Snap
  • Kinderwens
  • roken
  • zwangerworden
  • rokenenzwangerworden

Roken en zwanger worden

Dat roken slecht voor je is weet iedereen. Roken heeft heel veel nadelen. Het is heel slecht voor je gezondheid en de gezondheid van anderen om je heen.
Dat roken slecht voor je is weet iedereen. Het heeft heel veel nadelen. Het is heel slecht voor je gezondheid en de gezondheid van anderen om je heen. Verder kost deze slechte gewoonte heel veel geld, het is slecht voor je huid en voor je tanden en het stinkt enorm. Als je zwanger wilt worden dan kun je beter stoppen met roken. Als je niet rookt is de kans om zwanger te worden veel groter. En zeker als je een kinderwens hebt, dan is het een goede stimulans om te stoppen.    

Een kindje? Allebei stoppen met roken!

Het is voor je partner ook belangrijk om te stoppen met roken als je zwanger wilt worden of als je zwanger bent. Het blijkt namelijk dat mannen daardoor minder vruchtbaar zijn. Roken tijdens je zwangerschap is ook heel ongezond voor jou en je kindje en het kan invloed hebben op de ontwikkeling van je kindje. Je baby kiest niet voor een rokende mama. Gelukkig zijn er veel moeders die stoppen als ze zwanger willen worden, omdat ze ook inzien dat het slecht is voor de gezondheid van haarzelf en voor de baby. Als je jaren hebt gerookt en je vindt het moeilijk om te stoppen dan kun je hulp vragen aan je huisarts of de verloskundige.   

Roken en IVF behandelingen

Als je rookt neemt de kans op een succesvolle IVF behandeling behoorlijk af. Rokende vrouwen hebben meer behandelingen nodig dan vrouwen die niet roken om een succesvolle behandeling te krijgen.   

Gevolgen van roken tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen weten nog niet dat ze zwanger zijn en blijven roken. Je kunt dan het beste stoppen zodra je weet dat je zwanger bent. Rokende mama’s hebben veel kans op schade aan de placenta, ook wel moederkoek genoemd. Op deze manier krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen binnen.

Roken kan ook de kans op een miskraam enorm vergoten. Tevens kunnen zich de volgende zaken voordoen als je blijft roken als mama: een baby die veel te vroeg wordt geboren, de placenta kan loslaten, je kindje heeft een te laag geboortegewicht of zelfs een klompvoetje.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat rokende vrouwen ook minder vruchtbaar zijn. Roken tijdens de zwangerschap kan voor je ongeboren dochter schade aanrichten aan haar eileiders.    


Heb jij vlak voor of tijdens de zwangerschap gerookt? Reageer ook!

 

Geschreven door mama Gea

9 jaar geleden

Een goed idee! Heb er ook gelijk een aangeschaft bij http://nieuwroken.com/!

9 jaar geleden

Goed artikel! Wat nog wel s kan helpen voor veel vrouwen is de e-sigaret omdat die een stuk minder schadelijk zijn. Heb er zelf ook een aangeschaft bij http://www.nieuwroken.nl/ en dat heeft voor mij ontzettend geholpen!