurgesteld zijn, niet alleen om de leugen ma voornamelijk in het feit dat ze niet eerder haar problemen gedeeld had. Maar blijf der vooral steunen, zodat ze er weer bovenop komt

Anoniem
7 jaar geleden

Ik had even het idee dat je man haar zwanger had gemaakt... Opzich valt het me dus wel mee. Maar toch triest als iemand zo kan geloven in iets waarvan je moet weten dat de waarheid ooit boven komt. Wellicht was het ook zo bedoeld. Sterke jullie allen

Anoniem
7 jaar geleden

Ik had even het idee dat je man haar zwanger had gemaakt... Opzich valt het me dus wel mee. Maar toch triest als iemand zo kan geloven in iets waarvan je moet weten dat de waarheid ooit boven komt. Wellicht was het ook zo bedoeld. Sterke jullie allen

Anoniem
7 jaar geleden

Ik had even het idee dat je man haar zwanger had gemaakt... Opzich valt het me dus wel mee. Maar toch triest als iemand zo kan geloven in iets waarvan je moet weten dat de waarheid ooit boven komt. Wellicht was het ook zo bedoeld. Sterke jullie allen

Anoniem
7 jaar geleden

Wat voor zuur mens ben jij?!? Je vriendin kampt al heel lang met mentale problemen en het gaat niet goed met haar! Een rompertje boven haar bed hangen zodat ze iedere dag naast haar eigen pijn ook nog die van jou voelt. Wil je haar nog verder in de grond trappen dan ze al zit? Begrijp me niet verkeerd, ik snap je gevoelens wel. Ik snap dat je boos bent (en je kan wel schrijven dat je dat niet bent, maar uit de tekst komt duidelijk naar voren dat je dat wel bent) en erg gekwetst. Alleen nu heeft ze echt meer dan genoeg aan haar eigen gevoel en als ze echt je beste vriendin bent zou je veel meer bezig moeten zijn met hoe zij er weer boven op komt dan met haar te laten weten dat ze jou pijn gedaan heeft. Als ik me bedenk hoe iemand zich moet voelen om gedreven te zijn dit te doen. En dan de momenten met ultiem geluk heeft als ze een moment met jou is en zelf ook even in haar leugen gelooft die gevolgd worden door enorme stress en angst omdat de leugen ooit uit gaat komen. Dit moet een martelgang zijn geweest, doodsangst zal ze hebben gehad de laatste weken van de 'zwangerschap'. Wat zouden mensen van me denken, wat zou mijn vrinden denken, wat zal ze zeggen, zou ik nog vrienden over hebben straks... Kom ik hier nog onder uit, wat moet ik zeggen, hoe moet ik het zeggen... Al die gedachten zal ze iedere dag hebben gedacht. Niet boos op haar worden en niet haar met je gevoelens opzadelen. Je hebt al benoemd wat dit met je gedaan hebt en hoe je je voelt, dat weet ze echt wel. Ga haar nu steunen en laat je gevoelens dan thuis en uit ze bij je man, familie, vrienden of schrijf ze van je af. Als er een therapie sessie is waar ze gebaad is om er met jou over te praten wat het bij jullie heeft gedaan dan kan je het er nog een keer over hebben, maar nu jou boosheid in haar gezicht duwen heeft ze niks aan en is niet constructief. Moeilijk natuurlijk, maar je schrijft vast niet voor niks dat ze je beste vriendin is. Zet je eigen gevoel dan nu opzij en ben er voor haar op de manier die zij nodig heeft. Succes en sterkte voor jullie allemaal en ik hoop dat het de goede kant met haar op gaat.

Vlinder145
7 jaar geleden

Ik had even het idee dat je man haar zwanger had gemaakt... Opzich valt het me dus wel mee. Maar toch triest als iemand zo kan geloven in iets waarvan je moet weten dat de waarheid ooit boven komt. Wellicht was het ook zo bedoeld. Sterke jullie allen

Anoniem
7 jaar geleden

Ik weet niet of boos worden nut heeft... blijkbaar voelde ze zich al erg ongelukkig dat ze een nep zwangerschap nodig had om haar Gelukkig te maken. En een boze vriendin zou haar misschien alleen nog maar dieper in de put helpen. En ik denk dat het besef er wel is dat ze verkeerd bezig geweest is en ziet ze jullie teleurstelling in haar. Ze is ook zo druk bezig geweest de schijn op te houden dat rust in haar hoofd nu misschien wel t beste is... Wel zou je je gevoel aan haar kunnen uiten wanneer je weer een beetje haar oude zelf is. Na t periode van rust kun je vaak wat beter met elkaar praten. Ik wens jou/jullie heel erg veel sterkte En heel veel beterschap voor je vriendin

Anoniem
7 jaar geleden

Ze gaf aan dat ze zich niet alleen wilde voelen en even gelukkig wilde zijn. Als jij boos word zal ze zich alleen maar eenzamer gaan voelen.Je bent een vriendin of je bent het niet. Je mag best wel een keer vertellen hoe jij je hierdoor voelt en wat het met jou heeft gedaan. Maar haar blijven wijzen op de fout die ze heeft gemaakt is niet nodig. Ze weet het zelf ook wel. Ze moet zich concentreren op haar herstel en daar kan ze alle hulp bij gebruiken. Waarom een rompertje boven haar bed hangen ? Dit is maar een klein onderdeel van waar ze zelf al jaren mee kampt. Het voegt geen waarde toe aan haar herstel. Het faken van een zwangerschap is niet het probleem,het zit veel dieper. Dus je moet kiezen:word boos en laat haar daarna met rust. Of vertel haar 1 keer hoe jij je voelt en help haar en wees een echte vriendin.

Anoniem
7 jaar geleden

Tja lastig ja het is een logische reactie en ja ze moet hulp hebben. Maar om dan haar vervolgens nog steeds te confronteren met haar actie door het rompertje dan zeg ik nee. Dus ja het is logisch dat je boos bent op haar en het goed dat je haar wil helpen maar doe het dan wel op de manier van de inrichting en kijk of je haar daar in kan en wil steunen.

Anoniem
7 jaar geleden

Gewoon goed gehandeld. Het is onzin dat je je teleurstelling zou moeten verbergen. Dat is hetzelfde als zeggen "je vriendin heeft recht op haar gevoelens maar jij niet op de jouwe". Dit is een flinke klap in de vriendschap. Dat je hier zo volwassen mee omgaat vind ik alleen maar goed. En een echte vriendschap, hoe erg iemand ook in de kreukels ligt, overleeft dit ook wel. Ik vind dat je echt naar mekaar hoort te zijn. Het is goed dat je vriendin uiteindelijk de waarheid heeft verteld. Ik hoop dat ze met de hulp die ze nu krijgt hier goed uit kan komen.

Lies93
7 jaar geleden

Jeetje! Dat is vast voor jou niet makkelijk geweest! Knap dat je zo hebt gereageerd! Ik heb anderhalf jaar geleden ook zoiets meegemaakt.. Maar dan met de vriendin van mijn zwager.. Ze zei dat ze zwanger was en had zelfs echo foto's.. Telkens deden ze helemaal enthousiast over wat ze allemaal voor spulletjes hadden, maar nooit zagen we daar wat van.. We hadden wel onze twijfels,, en we hadden het vermoeden dat ze iets van Borderline had, doordat ze op een avond bij ons was en ineens heel hard op haar buik ging slaan en de baby volgens haar vervelend schopte.. Daarna ging ze helemaal uit haar ventiel omdat haar vriend gezellig een spelletje zat te spelen.. Nadat ze zo op haar buik had geslagen, maakten we ons toch wel wat zorgen over hoe zij heel deze zwangerschap zag.. Het ging zelfs zo ver dat ze de bevallingdatum vast liet zetten omdat ze in het ziekenhuis zou bevallen.. Ze wist de naam van het ziekenhuis te vertellen,, bijna alle details.. Alleen bepaalde details vertelde ze verkeerd.. Wij zeiden dat we haar zouden komen verrassen in het ziekenhuis zodra de baby geboren zou zijn.. Uiteindelijk zei ze doodleuk dat haar kindje was overleden in haar buik.. Ik moet zeggen dat ik ongelofelijk boos heb gereageerd.. Ik kon me niet voorstellen dat je doet alsof je kindje overleden is.. Een zwangerschap,, ook niet oké,, maar dat vond ik minder erg dan zeggen dat het niet meer leeft.. Een aantal maanden later beviel de vrouw van mijn eigen broer met 36 weken van een zoontje die helaas was overleden in haar buik.. Dit zorgde ervoor dat ik het de vriendin van mijn zwager nog meer kwalijk nam, dat zei het had lopen verzinnen en compleet had gefaked,, maar dat mijn neefje die zo welkom was het echt niet had gehaald..

Anoniem
7 jaar geleden

een zwangerschap kan een vrouw gelukkig maken dat is waar. Dat iemand met een depressie dit ziet als het middel om gelukkig te zijn/ worden. Kan een obsessie worden. Je ziet het soms ook bij dieren dat ze schijnzwanger zijn en er heilig in geloven dat ze zwanger zijn. Je ziet zelfs een dikkere buik ontstaan. Waarom zou je vriendin dit ook niet kunnen hebben gehad? De geest zoekt een manier om met de stress van alle dagen om te gaan en voor je vriendin was dit waarschijnlijk haar manier. Het is zielig voor je vriendin dat ze niet echt zwanger was en het echte geluk van een kindje niet heeft kunnen ervaren. Ze zou het waarschijnlijk met open armen hebben omarmd. Als je daarbij dan ook nog jou positieve reacties op de vermeende zwangerschap optelt.... Ze voelde zich waarschijnlijk een prinses die bijzonder was en die door haar vermeende zwangerschap de aandacht kreeg die zij zo hard nodig had op dat moment. En die positieviteit kan verslavend werken net als een drug. Ook daarbij weet je dat het fout is, maar je wilt steeds meer, omdat jij je daarbij zo geweldig voelt. De domper komt altijd achteraf. Dit weten ze maar de verslaving is te groot en heeft hun leven overgenomen. Je zou je vriendin denk ik het beste kunnen helpen door haar de tijd te geven om hiervan af te kikken en de kliniek hun werk te laten doen. En haar af en toe opzoeken en het gewoon over alledaagse dingen hebben en pas als zij eraan toe is haar het verhaal te laten vertellen waarom ze het nodig vond om voor jou nepzwanger te zijn. Als jij dan je boosheid en terleurstelling in de vriendschap te boven kunt komen zal het voor jullie een stevige vriendschap blijven. Heel veel sterkte...

MariekeTeunissen
7 jaar geleden

Wow... jeetje... wat een heftig verhaal,,, Ik hoop dat het snel weer goed gaat met Lieke. Sterkte voor jullie beiden!

Anoniem
7 jaar geleden

Haha grappig.. dat dacht ik dus ook ffies!

mamavanquentin
7 jaar geleden

Ik vind het heel knap van je dat je er zo op kunt reageren. Ik denk dat Lieke hier ook het meeste aan heeft. Ik heb respect voor hoe jij handelt. Petje af! En toch ook wens ik je vriendin een goed herstel toe. Zoals je zelf al aangaf, ze kon er niks aan doen. Sterkte!

Anoniem
7 jaar geleden

Draai het eens om? Hoe zou jij je voelen als ondanks wat je gedaan heb ook nog je beste vriendin kwijt raakt, en zei geen begrip kan op brengen voor jou stoornis. ik vind dat je er goed aan gedaan heb, Ik denk dat ze al genoeg mensen gaat verliezen.

Jenjens
7 jaar geleden

Je mag best boos zijn. Dat is gewoon jou gevoel. Mentale stoornis of niet, jij bent gekwetst. Maar boos worden moet je niet doen om iemand iets te leren of zo. Dat werkt helemaal niet zo. Ik lees uit je verhaal dat ze zich erg eenzaam heeft gevoeld en dit was haar - bizarre - manier om ermee om te gaan. Wat haar juist kan helpen is een vriendin die wel eerlijk is over haar eigen gevoelens, maar wel kan vergeven en juist haar die onvoorwaardelijke liefde kan tonen die ze blijkbaar gemist heeft ergens in haar leven. Dat ze er ook bij hoort, zonder vriend en kinderen. Dat ze er mag zijn zoals ze is. En dat je verdorie wel heel erg veel om haar geeft. Verder luisteren naar wat de dokters over haar aandoening zeggen, dat maakt vaak nogal uit voor wat helpt en wat niet helpt. Ze weet zelf ook wel dat dit niet normaal is - ook met een mentale aandoening weet je vaak gewoon dat het niet klopt -maar ze kon blijkbaar niks anders. Dat kan ze dan nu gaan leren.

M.utberg
7 jaar geleden

Jaa dat dacht ik ook! Maar qua tips kan ik je niet geven hoor. Als ik in z'n situatie had gezeten had ik haar wel gesteund en niet boos geworden zijn. Het feit dat ze is opgenomen zegt al genoeg ;)

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn vrouw heeft mij tot de laatste dag voorgelogen dat zij zwanger was van onze dochter. Tijdens de zwangerschap wou zij niet dat ik mee ging naar controles. In die tijd liet zij mij echo's zien. Ik ging ervan uit dat zij echt zwanger was, alles werd geregeld voor de komst van onze dochtertje. De tijd naderde dat zij moest bevallen. Op een middag belde zij mij op en zij ik heb me slijmprop verloren en de vroedvrouw gebeld die eraan komt. Ik hoefde mij niet druk te maken (ik was aan het werk). Later kreeg ik te horen dat de vroedvrouw langsgeweest was en als de weeën om de 15 minuten kwamen wij richting het zkh moesten gaan. Ik zei ik kom gelijk naar huis. Onderweg naar huis heb ik mijn vrouw meerdere malen geprobeerd te bellen maar ik kreeg geen gehoor, haar mobiel stond uit. Eenmaal thuis aangekomen was ze er niet, toen begonnen bij mij de zenuwen op te komen. Ik heb haar ouders gebeld om te vragen of zij misschien daar was, daar was zei niet. Daarna ik heb verschillende ziekenhuizen en verloskundige gebeld, nergens was zij bekend met een zwangerschap. Je wilt niet weten hoe ik me voelde, ik kon het niet geloven. Ik ben toen maar zelf naar het zkh gereden om zelf te kijken of ze daar niet was opgenomen. Op de afdeling verloskundige werd ik opgevangen door de hoofdverpleegkundige, zij vertelde mij dat mijn vrouw hier nooit geweest is en dat ik maar het beste aangifte van vermissing kon doen bij de politie. Net op dat moment belde mij vrouw op dat ze thuis is en boodschappen was gaan doen. Ik ben toen naar huis gegaan en haar opgehaald, samen zijn we naar haar ouders gereden. Omdat ik van alle kanten al te horen gekregen dat zij niet zwanger was, hebben we haar toen gevraagd wie is jou verloskundige? Ze gaan aan mevrouw..... Wij hebben haar toen geconfronteerd met datwij al weten dat zij niet zwanger is en de waarheid willen horen. Toen zij ze dat ze al in de 3de maand een miskraam had gehad en bang was en daarom het heeft verzwegen. Toen ik dat hoorde leek het of de grond onder mijn voeten verdwenen. Later vertelde ze weer dat ze in de 6de maand een miskraam had gehad en dat zij het kindje begraven had in hrt bos. Ik kon het niet geloven en kon alleen maar huilen. Ik ben toen met haar meteen naar het ziekenhuis gereden om een echo te laten maken, want ik kon het nog steeds niet geloven dat ze niet zwanger was( dit had ik al besproken met de hoofdverpleegkundige). Op de echo was niets te zien van een zwangerschap of dat het er geweest was. Mijn leven was kapot. Ik had 9 maanden gewacht op een kind en opeens was er niets meer.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik snap dat rompertje boven haar bed niet helemaal. Is dat om haar eraan te helpen herinneren dat ze ziek is en haar te confronteren met het gemis dat haar al zoveel pijn deed? Wat wreed zou dat zijn. Dit zou je ook niet doen met iemand met een fysieke aandoening ( pluk haar na de chemo of zo ophangen ). Sorry voor de mensen die ik hiermee kwets. Ik hoop gewoon enorm dat ik dat rompertje verkeerd begrijp.

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
20 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
19 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
17 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
15 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
8 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!