Snap
  • Kinderwens
  • verlangen
  • zwangerworden
  • kinderdroom
  • gezinsuitbreiding
  • vierdekindje

Ben ik er klaar mee?

Hoe weet je wanneer je gezinnetje compleet is?

Voor anderen kan ik niet antwoorden, maar ik kan wel mijn beleving delen.

Sidenote: Ik weet dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is en besef mij dat ik het geluk heb om hier zo makkelijk over te praten. Alsof het krijgen van kinderen de normaalste zaak is van de wereld. Voor hen waarvoor dit niet het geval is. Voor mensen waarbij dit juist verdriet oproept.. ik hoop dat jullie wensen, dromen en verlangens realiteit mogen worden. Ik zal nooit ten volste begrijpen waar jullie doorheen gaan, maar ik hoop dat jullie geluk vinden in het leven.

Voor ik kinderen had, was mijn droombeeld een gezin met vier kinderen. Waarom vier? Geen idee precies. Als klein kind fantaseerde ik al over een gezin met een tweeling van meisjes en een zoontje. Ik heb het bewijs nog liggen in een opstelschrift van de basisschool 🤭 Daarna bedacht ik me dat dat zoontje dan wel eenzaam zou zijn, omdat de tweeling veel samen zou optrekken, dus was vier kinderen een beter aantal.

Eenmaal ouder, is dat getal van vier kinderen blijven plakken. Ik weet dat ik het met mijn broer, zus en ouders altijd gezellig vond en wilde zelf ook ooit zo’n gezin, het liefst met nog een broer/zus erbij. Grote gezinnen bij anderen thuis vond ik altijd gezellig. Ik vond er altijd zo’n knusse en warme sfeer hangen, dat dit mijn ideaalbeeld werd: een gezin van zes.

Na de geboorte van onze eerste, zei ik diezelfde dag nog in mijn kraambed: ‘Oh, dit doe ik zo nog een keer.’ Na tussendoor een miskraam te hebben gehad, was ik een jaar later zwanger van onze tweede. De zwangerschap verliep redelijk soepel, maar de bevalling van dit kindje vond ik erg zwaar. Ik vond het zelfs zo naar dat ik zei dat ik dit nooit meer wilde. Het droombeeld van vier kinderen verdween als sneeuw voor de zon.

Misschien omdat de eerste bevalling in mijn herinnering zo fijn verliep, had ik de tweede bevalling onderschat. Nu was er een angst ontstaan dat ik gezinsuitbreiding echt niet meer zag gebeuren. Ik hield dit zeker een jaar vol en verkocht al wat babyspullen. Maar toch begon het weer te kriebelen. Het beeld van een groter gezin begon zich weer te vormen. Zou ik niet nog één keer door een bevalling heen kunnen gaan? Het zou waarschijnlijk maar een halve dag van pijn (en in mijn gedachten ‘ware hel’) zijn. Maar weegt die pijn op tegen het leven van een nieuw gezinslid? Ik besloot van niet. Zo relativeerde ik de angst voor pijn. Ik zou er hoe dan ook doorheen komen. De hele zwangerschap zag ik enorm op tegen de bevalling, maar de wens voor een kindje was groter dan deze angst. En ruim twee jaar na de geboorte van onze tweede is ons derde kindje geboren.

Deze bevalling verliep vlot. Ik had de vorige bevalling voor ogen, dus verwachtte dat de ergste weeën nog moesten komen. Maar voor ik het wist kon ik al persen en lag er een prachtig meisje in mijn armen.

Een jaar lang heb ik gezegd dat ik het nog één keertje zou doorstaan. Toen ons derde kindje was geboren, ging ik er als automatisch vanuit dat het nu klaar was. Dit had ik mijzelf ingeprent. Direct verkocht ik weer zwangerschapskleding en deed ik de babyspullen weg, wanneer ons meisje er klaar mee was. Maar…

Ik genoot zo enorm van ons nieuwe meisje. En deze bevalling verliep zo fijn.. in hoeverre dat kan natuurlijk.. Het was totdat een cliënt tegen mij zei: ‘Ik dacht, misschien ben je weer zwanger.' Waarop ik reageerde: ‘Pff, nou dan zou ik huilen', dat er iets veranderde in mij. Terwijl ik verder werkte dacht ik na over mijn antwoord. Zou ik het echt zo erg vinden? Ik kon de vraag beantwoorden met nee. Nee, ik zou dat helemaal niet erg vinden. Misschien juist wel fijn. De zaadjes waren geplant in mijn gedachten, maar ik deed er nog niks mee. Pas wanneer mijn partner een opmerking maakte waaruit bleek dat hij eigenlijk ook open stond voor een vierde kindje.

Meerdere gesprekken volgden tussen ons. Bij al mijn dagelijkse bezigheden bedacht ik bij mezelf, hoe zou dit zijn met nog een kleintje erbij? Ik merkte dat ik steeds enthousiaster werd, totdat het een verlangen werd. Mijn droom, zie ik weer helder voor ogen. 

Liefs Minke

minke_schrijft's avatar
2 jaar geleden

Oh jeetje dat moet heftig geweest zijn en zal het waarschijnlijk nog steeds zijn. Ik vroeg mijzelf idd ook af of ik dat complete gevoel zal hebben na vier kinderen. Nu iig nog niet. En wie weet hoe ik me dan voel. Maar ik denk ook dat dan mijn partner zegt dat het klaar is 🤭

Lucky mama van 5's avatar
2 jaar geleden

Herkenbaar. Zo was vroeger m'n idee 3 kinderen. Eenmaal zwanger van de 3e was ik al tijdens de zwangerschap oprecht verdrietig dat dit de laatste keer zou zijn. Waar m'n vriend op een avond een zaadje plantte jn m'n hoofd door te zeggen wie zegt dat dit de laatste zal zijn. Die 4e kwam helemaal niet gepland, tijdens de zwangerschap had ik het complete gevoel wat ieder zo beschrijft. Het was goed. Dit werd te laatse. En toen bleek het gecompliceerd te worden. Een aangeboren hartafwijking. 5 weken in spanning of we überhaupt ons 4s kind ooit mee naar huis mochten nemen. Een medische wereld opende zich en weg was mijn gevoel van compleetheid. Nu onze jongste 1.5 jaar en heb ik nog steeds t gevoel van nog 1tje dan. Maar wie zegt dat ik dan het compleet gevoel weer terug krijg en geen wens coor een 6e 8e 8e.. voor nu blijft t dromen want m'n vriend zegt keihard nee 4 is genoeg

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij minke_schrijft?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.