Aangeraden werd foliumzuur te slikken...
Ik ben me erin gaan verdiepen en kwam tot deze conclusie
In mijn eerdere blog beschreef ik mijn kennismaking in de fertiliteitskliniek. Na deze kennismaking had ik ‘’huiswerk’’ meegekregen. Heel veel informatie in mijn patiëntenportaal wat doorgelezen moest worden. In deze documenten stond nieuwe informatie maar ook informatie wat tijdens het kennismakingsgesprek aan mij was voorgelegd. De arts raadde mij tijdens het gesprek al aan om te gaan starten met het slikken van foliumzuur. Hier en daar had ik al wel gehoord over foliumzuur en ook wanneer ik langs het schap met voedingssupplementen liep in de Kruidvat had ik foliumzuur wel eens zien staan. Maar waarom is foliumzuur zo belangrijk en wordt dit door de artsen aangeraden?
Ik ben mij gaan verdiepen in de werking van foliumzuur, wat doet het, wat zijn de risico’s als ik het niet gebruik, wat zijn de risico’s als ik het juist wel gebruik. Maar ook welke bijwerkingen heeft het en sta ik achter het gebruik van foliumzuur. In plaats van als een schaap gewoon te doen wat de arts mij voorstelde ging ik op onderzoek uit, niet omdat ik de arts niet vertrouwde maar omdat het geen verplichting is maar een keuze. De keuze voor het gebruik van foliumzuur wil ik dan ook 100% achterstaan en weten wat de werking hiervan in mijn lijf zou zijn.
Foliumzuur kan iedereen kopen, gewoon bij de standaard drogist zoals de Kruidvat. Foliumzuur is te koop in verschillende merken, Kruidvat eigen merk, Davitamon, Lucovitaal etc. De werking van de verschillende merken blijft gelijk. Foliumzuur is eigenlijk hetzelfde als vitamine B11. Vrouwen wordt aangeraden om tijdens de (minimaal) eerste 10 weken van de zwangerschap foliumzuur te slikken. Foliumzuur kan bijdragen aan de vruchtbaarheid maar draagt ook bij aan de groei van de ongeboren foetus, vorming van rode en witte bloedcellen, celdeling, verminderen van vermoeidheid en de ontwikkeling van de placenta. De meest bekende reden voor het slikken van foliumzuur is dat het bijdraagt het risico op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of schisis te beperken.
Vitamine b11 wordt niet aangemaakt door je lichaam zelf waardoor de extra inname tijdens het begin van de zwangerschap wel van belang is. Aangezien foliumzuur hetzelfde is als vitamine b11 krijg je dit ook binnen door gevarieerd te eten. Vitamine B11 (foliumzuur zit onder andere in:
~ groene (blad)groenten zoals andijvie, boerenkool, sla, spinazie, rucola, spruitjes en broccoli
~ volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenbeschuit of volkorencrackers
~ peulvruchten zoals tuinbonen, sperziebonen, erwten en linzen
~ vlees
~ zuivelproducten zoals melk, kaas en boter
~ bepaalde soorten fruit, waaronder aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloenen
Naar aanleiding van mijn onderzoek naar de werking en het belang van foliumzuur heb ik besloten wel foliumzuur te slikken tijdens mijn traject. Ik merk weinig negatieve aspecten van foliumzuur, het enige wat ik heel duidelijk merk is schommeling in mijn emoties, maar of dit alleen van de werking van het extra foliumzuur komt…. Daar gaan we nog achterkomen.
Anoniem
Hai! He.