Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Zindelijk worden. (jongentjes van 3)

Zindelijk worden, jongetjes van 3!


Zindelijk worden, hoe doe je dat?

Onze zoon (Riley) van 3 jaar oud had tot afgelopen week totaal geen interesse in het feit '' Zindelijk worden''. Hoezo plassen op de wc? Zijn uitspraak: '' Ik heb luier om, kan makkelijk!''. Terwijl wij als ouders wisten dat hij heus wel kon plassen op het potje/wc. Thuis deed hij dit tenslotte met regelmaat.

Ik denk dat het ondertussen gemak zucht werd, lekker makkelijk hij plast in de luier wij verschonen hem. Geen moeilijk gedoe met natte broeken.... Afgelopen week, midden in de nacht ging bij mij de knop om.. '' Wat nou luiers! ''. En gister hebben we mijn gedachten om gezet naar de daad. Geen luiers meer overdag!

Hij is 3 jaar oud. En vele kindjes (vooral jongens) hebben het door als ze rond de 3 jaar 7 maanden zijn. Als mama zich druk gaat maken of hij wel op tijd is voor de basisschool met plassen op de wc. Wij hebben altijd gehad '' Het komt wel. We zien wel. Op zijn eigen tijd''. En zijn eigen tijd bleek mijn gedachten te zijn. Als plassen thuis goed gaat, moet hij ook vertrouwen krijgen dat het op een andere plek ook goed gaat.

Duidelijk gezegd '' Vandaag krijg je geen luier aan, als je in je broek plast maakt mama deze schoon, dat kan gebeuren, maar plassen op de wc zou fijn zijn''. Met een beetje emotioneel gevoel bracht ik Riley naar de peuterspeelzaal. Duidelijk verteld dat zijn tasje vol zat met reserve kleding. Dat ze hem moesten attenderen op het feit dat het niet erg is als hij in zijn broek plast. Dat het kan gebeuren. Ik liet hem achter.... zo zonder luier. Van uit gaande dat onze zoon een schone broek had gehad als ik hem moest halen.

Ik reed te vroeg aan, en ze speelde allemaal buiten, mijn vermoeden was onjuist... Ik zal wel gegloeid hebben van trots, toen ik hem in zijn schone droge broek zag, waar in ik hem heb achter gelaten. Hij was zo trots op zichzelf. Mijn peuter met faalangst. Die thuis zichzelf '' Stoute Riley'' noemde als hij een ongelukje had gehad.... Zo ging het vandaag ook op het kinderdagverblijf. Hij is droog gebleven en het volgepropte tasje kreeg ik mee terug.

Zindelijk worden... in dit geval Plas zindelijk. We hebben geen strijd er van gemaakt. Hij '' moest '' eerst thuis goed plassen op de wc, zonder ongelukken voor wij de stap zette hem ook zonder luier naar andere plekken te sturen. Hij was er aan toe, dat merkte ik aan alles. Hij vroeg niet meer om een luier toen hij thuis kwam. Alleen vandaag, en ik weet wel waarom! Daarom heeft hij hem ook gekregen. Want poepen op de wc is een andere level. Waar hij overheen moet stappen. Want hij kan het wel!

Mijn advies: Laat je kind zelf bepalen. Leg geen druk op de ketel. Thuis zindelijk betekend niet overal zindelijk! Laat vooral de keuze aan hem (of haar). Geef hem (of haar) die dag de keuze, maar probeer die keuze wel te stimuleren. (tot geen luier), maar als hij (zij) toch kiest voor een luier, laat het! Doe dat gewoon! En prijzen, prijzen, en nog eens prijzen! Zoals wij deden de plasjes dans! Kindjes worden vanzelf (plas) zindelijk. Maak je geen zorgen !

Deed ik gelukkig ook niet, en toch ben ik super trots dat onze zoon ineens de knop om zette bij zichzelf en nu plas zindelijk is met 3 jaar en 21 dagen!

11 jaar geleden

Helemaal mee eens, het komt vanzelf! Ik denk altijd maar: zou je zelf willen dat je moeder de hele dag vraagt of je moet plassen of erger...je zomaar uit het niets op de wc zet en zegt...zo nu ff plassen... Mijn dochter wordt in Juni 3 en kwam van de week zelf met: ik geen luier om... Nou oke gedaan en wat denk je al 1 1/2 week droog!