Snap
  • kanker
  • chemotherapie
  • Kinderwens
  • heftig

Deel 3: En dan staat je kinderwens op de tocht…

Krijgt mijn man nog chemo of niet? Is onze kinderwens klaar?

Er is overleg geweest en de casus van mijn man is besproken. De artsen hebben uiteindelijk besloten om over een maand een nieuwe scan te maken. Ze kunnen dan de scans vergelijken en kijken of er groei zichtbaar is in de plekken op zijn longen. Mijn man zijn voorgeschiedenis is blanco en maakt het dus moeilijk om te vergelijken. Door twijfel of het uitzaaiingen zijn en onze kinderwens, is besloten om voorlopig geen chemo op te starten.


Omdat wij dus niet weten of er vervolg behandelingen nodig zijn, besluit ik het heft in eigen handen te nemen en niet zoals de uroloog zei: ‘gelukkig heeft een man er twee ;)’, dus het kan gewoon nog. Ik bel naar het ziekenhuis omdat ik voor de zekerheid seemen wil laten invriezen, voor het geval mijn man wel chemo moet starten. Als wij wachten op of er behandeling nodig is, dan kan enkel nog via spoed iets worden ingevroren. Nu kunnen wij misschien een grotere hoeveelheid invriezen.


Ik wordt van het kastje naar de muur gestuurd door de zorgverzekering en Zuyderland. Uroloog komt namelijk niet opties en geeft alleen aan dat het bij hun niet kan.

Maar uiteindelijk krijg ik een arts in het UMC+ Maastricht te spreken, die ons heel goed begrijpt. Hij geeft aan nog één gewone plek te hebben dat jaar en mogen komen. Er wordt in totaal 3 keer iets ingevroren. Het is bruikbaar voor een IVF traject, maar een natuurlijke zwangerschap wordt geschat op 1%. De kans is nihil, maar helemaal uitsluiten kunnen/mogen ze niet. Soms lukt het namelijk wel, maar kunnen ze het niet theoretisch verklaren. Ze geven aan om over een jaar nog eens opnieuw te controleren, als het dan nog steeds hetzelfde is, dan zal het zo blijven.


Wij zijn verdrietig van de uitslag, maar ook ‘blij’ dat onze kinderwens nog bestaat en niet van tafel is geveegd door deze ziekte. Toch voelt het of ons iets wordt afgenomen. De onzekerheid over de toekomst is soms lastig.

Wij proberen hoop te houden dat het over een jaar beter is. Het was ook erg kort na de operatie en dat wordt toch gezien als ‘trauma’ voor het lichaam.


Gelukkig hoeft mijn man geen chemotherapie omdat de tweede scan hetzelfde beeld gaf als de maand ervoor. De twee plekken zijn er dus nog, maar zullen waarschijnlijk bij mijn man horen. Hoogstwaarschijnlijk ontstaan door zijn astma. Hij wordt iedere drie maanden gecontroleerd in het eerste jaar om zeker te zijn, dat er geen uitzaaiingen zijn.

Mijn man herstelt uiteindelijk goed ondanks dat de herstelperiode iets langer duurt. Ondanks de onzekerheid over onze kinderwens en natuurlijk het vertrouwen van zijn lichaam kwijt zijn, proberen we de draad weer op te pakken van het leven en het een plekje te geven. Dit lukt best oké. Maar hoe geef je iets een plekje dat als een bommetje in je leven komt en er verder ook geen nazorg wordt gegeven? 

Jes123's avatar
3 weken geleden

Wij hebben dit ook meegemaakt. Bij mijn man werd wel uitzaaiingen gevonden en heeft chemo gehad. 3 jaar na de chem een prachtige dochter gekregen. Ook bij ons was sperma ingevroren, maar niet gebruikt. Met 1 bal was zijn vruchtbaarheid gelukkig niet achteruit gegaan. Dus houdt moed!

Icsi.na.kanker's avatar
3 weken geleden

Dankjewel! Bij mijn man was het sperma wel aangetast en flink. Wij hebben in 2020 een heel groot natuurlijk wonder gekregen. Inmiddels een zoon van 3,5. Echter in 2021 opnieuw kanker bij mijn man (uitzaaiing in de buik), 39 chemo’s gehad. Nu inmiddels 2 jaar in het fertiliteitstraject voor een tweede wonder, maar wilt nog niet lukken. Wij proberen moed te houden, maar het heeft meer met zich meegebracht dan enkel de kanker en het overwinnen daarvan helaas…

TvdV's avatar
3 weken geleden

Heel emotioneel verhaal en een zeer moeilijke keuzes heel veel sterkte hopelijk blijven de scsns goed en kunnen jullie jullie kinderwens vervullen!

Mamaplaats's avatar
4 weken geleden

Wat een emotioneel verhaal. Het moet ontzettend moeilijk zijn om je kinderwens op de tocht te zien staan. Toch blijf je sterk en blijf je hopen op een positieve uitkomst. Heel knap dat je je verhaal deelt, dat kan anderen in een soortgelijke situatie zeker helpen. Hopelijk komt er snel goed nieuws!

Icsi.na.kanker's avatar
4 weken geleden

Dankjewel voor de lieve reactie. Ik vond het spannend om ons verhaal te delen, maar inmiddels bestaat ons verhaal al 7 jaar en is het nog niet gestopt… Ik wilde delen over de impact van kanker, de kinderwens die toch onzeker werd omdat ik dit dus zelf nog niet echt ben tegen gekomen. Ik hoop lotgenoten te inspireren, maar vooral te laten weten dat ze niet alleen zijn. Inmiddels zitten wij in het fertiliteittraject en hoop ik mensen meer informatie te geven wat dit inhoudt. De rollercoaster waar we al heel lang inzitten en nog steeds een team zijn❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Icsi.na.kanker?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.