Snap

Zwemles vanaf wanneer?

Met welke leeftijd is het nu verstandig om met zwemles te beginnen? En kies je dan voor een pakket of toch aparte lessen?

Zwemlessen! Als ouders zijnde kom je er niet onderuit, of je moet het geluk hebben dat er bij jullie op school nog schoolzwemmen is. Dat hoor je helaas steeds minder, dus moet je als ouders zelf denken aan alle keuzes, wanneer beginnen, welke zwemschool, pakket of aparte lessen en of er voor A,B en C moet worden gekozen.

In onze stad zijn 2 zwemscholen, maar beide met lange wachtlijsten. De ene de wat kleinere zwemschool zit bijna op een wachttijd van 2 jaar en mogen kinderen vanaf 5 jaar pas beginnen met lessen. De wat grotere zwemschool heeft zo’n 8 maand wachttijd en ook daar mogen kinderen pas vanaf 5 jaar zwemmen. Daarnaast hadden we geïnformeerd bij een zwemschool in een buitendorp en hier is er geen wachtlijst en mogen de kinderen vanaf 4 jaar al heen.

Amy hadden we al bij de kleine zwemschool ingeschreven, maar wisten wel dat we hier laat mee waren en het nog wel een tijd kon duren. Ashley hadden we hier ook maar gelijk opgegeven. Met Amy kozen we dus voor de laatste optie, omdat ze daar gelijk terecht kon.

Toen ze bijna 5 jaar was zijn we begonnen bij de zwemschool in een buitendorp. We kregen te horen dat er per 10 lessen betaald moest worden en dat je zo niet aan dure pakketten vast zou zitten. Vol goede moed starten we, al snel kwamen we bij deze zwemschool achter de nadelen. Deze zwemschool had geen eigen zwembad dus de lessen vonden plaats in een zwembad op een vakantiepark en dat betekende dat alle landelijke vakanties er geen zwemlessen waren. Na 1 jaar zwemles wisten we nog niet waar we aan toe waren. Inmiddels waren we al meer geld kwijt dan dat een pakket ons bij een andere zwemschool zou kosten. Maar ja overstappen wilde we ook niet, want hoelang zou dat weer duren.

In oktober vorig jaar werd Amy ziek en is sindsdien niet meer naar zwemles geweest en nu zagen we dat haar groepje inmiddels was afgezwommen voor hun A diploma. Nu hadden we een keuze, want Amy zou toch in een ander groepje terecht komen. Dus samen met Amy hebben we gekeken wat te doen en wat ze zelf graag wilde en ze wilde graag in onze stad naar zwemles. Doordat Amy al zwemles heeft gehad mocht ze eerst voorzwemmen om te kijken hoever ze is. Afgelopen vrijdag heeft ze dat gedaan en aankomende woensdag start ze in haar nieuwe zwemgroep. Deze zwemschool hanteert pakketten en daar zijn we blij om.

Mijn persoonlijke adviezen met het kiezen van een zwemschool is, als je kindje jong begint met zwemmen 4/5 jaar dan zou ik zeker voor een pakket kiezen. Mocht je pas beslissen om met 6/7 jaar voor zwemles te gaan dan zou je eventueel voor aparte lessen kunnen gaan. Oudere kinderen zijn vaak sterker in hun armen en benen en begrijpen sneller dat armen en benen tegelijk moeten bewegen. Uiteraard is dit mijn persoonlijke ervaring en geld dit niet voor ieder kind uiteraard. Elk kind is anders.

7 jaar geleden

Onze zoon is met 4 en half begonnen in het begin durfde hij niet zo best maar nu begint hij meer te ondernemen. Hij gaat nu met grote stappen vooruit en vind het diepe bad helemaal geweldig

7 jaar geleden

Het wanneer op zwemles is per kind heel verschillend. Hier hebben ze inmiddels allemaal hun diploma('s) al is mijn jongste nog bezig voor B. Maar is het bij alle 3 heel verschillend verlopen. Mijn oudste was bijna 5 toen hij op zwemles ging en heeft bijna 1,5 jaar over zijn A gedaan. B was met een klein half jaar gehaald (hij had bedacht dat het gat te ver was en zwom er niet meer door heen, waar we hem ook neer legde) en C was binnen een maand gehaald. Mijn middelste was 4 toen hij van het ouder en kind zwemmen door ging naar spetterles (watervrij maken) en 5 toen hij met zwemles begon. Hij is daar ook heel snel weer mee gestopt, want wat was het een drama. Na een pauze van een jaar is hij met ruim 6 weer op zwemles gegaan en heeft hij via aangepaste zwemgroepen (kleinere groepen e.d.) vlak voordat hij 7 werd zijn diploma gehaald. Hij miste het zelfvertrouwen in het water, waardoor het echt een drama werd. Alles wilde hij doen, maar wel met zijn voeten stevig op de vloer anders zou hij verdrinken. Dat overwinnen was bij hem de grootste uitdaging. Anderhalve week voor het afzwemmen voor A is hij door een invaller onder water geduwd om hem door het gat heen te helpen en toen konden we weer opnieuw beginnen. Met veel geduld en extra lessen met zijn eigen badjuf hebben we hem uiteindelijk toch kunnen laten afzwemmen en is hij zelfs door gegaan voor B. Maar toen hij alles beheerste en af kon gaan zwemmen weigerde hij verder te zwemmen. Dus B heb ik gelaten voor wat het is. Weten dat hij goed kan zwemmen vind ik in dit geval belangrijker dan het papiertje. Mijn jongste is een echte waterrat. Ook met haar ben ik gaan ouder en kind zwemmen en ze vond het geweldig. Na de zomer is ze met nog net geen 4 jaar op zwemles gegaan en twee maanden later mocht ze afzwemmen. Vanuit het ouder en kind zwemmen had ze het zwemmen al redelijk goed onder de knie en ze begon dus ook al in een hoger niveau. Na een half jaar rust (zodat ze net iets meer kracht in haar benen zou hebben om goed te kunnen duiken e.d.) is ze net begonnen aan B en ook daar gaat ze waarschijnlijk niet heel lang over doen.

7 jaar geleden

Wij hadden onze dochter opgegeven om te beginnen met ongeveer 4,5 jaar. Maar ze kon het in haar hoofd niet rond krijgen. Vanaf dat ze wist dat ze binnenkort op zwemles zou gaan werd ze onhandelbaar, wilde niet meer naar school, enzovoort. Uiteindelijk kwam het hoge woord er uit: ze had het te druk! Ze moest altijd naar school (jaja, 3,5 dag per week), altijd naar de gastouder (een halve dag en 1 dag voor en na school) en als ze nu ook nog moest zwemmen, kon ze nooit meer thuis spelen! Om deze reden hebben we besloten zwemles nog even uit te stellen tot ze minimaal 5 jaar is. Of ik het dan kan betalen zie ik dan wel, want het is belachelijk duur. We hebben hier ook de keus tussen 2 zwemscholen. Als je naar een buitendorp gaat moeten ze weer afzwemmen in een ander bad dan waar ze les hebben.

7 jaar geleden

Mijn dochter is begonnen op bijna 5 jarige leeftijd. Gewoon omdat ze graag wilde. Ze kan goed mee, maar ik verwacht niet dat ze in een jaar haar diploma heeft. Mijn nichtje kon door omstandigheden pas op zwemles op haar 7e jaar, ruim binnen een jaar haar diploma en b en c snel er achteraan. Hier volop keuze in zwembaden, scholen, methodieken en wel of geen pakketten. Maar sommige kinderen hebben gewoon tijd nodig.