Snap
  • Mama

#2 De voordelen van een weekmenu en boodschappenlijst.

Een weekmenu en een boodschappenlijstje iets dat ik nooit gebruikte. Maar nu kan ik niet meer zonder!

Een weekmenu? Nee daar deed ik nooit aan. Boodschappenlijstjes nog nooit van gehoord. Ik ging altijd naar de winkel en ik haalde gewoon waar ik op dat moment trek in had. Maar goed ik had toen een goed inkomen en was ook nog geen mama. Nu maak ik elke week een nieuw weekmenu en ga ik nooit meer naar de winkel zonder boodschappenlijstje.

Het is een beetje routine geworden voor me 1 keer per week, vaak in het weekend, een weekmenu maken en daarbij een boodschappenlijstje.

Hierbij een paar tips;

- Kijk altijd eerst wat je al in huis hebt. Niet alleen in de voorraadkast maar ook in de vriezer en koelkast (en andere plaatsen waar je voedingsware bewaard).

- Bekijk de folders van de supermarkten. Bedenk hierbij goed wat je normaal ook gebruikt (koop bijvoorbeeld niets wat je normaal ook niet zou kopen) en kijk of het wel echt een deal is.

- Vergelijk prijzen van producten bij verschillende supermarkten. Kijk waar iets het goedkoopste is en haal het bij die supermarkt (als dit mogelijk is).

- Koop groente en fruit op de markt en echt alleen wat je denkt te gaan gebruiken (koop bijvoorbeeld geen 20 appels omdat ze zo goedkoop zijn als je weet dat er maar 10 op gaan voordat je ze kunt weggooien).

- Plan 1 keer per week een restjes dag in waarbij je alles opmaakt waar van je nog meer een klein beetje hebt.

Aan de hand van wat ik nog in huis heb en wat er in de reclame is maak ik mijn weekmenu. Het boodschappenlijstje word daarnaast aangevuld met dingen die voordelig zijn zoals vlees wat ik kan invriezen voor de week erop. Probeer vooruit te denken. Is het gehakt bijvoorbeeld 1 + 1 gratis haal er dan gelijk 4 en vries het in.

Doe dit wel alleen met producten die je gebruikt en waarvan je weet dat het opgaat voordat je het kunt weggooien.

Heb je op je boodschappenlijstje shampoo staan en zijn die deze week in de reclame sla er dan flink wat in. Shampoo gaat tenslotte niet over de datum!

Voordelen van het weekmenu en het boodschappenlijstje op een rij..

- Je bespaart tijd de rest van de week (je hoeft niet meer een uur van te voren te bedenken wat jullie gaan eten).

- Je bespaard geld wanneer je dingen in de reclame koopt en hierbij ook weer tijd want je zult minder vaak naar de winkel hoeven (in mijn geval).

- Je hoeft nooit meer iets weg te gooien want je hebt als het goed is alles zo gepland dat het allemaal opgaat voordat het in de prullenbak beland.

Gebruiken jullie een weekmenu en/of een boodschappenlijstje? Zo ja wat is hier de rede voor?

xx Just a (single) mommy.

Het ligt er zeker weten aan wat je gewend bent. Waar ik vroeger alleen maar "echte" cola wilde van het bekende merk ben ik uiteindelijk overgegaan op huismerk maar dat vond ik eerst niet echt lekker maar in de loop van de tijd. Het is soms ook gewoon wennen zeker als je iets altijd gegeten of gedronken hebt maar de kosten die je kunt besparen zijn het zeker waard ;)

7 jaar geleden

ik krijg van bekenden ook te horen dat A merken veel beter en lekkerder zijn, nou mijn antwoord is altijd, ligt eraan wat je gewend bent, ik vindt het net zo lekker en vaak nog lekkerder ook dan A merken. Ik weet van mijn vader (vlamaker is geweest) vla van campina en budget merk van AH komen uit hetzelfde fabriek en in de receptuur kleine verschillen. En door die verschillen vindt ik budget merk lekkerder

Dan ben je al heel goed bezig als je weet waar hethet goedkoopste is. Vaak zitten er best grote verschillen in bij sommige producten. Wij zijn hier ook van de basic en budget merken. Scheelt ook enorm in de portomonee :)

7 jaar geleden

ik ben er onbewust er mee bezig maar niet op papier. Ik weet wel wat we ongeveer we eten en we nodig hebben en wij vriezen vlees altijd in, we kopen altijd in de aanbieding of ik weet de plek waar het goedkoopst is. Ik kom wel bij 5 winkels en sommige vlees die wij eten is bij de groothandel standaard goedkoopst ook al hebben ze van een merk in de aanbieding. Wij zijn vooral van de budget en basic merken.