Snap

Zo leer je je kind met geld omgaan

Vanaf wanneer geef je zakgeld? Hoe geef je zakgeld? Welke afspraken maak je? Wij zijn samen met jullie in het onderwerp gedoken! Wij deden een onderzoek op Instagram onder 4.468 moeders.

Zakgeld voor je kind: wanneer beginnen?

Hoewel een deel van 'onze' moeders al vóór het 6de jaar zakgeld geeft, heeft dit bij veel kinderen nog niet zoveel zin: de meeste kinderen hebben nog niet precies door wat de verschillende munten betekenen. Ook kunnen ze over het algemeen nog niet rekenen: de waarde betekent daarom voor veel kinderen nog niks. Maar het is natuurlijk wel leuk om muntjes in de spaarpot te stoppen, het liefst zo veel mogelijk.

Op zesjarige leeftijd krijgen ze op school meestal voor het eerst rekenles. Een goed moment om thuis met rekenen met geld te beginnen. Meer weten over hoeveel geld je het beste kunt geven?

Snap

Contant of digitaal zakgeld geven?

Tweederde van onze moeders geeft het zakgeld contant, de rest doet dat digitaal. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van deze vormen?

Voordelen spaarpot

Wekelijks zakgeldmomentLeren omgaan met verschillende munten en briefgeldMakkelijker kunnen wisselen, tellen en andere spelletjes doen

Voordelen bankrekening

Meer zicht op de uitgaven, ook als ouderJe kind hoeft niet met contant geld over straatJe kind leert pinnen, inloggen en krijgt rente (bij SNS)

Begin met contant, en open wanneer je kind eraan toe is een betaalrekening met een spaarrekening. Geef het zakgeld deels contant, deels digitaal. Door zakgeld contant te geven leert een kind goed de waarde van geld kennen. Door de betaalrekening leert een kind goed hoe online bankieren werkt. In de app kun je duidelijk zien wat er met het geld gebeurt.

Meer info over contact of digitaal zakgeld geven vind je hier!

Snap

Zakgeldcontract

Uit ons onderzoek blijkt dat maar een klein percentage van de ouders een zakgeldcontract heeft 'afgesloten'. Sommige ouders leggen de afspraken over zakgeld vast met hun kinderen. Zo zijn de afspraken duidelijk en kan er geen gedoe over ontstaan. Bovendien gaat je kind dan ook bewust akkoord met de afspraken, dus voelen ze zich daar ook verantwoordelijker voor.

Wat staat er in een zakgeldcontract?

Denk bijvoorbeeld aan:

Hoeveel zakgeld geef je en wanneer gaat dit bedrag omhoog?Moet je kind ook cadeautjes voor vriendjes ervan kopen?Moet je kind een deel sparen?

Net zo belangrijk als dat je kind zich aan de afspraken houdt, is dat jij als je ouder aan de afspraken houdt. Daar gaat het nog wel eens mis.

Betaal het zakgeld elke week, en op een vast moment.Leg niet zomaar geld bij als je kind voor iets aan het sparen is.Laat je kind zelf sparen en ervaren hoe waardevol dat is.

Klik hier voor meer informatie over het zakgeldcontract!

Snap

Opdrachtjes en spelletjes

Uit Nibud-onderzoek blijkt dat financiële opvoeding loont en later geldproblemen kan voorkomen. Het geven van leuke opdrachtjes helpt jouw kind spelenderwijs goed om te leren gaan met geld. Leuk: 49% van de Mamaplaats moeders dit doet al!

Snap

Voorbeeld opdrachtje

Zorg dat je van alle soorten munten er een paar in huis hebt. En zorg voor briefjes van € 10, € 20 en € 50. Vraag je kind, afhankelijk van de leeftijd en wat hij/zij al kan, om bijvoorbeeld op 3 manieren € 5 neer te leggen. Of om 2 stapeltjes te maken die hetzelfde waard zijn. Of om € 64,95 neer te leggen met zo min mogelijk muntjes/briefjes.

Bekijk hier meer opdrachten/spelletjes!

Sparen voor je kind

Terwijl je je kind spelenderwijs leert omgaan met geld, kun je zelf achter de schermen ook een spaarpot opbouwen voor je kind. Zelfs al zet je maandelijks maar een klein bedrag apart, wanneer jouw kind 18 is en op eigen benen komt te staan, heb je al een flink bedrag bij elkaar gespaard. Het gespaarde bedrag kun je natuurlijk ook gebruiken voor een studie of een rijbewijs van je kind. Goed nieuws: 90% van de Mamaplaats moeders blijkt daadwerkelijk te sparen voor haar kind!

Snap

We hopen dat we je samen met SNS hebben geïnspireerd met informatie en tips over sparen, het geven van zakgeld en je kind leren omgaan met geld! Heb jij zelf leuke tips/ideeën of vragen? Laat het weten in een reactie!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SNS, maar de inhoud is van onszelf

4 jaar geleden

Wij zijn van mening dat klusjes in huis gewoon horen te gebeuren, ook als daar geen beloning tegenover staat.

4 jaar geleden

Als ik vroeger m’n zakgeld wilde uitgeven aan iets ‘groots’, zoals toen ik 8 was een stereo, moest ik daar van m’n ouders altijd een maand extra voor sparen, ookal had ik het bedrag al lang. Op die manier wisten ze zeker dat ik het echt wilde. Dit willen we bij onze kinderen ook gaan invoeren. Net als het concept dat ze nooit meer dan de helft van hun spaargeld mogen uitgeven.

4 jaar geleden

Wat een ondernemend ventje! Hij zal straks zeker trots zijn op wat hij voor elkaar heeft gekregen.

4 jaar geleden

Mijn zoontje is 3,5 en wil graag een speelgoed auto kopen van 8,95. Nu krijgt hij bij elk karweitje een muntje van 10 of 20 cent Hij helpt me met de was uit de wasmachine halen, tafel dekken (servetten en placemats , geen messen of vorken natuurlijk) bed opmaken...hij heeft al bijna 5 euro...