Snap
  • vruchtbaarheid
  • Kinderwens
  • zwangerworden
  • Kijkoperatie

Een kijkoperatie bij verminderde vruchtbaarheid

Een kijkoperatie bij verminderde vruchtbaarheid is soms noodzakelijk. Wanneer zwanger worden maar niet lukt is dit een klap in je gezicht.

Een kijkoperatie bij verminderde vruchtbaarheid is soms noodzakelijk. Wanneer zwanger worden maar niet lukt is dit een klap in je gezicht. Vaak hebben al vele zwangerschapstesten de revue gepasseerd voordat men erachter komt dat er een oorzaak ligt achter het nog steeds niet zwanger worden. Soms kan het door een aandoening komen die al jaren je baarmoeder of eierstokken aangetast heeft zonder dat je het wist. Aandoeningen kunnen zijn: Ovariumcysten (een goedaardig gezwel in de eierstokken), PCOS (kiesten in de eierstokken), endometriose (baarmoederslijmvlies zit dan buiten de baarmoeder), chlamydia (een soa die indien niet behandeld een ontsteking in baarmoeder en eileider kan veroorzaken) en myoom, ook wel vleesboom genoemd. Dit is een goedaardig gezwel dat uit spierweefsel bestaat.

Type 1 kijkoperatie

Bij PCOS, Ovariumcysten en Myoom kunnen een kijkoperatie een oplossing bieden. Er zijn vele manieren om een myoom te verwijderen. Een van de mogelijkheden is een kijkoperatie waarbij het doel is om de bloedvaten die richting het myoom lopen af te sluiten. Doordat deze hierdoor geen voeding meer krijgt zal deze helemaal of voor een deel afsterven. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Om te beginnen wordt er een katheter in de lies ingebracht. Of de katheter op de goede plek zit kan bekeken worden door middel van het inspuiten van contrastvloeistof. Wanneer het katheter daadwerkelijk op de goede plek zit worden er kleine bolletjes ingebracht die het bloedvat zullen verstoppen. Om te kijken of het bloedvat ook echt is afgesloten wordt er nogmaals gebruik gemaakt van contrastvloeistof.

Type 2 kijkoperatie

Een andere soort kijkoperatie is wanneer het myoom in zijn geheel verwijderd wordt. Deze operatie verloopt als volgt. Om te beginnen wordt een beeld gevormd van de baarmoeder en de zich hierin bevindende myoom. Deze wordt vervolgens geheel weggehaald. Bij het verwijderen van het myoom worden de bloedvaten die hieraan bevestigd zaten dichtgemaakt. Deze methode is alleen mogelijk wanneer het myoom niet groter is dan 8 cm en er mogen maximaal 2 myomen aanwezig zijn. Een dergelijke operatie duurt rond de 1 tot 1,5 uur en meestal kun je de dag erna alweer naar huis. Een mogelijke complicatie is echter dat de baarmoederwand een zwakke plek kan krijgen. Indien je nog een kindje wilt kan dit leiden tot een scheur in de baarmoeder. Dit kan voor zowel moeder als kind ernstige gevolgen hebben, iets wat weliswaar maar een heel zeldzame complicatie is.

Type 3 kijkoperatie

Een derde soort kijkoperatie die gedaan wordt is het afsluiten van de bloedvaten met clips. Deze methode lijkt erg veel op de eerste methode. Deze operatie verloopt als volgt: om te beginnen wordt de buikholte gevuld met koolzuurgas. Hierdoor krijg je een goed zicht op alle organen in de buik. De slagaders die richting het myoom lopen kunnen zo makkelijk worden gevonden en worden afgesloten met clips. Deze ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Echter wordt de voorkeur gegeven aan de eerste optie (via de lies met een katheter) aangezien je daarbij niet onder narcose gebracht hoeft te worden.

Buiten een (kijk)operatie zijn er nog andere methoden om een myoom te verwijderen. Deze zijn echter nog experimenteel en worden dan ook niet in Nederland uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan het gebruik van laser, bevriezing, verhitting of Ultrasound.

Heb jij een kijkoperatie gehad in verband met verminderde vruchtbaarheid? Reageer ook!