Snap
  • Hsg onderzoek
  • Hsg
  • Hyfosy
  • gynacoloog
  • Kinderwens
  • ziekenhuis

HyFoSo onderzoek

Deze nieuwe techniek vervangt het radiografisch onderzoek ‘HSG’.

Vandaag was in ons ziekenhuis de testdag voor nieuwe echo-apparatuur waarmee een HyFoSy kan worden uitgevoerd. Deze nieuwe HyFoSy-techniek vervangt het radiografisch onderzoek ‘HSG’ waarvoor ik al vanaf april op de planning sta.

Twee weken geleden werd ik door de specialist gebeld dat ik voor deze testdag in aanmerking kwam. Uiteraard zei ik gelijk: ja! Ik was al maanden aan het wachten tot ik opgeroepen werd voor een baarmoeder-foto (HSG) en zou hiervoor worden opgenomen onder een roesje. Na een goede uitleg bleek dat de HyFoSy zonder verdoving kan en vrijwel pijnloos, comfortabel is en precies hetzelfde effect heeft. Wel zou ik die dag een ‘kijkdoos’ zijn omdat de gynaecologen van mijn ziekenhuis het moesten leren en er dus meerdere specialisten bij zijn. Ach, na zo veel onderzoek ben je de schaamte toch al kwijt. 😂

Vandaag was de dag: Ik was mega zenuwachtig, want op Google is nog niet veel te vinden over deze nieuwe techniek. Daarnaast droomde ik die nacht ook nog eens dat mij tijdens het onderzoek gemeld werd dat ik al drie maanden zwanger was. Goed; met een flinke kriebel in de buik werd ik door mijn gynaecoloog en specialist opgehaald. Samen legde zij uit wat de bedoeling was, hoe het in zijn werk ging en dat ik niet moest schrikken van het aantal personen in de behandelkamer, met een uitleg wie zijn waren.

Op naar de kamer, waar ik negen mensen trof; welkom! Ik nam plaats op de behandelstoel en kon via het scherm meekijken. Mijn eigen gynaecoloog bracht een plastic (kleine) eendenbek in en ik heb flink in de handen van de specialist geknepen. 😩 Daarna kwam het buisje voor de vloeistof en de echo-kop, de pijn was na het inbrengen zo goed als weg. Het schuim werd langzaam ingespoten en hier voel je echt niks van, behalve af en toe een mini kramp. Alles wat ze zagen werd duidelijk uitgelegd, dat gaf rust. De vloeistof vond mooi zijn weg naar mijn eileiders en baarmoeder. Een gejuich en veel enthousiaste stemmen van de mensen in de kamer maakte de sfeer gelijk goed. Na een half uur zat het erop en wat was ik opgelucht! Geen pijn, een perfecte baarmoeder en dunne/doorgankelijke eileiders. Dit geeft hoop voor de komende maanden.

Ik hoop echt voor iedereen dat deze nieuwe techniek de HSG volledig gaat vervangen. Het is mij zó meegevallen!🤞🏻Thuis had ik nog wat lichte buikkrampen en de vloeistof komt er weer uit, maar meer dan dat is het echt niet.