Snap
  • Mama
  • #school
  • #trots
  • #eindtoets
  • #groep8

10 tips voor de eindtoets van groep 8

Volgende week 17 april start de eindtoets van groep 8! Gelukkig kunnen we tegenwoordig kiezen uit 3 verschillende eindtoetsen; Cito, de IEP en Route8. Binnen onze stichting hebben we gekozen voor de IEP eindtoets. Wat mij betreft de beste keus die je als school of stichting kunt maken. De IEP eindtoets duurt namelijk maar 2 ochtenden in plaats van 3! De kinderen werken in één boekje per dag en mogen in het boekje schrijven, een groot voordeel wat mij betreft. De boekjes zien er ook nog een aantrekkelijk uit!

Om de eindtoets samen met ouders en kinderen tot een feestje te maken heb ik 10 tips:

Tip 1 - De kinderen kennis laten maken met de IEP eindtoets. Hoe ziet de toets eruit? Hoe worden de vragen gesteld op deze toets? We oefenen niet! We willen geen druk leggen op de kinderen. 

Tip 2 - We geven de kinderen een brief mee naar huis. Hierin staat dat het belangrijk is dat de kinderen ( en soms ook ouders) ontspannen en dat we als juf/meester vertrouwen hebben in onze kinderen. 

Tip 3 - Praat eens met elkaar hoe de toets vroeger bij u ging. Misschien is er ook wel een oudere broer of zus.

Tip 4 - Een goede nachtrust, uiteraard!

Tip 5 - Vertel de kinderen dat de eindtoets slechts een controlemiddel is om te kijken of de juf/meester het juiste advies geeft. Het advies staat vast en kan dus niet veranderen! Alleen als de score van de toets hoger uitvalt kan het advies gewijzigd worden in alle andere gevallen niet. 

Tip 6 - We maken een feestje van het maken van de toets! De toets is leuk om te maken en de kinderen doen hun uiterste best en daar zijn we als ouders en juf/meester erg trots op!

Tip 7 -  Geef de kinderen iets lekkers en een flesje water. Het is toch bewezen dat kauwen ervoor zorgt dat onze hersenen in werking worden gezet? 

Tip 8 - De juf (ik) zorgt ervoor dat er snoepjes aanwezig zijn. Zo staan er dubbeldekkers voor dubbel zo veel energie. Dynamiet staafjes voor knallende antwoorden en dropsleutels om nieuwe deuren te openen voor antwoorden. De kinderen mogen voor de toets 2 snoepjes pakken naar keuze. 

Tip 9 - Welverdiende ontspanning na de gemaakte toets. De kinderen zelf spelletjes laten meenemen of losgaan op 'just dance' op het digibord. 

Tip 10 - Vertel de kinderen hoe trots u op ze bent! Ieder kind doet zijn/haar best op zijn/haar eigen manier! Leg vooral geen druk op de uitslag van de toets. Het duurt nog 4 weken voordat de toetsuitslag er is.

In onze klas vieren we na die 4 weken echt een feestje. We delen de uitslag uit, eten cake met lekkers en drinken kinderchampagne! Waarom? Omdat onze kinderen hun uiterste best hebben gedaan, hebben laten zien wat ze waard zijn en omdat we als school ongelofelijk trots zijn dat de kinderen van groep 8 dit weer hebben geflikt! Ontzettend knap van ze!

Liefs, 

Juf Mariëlle

1 jaar geleden

Ga nu net iep maken

6 jaar geleden

Goede tips! Gelukkig wordt de eindtoets steeds minder belangrijk. E dus ook minder stressvol!