Je gezin compleet of niet? Zó weet je dat!
De hints die aangeven dat jouw gezin precies is waar het moet zijn
Beslissing of je gezin compleet is kan best een 'big deal' zijn. Niet iedereen heeft die keuze, maar wellicht heb jij het geluk wel zelf de regie in handen te hebben. Soms komt het antwoord of je nog een kindje wenst vanzelf, maar het kan ook zijn dat je er echt even actief over na moet denken. Als je twijfelt, kunnen deze tekenen je helpen om te bepalen of je gezin volledig is.
- Geen steekje jaloezie: Als je hoort dat een vriendin zwanger is, voel je oprecht blij voor haar, maar je voelt geen jaloezie. Je bent tevreden met de grootte van je eigen gezin en hebt geen behoefte aan nog een zwangerschap.
- Weg met de babyuitzet: Je bent klaar om afscheid te nemen van de babyuitzet. De gedachte aan het weer tevoorschijn halen van de babybenodigdheden brengt je geen vreugde meer, en je geeft ze graag door aan anderen die ze kunnen gebruiken.
- Opluchting: Het vooruitzicht van slapeloze nachten, voedingsschema's en luiers verschonen brengt eerder een gevoel van opluchting dan verlangen met zich mee. Je bent blij dat je deze fase achter je hebt gelaten.
- Overweeg sterilisatie: Je begint serieus na te denken over sterilisatie als een permanente vorm van anticonceptie. Het idee van een definitieve oplossing voor geboortebeperking lijkt steeds aantrekkelijker.
- Minder aantrekkingskracht tot baby's: Je merkt dat de aantrekkingskracht tot pasgeboren baby's begint af te nemen. Je kunt kraamvisites bijwonen zonder de drang te voelen om de baby vast te houden.
- Opluchting na zwangerschapsdromen: Als je wakker wordt na een droom over een zwangerschap, voel je je opgelucht dat het slechts een droom was. Je bent tevreden met je huidige situatie en hebt geen verlangen naar meer zwangerschappen.
- Focus op gezondheid: Je bent vastbesloten om gezond te blijven en je richt je op fitness en welzijn. Je wilt niet terug naar de tijd van extra gewicht en zwangerschapskwaaltjes.
- Genieten van mijlpalen: In plaats van verdrietig te zijn wanneer je jongste kind een nieuwe mijlpaal bereikt, voel je opwinding en enthousiasme. Je kijkt uit naar alle nieuwe mogelijkheden die zich openen nu je kinderen ouder worden.
- Vermijden van babypraat: Je vermijdt bewust groepen moeders met baby's, omdat je die fase van je leven achter je hebt gelaten en je liever andere onderwerpen bespreekt.
- Genieten van ononderbroken slaap: Wanneer je een hele nacht ononderbroken hebt geslapen, voel je je verfrist en opgeladen. Je beseft dat je niet meer terugverlangt naar de slapeloze nachten van de babytijd.
Anoniem
Lastig dit. Wij hebben drie kindjes, een jongen en twee meisjes. De oudste is net 4, de middelste bijna 2 en een baby van 12 weken. Hoewel ik erg uitkijk naar het moment waarop we eindelijk weer wat tijd voor elkaar of onszelf hebben, blijft ook het gevoel van dat ik misschien nog wel een kindje zou willen. Mijn man wil dit absoluut niet, dus het is ook goed zo. Maar het gevoel blijft wel.. en ik vraag me af of dit überhaupt wel ooit weggaat, ongeacht het aantal kinderen. Is het ergens ook niet gewoon ons natuur om ons te blijven voortplanten, net zoals andere dieren? Als ik puur naar ons "natuur" kijk.. dus leven in een community, waar de man gaat jagen voor voedsel en de vrouwen allemaal samen de kinderen verzorgden etc. Ik denk dat er in zo'n situatie minder snel gezegd wordt "zo nu hoef ik geen kinderen meer". Het is nu vaak een keuze vanuit financieel oogpunt, of ruimte gebrek en gedoe, omdat het te zwaar is want nu doen we alles alleen terwijl dat vanuit ons natuur niet zo hoort te zijn. Er ligt dus in mijn optiek een onnatuurlijke druk op ons door onze huidige maatschappij. Ik denk dus zelf dat dit gevoel, bij mij in ieder geval, nooit weggaat
Meerling
Ik wil wel graag nog 1 keer zwanger worden, mijn vriend vindt de gezin compleet en wil niet meer. Kwa financieel is ook nu niet mogelijk om nog 1 erbij