Terug
Blog header image

Zindelijk maken is kinderspel

Met 1,5 jaar uit de luiers. In dit blog tips and tricks bij het helpen zindelijk worden van je kind.
Lindsy83
6 jaar geleden

handig! Wij hebben net een potje gekregen, dus ga het straks vanaf zijn 1e verjaardag proberen :)

6 jaar geleden

Ik ga deze aanpak proberen bij me zoon! Bij me dochter ging het toch niet zo makkelijk! Zij was echt bang om te plassen op de wc of het potje( uiteindelijk wel gelukt). Nu ben ik bezig met nachtzindelijkheid dat lukt toch nog niet. Heb je daar ook tips voor?

Debby Mendelsohn
6 jaar geleden

Alles wat er overdag niet uitkomt, komt 's nachts. Sommige kindjes gaan zo op in hun spel, dat zij vergeten naar de wc te gaan. Overdag willen zij nog wel droog blijven, maar 's nachts komt het er dan toch uit. Vandaar: help je kindje overdag herinneren om naar de wc te gaan, bijvoorbeeld na het eten en slapen. Als je meer wilt lezen kun je kijken op: www.spelendzindelijk.nl

rianniepannie
6 jaar geleden

Tsja ik ben begonnen met 1,5, de oudste vond dat prima en was met exact 2 jaar zindelijk.. de middelste schreeuwde moord en brand toen die op t potje moest dus heb ik paar maandjes langer gewacht en uiteindelijk was hij met 28 maand ook zindelijk. Bij de 3e begin ik in de zomer dan is die ook 1.5 Aangezien ik nu in jan. eerst nog moet bevallen... Ik heb ze ook gewoon regelmatig er op gezet laten zien dat potje onderdeel van het dagritme was zeg maar. Maar voor de nacht lukt het hier echt niet.. oudste is nu 4.. nog steeds luiers vol.. (alleen voor poepen wordt hij wel wakker)... middelste is dus ook 's nachts nog niet zindelijk (nu 30 maand, maar dus pas 2 maand overdag zindelijk).. Maar hier gaan ze overdag echt wel genoeg naar de wc en het is ook niet zo dat ze 'sa avonds nog veel drinken... dus voor de nacht weet ik niet zo goed hoe we dat aan moeten pakken...

Anoniem
6 jaar geleden

Ik heb een vraagje, ik ben begonnen met jouw boek te lezen en ben/was super enthousiast, nu heb ik een probleem, mijn dochter plast niet op het potje. Wat mij opvalt is dat ze alleen staand plast. Ze voelt het wel heel goed aankomen en kan ook vrijwel direct stoppen met plassen, wat ik zelf wel erg knap vind. Het lijkt niet uit te maken hoe rustig, ontspannen en hoe lang ze zit. Ze plast niet op het potje.... Nog tips? Ze is nu bijna 20 maanden.

Debby Mendelsohn
6 jaar geleden

Hallo Wendy, Wat speciaal om te horen dat je het boekje hebt gelezen. Nu een antwoord op je vraag. Je dochtertje moet begrijpen dat ze op het potje haar behoefte hoort te doen. Misschien vindt je kindje het spannend. Net als zo veel dingen in het leven (later met zwemles enz.), is het dan aan de ouder om je kindje zo te helpen dat ze het durft. Ik denk dat elke moeder zelf het beste weet hoe je je kindje kunt helpen. Ik zou geduldig elke keer dat ze staand plast haar aangeven dat je wil dat ze op het potje plast en haar liefdevol op het potje zetten met een verhaaltje of iets anders. Netzo lang tot zij het begrijpt. Soms is opvoeden geduld hebben en doorzetten. Succes ermee en een goede jaarwisseling. Hartelijke groet, Debby

Debby Mendelsohn
6 jaar geleden

Hallo Rianniepannie, Voor de nachten gaat het onder andere om de balans tussen wat je overdag binnen krijgt en hoe vaak je naar de wc gaat. Kinderen die regelmatig naar de wc gaan, maar de hele dag door, onbeperkt mogen drinken, hebben het vaak 's nachts moeilijker. Dit om aan te geven dat het inderdaad niet alleen gaat om overdag vaak genoeg naar de wc te gaan... Bedankt voor de aanvulling!

MamavanChance
6 jaar geleden

Hoi, leuk artikel, heeft me weer laten nadenken over EC. Is jouw boek erop gericht om te beginnen 1.5 jaar?

Debby Mendelsohn
6 jaar geleden

Hallo Deautistischemama in het boek staat hoe je je kindje kunt helpen zindelijk te zijn, ook op jongere leeftijd dan nu gebruikelijk. Bij mijn jongste was ik begonnen toen hij 10 maanden oud was. Bij mijn andere kindjes heb ik gewacht tot zij konden lopen. Allemaal waren ze met 1,5 jaar uit de luiers. De methode kan ook gebruikt worden bij kindjes van 2,3 en 4 jaar enz. Hoe oud is jouw kindje?

Blog header image

De 3D/4D echo

en hoe het bijna mislukte!

Bij onze 1e maakte ik om de 3 a 4 weken zo'n leuke buikfoto, zodat je je buik ziet groeien. Nou, ik kan je vertellen, bij een 2e, met een peuter in huis rondlopend heb je daar helemaal geen tijd voor.. Het schiet er gewoon zo snel bij in. Net als zo'n leuk zwangerschapsdagsboek, lukte mij ook niet bij de 2e.. :0 Nu moet ik er wel bij zeggen dat we bij de 2e vanaf week 32 in een grote verbouwing van ons huis zaten, met daaraan voorafgaand alle voorbereidingen (bouwtekeningen, vergunningsaanvraag, voorbereidend werk etc.), dus dat hielp ook niet mee in de tijdsplanning ;)Dus besloten we bij onze 2e een 3D/4D echo te laten maken, zodat we ook van deze baby iets speciaals hadden van de zwangerschap. Bij de 20-weken echo werd mij verteld dat de placenta schuin voor lag, dit betekende dat ik op tijd een 3D/4D echo moest laten maken (tussen 23 en 27 weken ipv tussen 25 en 32 weken). Op deze manier konden ze ons kindje nog wel goed in beeld krijgen. Anders heb je grote kans dat je baby (deels) achter de placenta verscholen ligt. Wat je natuurlijk niet wil, want dat is echt zonde van je geld.

Na zoeken naar een pretecho bureau met goede recensies en redelijke prijzen ;) was het op 20 april '22 -met op 1 dag na 26 weken zwangerschap- dan eindelijk zo ver. Samen met manlief en mijn ouders gingen we een 3D/4D echo doen! Wij hadden dus een vroege 3D echo met 26 weken, dan is je kindje nog niet super mollig; het heeft tenslotte gewoon echt nog geen vetjes. Maar het huidje is ook niet meer doorzichtig, dus je krijgt al wel heel mooi beeld van een mini-mensje! Heb je dus de kans om een 3D-echo te doen en ligt de placenta niet voor, dan zou ik het nog wel even uitstellen tot een week of 30, zodat je kindje wat molliger is. Dan lijkt het nóg meer op je baby zoals je hem in de kraamweek gaat zien :)

En daar lig je dan. In een gezellige kamer met zicht op een groot scherm. Eerst een paar 2D-echobeelden (de bekende zwart-wit beelden). Deze vond ik een beetje tegenvallen. Zie foto bovenaan. De foto's van de 20-weken echo zijn duidelijker. Maar het 3D-beeld moest nog aan...

Tussen neus en lippen door vertelt ze ook nog even dat de baby in stuit ligt.. Help! Daarover later meer...

En toen lag natuurlijk de baby er niet goed voor. Je betaalt je scheel voor 20 minuutjes en dan krijgen ze de baby niet goed in beeld. De handjes en voetjes lagen voor het gezicht. Na allerlei pogingen met de echokop moest ik toch echt even gaan springen en wiebelen.

Uiteindelijk, na toch wel even een paar spannende minuten (zou het lukken; mijn ouders hebben namelijk een uur gereden om er bij te zijn!), hadden we toch prachtig zicht op onze baby in 3D. De baby kwam een stuk beter in beeld. Nog steeds wel de handjes bij het gezicht, maar dat is iets wat we nu nog steeds heel veel zien. Blijkbaar een favoriete houding :D En het zag er toch ook wel heel schattig uit met die handjes bij het gezichtje. Gelukkig kunnen ze met de apparatuur ook dingen (zoals handjes en voetjes voor het gezicht) wegfilteren. Hij lag er dus niet helemaal perfect voor, maarja daar doe je niks aan. We kregen dus wel veel hetzelfde beeld te zien. Maar wel zo gaaf om je kindje alvast in 3D te zien! :) Ze maken er ook een filmpje van, zodat je ook bewegend beeld hebt: de 4D.

We kregen een paar foto's mee en de rest van het beeldmateriaal werd via een download link verzonden. Onze prachtige baby in 3D heeft de rest van de zwangerschap op de kast gestaan. Zo gaaf om het gezichtje alvast te kunnen bewonderen. Ik vond het een mooie (maar wel prijzige) ervaring.