Snap
  • Mama
  • Bevalling
  • ouderschapsverlof
  • CB
  • Zweden

480 dagen ouderschapsverlof in Zweden

En dan ben je bevallen in Zweden...mijn man is de eerste twee maanden thuis gebleven om samen voor onze dochter Arwen te kunnen zorgen. Hij krijgt twee weken verlof na de geboorte en de andere zes weken heeft hij ouderschapsverlof genomen, samen met mij. Je hebt namelijk 30 zogenoemde dubbeldagen, waarmee je samen dagen ouderschapsverlof op kunt nemen.

In Zweden heb je geen kraamzorg dus dat deed hij en hij heeft heel goed voor ons gezorgd. Het was heerlijk om samen acht weken lang te kunnen cocoonen en wennen. Hier is het ook normaal dat je niet gelijk na de geboorte op bezoek komt. Directe familie komt vaak na een week of vier pas en vrienden zelfs veel later. Die eerste periode gaat om de ouders en hun kind, de rest komt later wel. In mijn geval moest ik ook flink herstellen want ik werd ziek na de bevalling, lees mijn voorgaande verhaal hierover. 

480 dagen ouderschapsverlof per kind, je kunt dagen aan elkaar geven op 90 dagen na. Je krijgt tot 80% uitbetaald tot een maximum. Netto is dit ongeveer 2000 euro per maand. Goed geregeld hier!

Na zes weken ga je naar je verloskundige (die je tijdens je zwangerschap heeft begeleidt) voor een nacontrole. Een knijptest, inwendig onderzoek en je kunt weer onderweg. 

Na de acht weken verlof ging mijn man weer aan het werk en was het begin december. Sneeuw, kou en hele dagen thuis met een baby. Je kunt weinig in die periode en ik voelde mij best alleen zo in het buitenland, zonder mijn familie en vrienden. Ik had op dat moment nog 10 maanden verlof voor mij dus het is zoeken naar een daginvulling. En je gaat dan al snel doen wat echt alle zwangere vrouwen hier dagelijks minimaal 2 keer doen, wandelen met de baby. In de lente en zomermaanden was het heerlijk, we hebben uren langs meren en bossen gelopen en naarmate ze ouder werd en minder sliep, konden we samen genieten van de mooie omgeving.

Je hebt regelmatig een check bij de BVC (Zweedse cb) om te zien of de groei goed verloopt. En onze BVC organiseerde ook baby massage en mama bijeenkomsten, zo hou je nog wat contact met de wereld. Dat was wel erg fijn! (ook voor mijn Zweeds 😉) 

Het was oprecht echt genieten dat eerste jaar. Ik kon elke ontwikkeling zien en echt mijn lieve meisje heel goed leren kennen. Borstvoeding verliep hierdoor ook erg voorspoedig denk ik want ik had echt heel veel tijd hiervoor ook. 

Kinderen kunnen in Zweden pas na het eerste jaar naar de opvang toe. Wederom de stelling; kinderen moeten bij de ouders zijn het eerste jaar. Hoe die eerste dagen förskola was voor ons schrijf ik even apart op.