Snap
  • Mama
  • Relatie

2 april = WERELD AUTISME DAG! Voor mijn man! (28)

Vandaag is het Wereld Autisme Dag! Mijn grote liefde Paul heeft autisme!

Vandaag 2 april 2016 is het Wereld Autisme Dag! Niet een dag waar wij speciaal bij stil staan. Als je met iemand leeft die autisme heeft sta je hier elke dag even bij stil. De mensen die mijn blogs lezen weten dat mijn grote liefde Paul autisme heeft. Hij heeft een lichte vorm van asperger. Ik zal jullie hier eens iets meer over vertellen. Zie onder een paar punten die heel veel toepassing hebben op Paul. Dit zijn typische kenmerken van autisme.

1. Maakt weinig oogcontact met anderen - Dit was eerst nog erger bij Paul maar nu gaat dit al veel beter.

2. Herkent non-verbale signalen niet altijd - Vaak snapt Paul het niet en zegt hij: zeg nu maar gewoon wat je bedoelt.

3. Begrijpt dubbele boodschappen niet, neemt taal vaak letterlijk - Meestal vind Paul zijn eigen grapjes het leukste.

4. Over- of juist onder gevoelig voor sensorische prikkels (geluid, licht, smaak, tast) - Dit heeft niet echt toepassing op Paul. Alleen dat hij niet z'n makkelijke eter is maar dat hebben wel meer mensen ;-)

5. Moeite om leven te organiseren en structureren, toekomstplannen te maken - Structuur is een hele belangrijke voor Paul. Dit heeft hij echt nodig. Zonder structuur zal hij minder goed kunnen functioneren.

6. Problemen bij het voeren van de thuisadministratie - Hier is Paul helemaal niet in thuis. Hij houd zich daar ook niet zo mee bezig. Ik doe dit thuis dan ook altijd. Als hij iets wilt weten dan vraagt hij het mij wel.

7. Werkt minder goed in teamverband - Paul kan goed werken in teamverband. Echter als ze veel druk gaan uitoefenen en gaan pushen dan schiet Paul in de stress!

8. Realiseert zich vaak niet wat de drijfveren van de ander zijn, weinig inlevingsvermogen - Paul kan zich niet goed inleven in een ander. Dit vond ik in het begin best moeilijk maar inmiddels weet ik hoe ik hier mee moet omgaan.

9. Vasthoudend aan eigen overtuiging, niet snel bereid tot het sluiten van compromissen - Dit hebben we allebei. De aanhouder wint :-)

10. Komt bij spanning moeilijk uit zijn/haar woorden, gaat stotteren of klapt dicht - Bij spanningen klapt Paul helemaal dicht en weet geen woord meer uit te brengen.

11. Problemen met aangaan en onderhouden van vriendschappen en relaties - Hij zal niet snel spontaan contact zoeken met mensen of een gesprek aan gaan. Maar als hij jou eenmaal kent dan is voor Paul de drempel een heel stuk lager. Een echte prater is hij gewoon niet!

12. Kan slecht inschatten welk gedrag sociaal acceptabel is en slaat vaak de plank mis - Hier heeft Paul geen last van!

13. Houdt niet van geklets over ditjes-en-datjes, beperkt communicatie tot de essentie - Dit heeft voor Paul betrekking op mensen die hij niet goed kent. Met deze mensen zal hij dan ook niet veel communiceren.

14. Hoort niet altijd alles wat er gezegd wordt en vergeet dingen die de interesse niet hebben -Paul zijn kortetermijngeheugen is niet zo best. Als hij naar de winkel gaat dan moet hij echt een briefje meenemen. Dikke kans dat als hij dit niet meeneemt dat hij maar met de helft thuis komt.

15. Sterke behoefte aan routine en regelmaat - Heel belangrijk voor Paul. De bekende 3 R's - Rust, Regelmaat en Reinheid! Dat heeft hij echt nodig!

16. Sterke behoefte aan duidelijke instructies, met name op het werk -Mensen moeten geduld hebben met Paul. Vaak heeft hij de zelfde uitleg nodig voordat het echt blijft hangen in zijn geheugen. Dit is voor zijn leidinggevende niet altijd makkelijk en zeker ook niet voor Paul.

17. Sterk vasthoudend aan eigen planning, raakt van slag als deze door anderen verstoord wordt - Het verstoren van van dagelijkse planning is voor Paul erg lastig. Een paar weken geleden waren wij 8 jaar getrouwd en ik had als verrassing geregeld dat wij samen gingen uiteten. Van te voren weet ik dat hij in begin niet blij zal zijn maar achteraf vind hij het heel leuk. Paul ging ervan uit dat wij samen frietjes gingen eten thuis en toen om half 6 stonden mij ouders voor de deur. Die had ik geregeld voor op Yvar te passen. Paul wist niet hoe hij moest reageren en het heeft dan ook zeker wel een kwartier geduurd voordat hij een beetje eraan was gewend. Toen we weer thuis waren en samen op de bank zaten vertelde Paul mij dat hij het in begin maar niks vond maat achteraf vond ik het heel erg lief dat je dit geregeld hebt voor mij.

18. Kan slecht tegen veranderingen in de leefomgeving - Dit is ook iets waar Paul niet zo goed mee kan omgaan. Het maakt niets uit wat ik verander hij moet er altijd even aan wennen!

19. Obsessieve rituelen, zoals boeken altijd in zelfde volgorde neerzetten - Ook deze is wel van toepassing bij Paul. Zijn ochtend ritueel zal altijd hetzelfde zijn. hier zal hij nooit van afwijken!

20. Een zeer betrouwbare levenspartner - NIETS MEER DAN DE WAARHEID!

Punt 5 is voor ons zeer toepasselijk. Toen ik de 1e keer zwanger was wat helaas eindige in een miskraam waren wij 7 jaar samen. Een paar maanden daarvoor wist Paul zeker dat hij graag papa zou willen worden. Hij heeft heel lang getwijfeld of hij het wel aan zou kunnen. De wil was er wel maar hij heeft niet heel veel vertrouwen in zichzelf. Mijn kinderwens was er al veel eerder maar ik heb altijd tegen Paul gezegd ik hoor het wel als je er klaar voor bent. En ik heb ook altijd gezegd, de keus is aan jou. Wil je het wel, dan zou ik dat geweldig vinden, wil je het niet dan zal ik echt niet bij jou weg gaan! Wij hebben er uiteraard veel over gesproken. Het heeft gewoon z'n tijd nodig gehad en hij moest de beslissing nemen. En het is wel een hele belangrijke beslissing! Ook wisten wij van te voren dat als we een jongen krijgen dat wij 50% kans hebben dat de baby ook autisme heeft. Dit heeft ons echter nooit weerhouden om het niet te proberen. Voor ons stond ook vast dat wij maar 1 baby willen. Vaak reageren mensen dan: maar eentje? Dat is toch helemaal niet leuk?! 1 is ook maar 1! Mijn reactie is dan altijd: voor ieder ander misschien een vanzelfsprekende beslissing. Voor ons ligt dat iets anders! En als ze op school zitten of op het peuterklasje dan krijgen ze ook heus wel vriendjes en vriendinnetjes!

Toen we in mei 2014 zwanger bleken te zijn duurde het besef voor Paul wel even. Pas toen we de 1e echo hadden gehad en deze was goed toen pas was het besef er echt. Zijn moeder vroeg aan Paul of hij er al aan gewend was en hij antwoorden toen: ik heb nog 7 maanden om eraan te wennen dus dat komt wel goed. Ik heb hem altijd overal heel erg bij betrokken dit moest gewoon. Zo kon hij er steeds meer aan wennen. Het moment dat Paul voor het eerst de baby echt voelde in mijn buik was dan ook heel erg bijzonder. Maar dat is het natuurlijk voor iedereen!
Tijdens de bevalling was Paul er voor mij. Hij heeft mijn gesteund samen met mijn moeder. Misschien op een andere manier als andere mannen het zouden doen maar Paul was er! En dat is het aller belangrijkste. Ook hadden wij geregeld dat als Yvar geboren is dat Paul 3 weken verlof had. En ook ging hij vanaf dan een dag ouderschapverlof nemen. Elke woensdag PAPADAG! Ik vind het belangrijk dat hij alles meemaakt en dat hij een goede band heeft met Yvar.

Vanaf het begin dat Yvar geboren is is Paul een echte papa geworden. Niets is voor hem teveel! Yvar in badje doen, de luier verschonen (zelfs als Yvar zich van onder tot boven heeft onder gepoept) samen liedjes zingen, flesje geven en ga zo maar door! Ik geniet zo van deze momenten! Paul lijkt een geboren vader! Ik had altijd gedacht dat hij een lieve en geweldige vader zou worden voor ons kindje maar ik had durven dromen dat het nog veel meer is dan dat! Al vaker heb je tegen mij gezegd dat je toen der tijd een goede beslissing hebt gemaakt en dat je niet zou weten wat je zonder Yvar zou moeten. En ook heb je al vaker tegen mij gezegd: hij is gewoon van ONS! Nu ruim een jaar verder, Yvar is inmiddels 14 maanden, geniet ik nog meer van jullie. Geweldig om te zien dat Yvar zo gek is op jou. 4 handen op 1 buik! Samen door de kamer rennen, kiekeboe spelen, samen baby tv kijken, s'avonds een verhaaltje voor het slapen gaan. Het is echt prachtig om te zien. Yvar heeft jou echt veranderd, en ik weet zeker dat Yvar van jou nog een mooier mens gaat maken! En geloof mij, dat ben je al! Ook werk je al ruim 12,5 jaar bij de zelfde werkgever. Dat kan lang niet iedereen zeggen!

Veel mensen zullen het zich niet kunnen voorstellen maar thuis ben jij gewoon Paul. Dan ben je zoals ieder ander. En moet ik ook wel eens tegen jou zeggen: kun je misschien even 5 minuten stil zijn! Dit bevestigt het vertrouwen wat je in mij heb en dat je je bij mij helemaal thuis voelt. Nergens ben je zo, alleen thuis ben mij en Yvar!

Ik zou willen dat iedereen jou zou accepteren zoals je bent. Je bent nu eenmaal niet als ieder ander, jij bent heel speciaal!

A - ALWAYS

U - UNIQUE

T - TOTALLY

I - INTERESTING

S - SOMETIMES

M - MYSTERIOUS

Lieve Paul, wat ben ik ontzettend trots op jou. Ik vind het zo knap hoe je het allemaal doet en hoe je met deze verandering bent omgegaan. Yvar kan zich geen betere vader wensen! En ik kan mij geen beter maatje wensen als jou! Ik zou niet weten wat ik zonder jou zou moeten! Ik zal altijd bij jou blijven tot de dood ons scheid!

SAMEN VOOR ALTIJD, SAMEN ZIJN WIJ 1!

Een foto zegt meer als 1000 woorden!

8 jaar geleden

Mooi geschreven! Als ik het zo lees zie ik de vriend van een nichtje voor me. Ik hoop dat zij net zo ver mogen komen als jullie nu zijn. De punten die je beschrijft slaan ook veel op m'n broer al spreekt hij niet. Ik wil trouwens ook je man een compliment geven. Zo'n klein baby'tje zorgt voor vel veranderingen en een echte regelmaat is er vooral in het begin nog niet. Dat zal heel moeilijk voor hem zijn, echt knap. met recht dat je trots op hem bent. En niet te vergeten ook trots zijn op jezelf!

8 jaar geleden

Wat mooi geschreven! Goed ook dat je hier aandacht voor vraagt. En geweldig ook voor je man dat hij een vrouw heeft die hem toch zo goed begrijpt! Toppers!