Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Zwanger

Drie keer heb ik zwanger mogen zijn en drie keer heb ik er enorm van genoten! Nu ben ik wel een van die bevoorrechte moeders die vrijwel geen zwangerschapskwalen ervaren hebben. Met een hele lichte misselijkheid gedurende de eerste weken en het een keer per nacht wakker worden voor een sanitair bezoek in de laatste zwangerschapsweken, hielden mijn zwangerschapsongemakken wel op.

Om me heen heb ik hele andere verhalen gehoord en gezien. Er zijn zelfs vrouwen die negen maanden lang echt ziek zijn en wegens uitdroging opgenomen moeten worden in het ziekenhuis om aan het infuus te liggen! En dan toch drie gezonde kinderen krijgen. Niet in een zwangerschap, maar drie keer hetzelfde lot ondergaan! Dat noem ik krachtig.

Dan hebben we het nog niet over de bevalling, waar elke vrouw toch altijd enigszins tegenop ziet. Ik ook voor mijn eerste bevalling. Gelukkig had ik mijn oudere zwangere zus, die vier maanden op mij voorliep. Nadat zij een gezonde dochter op de wereld had gezet, vertelde ze mij dat ik absoluut niet bang hoefde te zijn. Pijn had ze niet gevoeld! Ik denk dat die informatie heel belangrijk voor me is geweest. Al was de onzekerheid over wat komen ging onderhuids natuurlijk nog steeds aanwezig, ik focuste me op ‘geen pijn’. Tijdens mijn eerste bevalling waarbij ik mijn prachtige dochter op de wereld zette in iets meer dan drie uur, heb ik inderdaad geen pijn ervaren. Sindsdien zeg ik ‘liever een bevalling dan een prik’. Want van zo’n spuit in je arm, kan ik echt van mijn stokje gaan. Ieder zo zijn ding. Dochter twee deed het nog sneller en was er in 2 uur en 20 minuten en de jongste deed er netjes drie uur over. Kortom, ik ben een gelukkig moeder en bevalster.

Echter ook over bevallingen hoor je meestal verhalen waarbij je denkt ‘Jee, dat jij nog overeind kan staan! Dat je er niet in gebleven bent!’ Het is niet mis in bevallingsland, de details zal ik je besparen. Ik moet immers ook rekening houden met de mannelijke lezer en de iets gevoeligere vrouwelijke lezer.

Naast de ongemakken die vrouwen ondergaan gedurende hun zwangerschappen en tijdens bevallingen, komt de zorg voor de overdracht van hun werkzaamheden ook vaak op hen neer. Misschien is dat ook wel prettig, want vaak weet je zelf het beste wat je over wilt dragen en over welke kwaliteiten je waarneemster moet beschikken om je werk goed te kunnen voortzetten. Als je bovendien zou moeten wachten tot je werkgever je erop aanspreekt, kun je ervan uitgaan dat dat rijkelijk laat is. Uitzonderingen daargelaten. Met alle stress die dat tot gevolg heeft, kun je beter anticiperen op wat komen gaat. Op de website van mijn bedrijf kun je een checklist downloaden om je te helpen, mocht je daar belangstelling voor hebben.

Alleen als alles op je werk goed geregeld en overgedragen is, kun je echt genieten van je zwangerschapsverlof. Dat is erg belangrijk denk ik, omdat de natuur het nodig vindt dat je je ontspant en overgeeft aan wat komen gaat. Zou dat misschien het geheim zijn van een bevalling zonder complicaties? Het zou mooi zijn als het zo werkt. Voor mezelf ben ik ervan overtuigd dat het zo werkt. Al kan ik dit met drie zwangerschappen en bevallingen natuurlijk niet statistisch en wetenschappelijk staven.