Snap
  • Kind
  • Babyspullen

Zapp your planet en de Afrikaanse olifant

Als afsluiting van Operatie Olifant gaan we naar de live uitzending van Zapp Your Planet in Hilversum. Een hele belevenis.

Operatie Olifant

“Willen jullie een tussenstand horen?” roept Klaas van Kruistum vanaf het podium. “Jaaa!!” roept de zaal natuurlijk. Ik vind dit wel een spannend moment en ga iets rechterop mijn stoel zitten. Al weken zijn we bezig met de Operatie Olifant. Dunya heeft geld ingezameld door mensen te stimuleren sms’jes te sturen en door lege flessen in te zamelen. Ook heeft ze cupcakes verkocht tijdens Koningsdag. Op haar eigen actiesite houden we de opbrengst bij. Elke keer dat er een sms wordt bijgeteld, wordt Dunya blijer en blijer. Alsof het voor haarzelf is, zo belangrijk is het voor haar. Ze vraagt iedereen of ze een sms’je willen sturen voor de olifanten en we gaan samen flessen inleveren en halen zo nog een leuk bedrag op voor de Afrikaanse olifant. Uiteindelijk staat er op deze belangrijke dag honderd euro op haar site.

Wereld Natuur Fonds

Vandaag is namelijk de live uitzending van Zapp Your Planet. Ik heb kaarten gekocht, zodat we twee keer een uur kunnen meemaken van de show. We stappen om tien uur de deur uit en zijn ruim op tijd op het Mediapark in Hilversum. Studio 21 is gelukkig heel makkelijk te vinden, want we lopen vanaf het station de tunnel door en komen dan op een groot terrein met overal het logo van het Wereld Natuur Fonds. Hier moet het zijn, kan niet missen. Het kleingeld dat Dunya in haar portemonnee heeft gaat ze in de geldslurf gooien. Bovenaan de slurf staat een bekende Nederlander, maar ik ben even kwijt wie het is. Dunya niet natuurlijk: “Lex Uiting” zegt ze. Ik duw haar snel een notitieboekje in handen om een handtekening te vragen en samen gooien ze haar geld door de slurf. Dunya had het allemaal wel door de slurf willen gooien, maar op de actiepagina werd nadrukkelijk gevraagd om het geld zoveel mogelijk over te maken en alleen een symbolisch bedrag mee te nemen. Bovendien kan het geld op deze manier ook bij haar naam gezet worden. Daar gaat ze dan maar mee akkoord.

Parkrangers

Onderweg naar de studio koop ik nog lootjes voor het Wereld Natuur Fonds. Altijd prijs, dus die gaan we straks maar even inwisselen. En nu zitten we bij de eerste show en is de tussenstand bekend. Het is geen klein bedrag, dat kan ook niet anders als je ziet hoeveel kinderen actie hebben gevoerd voor de olifanten. De tussenstand is ruim 106 duizend euro! Ook de ouders worden nu enthousiast. Er zijn tijdens de uitzending filmpjes te zien over de olifanten en de stropers. Zo leren we onder andere wat Parkrangers precies doen. Het is meer dan stropers opsporen. Ze maken foto’s, gaan informeren wie het is en achterhalen met wie hij contact heeft. Zo proberen ze ook de opdrachtgevers te vinden, want daar gaat het uiteindelijk om. We krijgen ook nog eens de beelden te zien van de grote ivoorverbranding in Kenia. “Dat moet juist, om te laten zien dat ivoor niks waard is. Het heeft geen zin om olifanten te doden, want je krijgt er niks voor!” Dat is de boodschap die dit moet uitdragen. De overheid had het in beslag genomen ivoor kunnen verkopen, maar dan geef je een verkeerd signaal af. Hopelijk maken dit soort acties een daadwerkelijk verschil.

Ranger Dunya

Uiteraard wordt Dunya nog geschminkt en met een prachtige WNF-panda op haar wang gaan we naar buiten. Het is een stuk kouder dan de dag ervoor en dat is wennen. “Had ik maar sokken aan” zegt Dunya terwijl ze bibbert met haar blote voeten in haar sandalen. “Ik heb sokken bij me!” zeg ik. Ze schudt haar hoofd. Hoeft niet. Behalve de prijsjes innen, kopen we bij de stand nog een WNF-pet. Trots draagt ze haar actiepet. Ze is een echte Ranger. Ze wil nog de stormbaan doen en daarna gaan we naar het Jeugdjournaal. Daar mag ze kijken hoe ze het vindt om te presenteren. Eerst kiest ze voor de andere kant en wordt ze geïnterviewd. Dat gaat haar goed af. Zij kletst wel, dat kun je gerust aan Dunya overlaten. Daarna gaat ze in de bus zitten om te presenteren. Dan stelt zij de vragen. Dat vindt ze nog net iets leuker. Ik zie haar dit wel doen in de toekomst. Ze is erg bezig met microfoons en interviewen. Radio maken is leuk en ik kan het weten. Tv maken zal net zo leuk zijn vermoed ik.

Stropers

Dunya zamelt nog wat handtekeningen in en gaat op de foto met Jeugdjournaalverslaggevers en -presentatoren en met Anne-Mar van de Anti Pestclub. We halen daarna patat en besluiten de trein naar huis te nemen. Ik schat in dat we dan net op tijd zijn om de einduitslag van deze actiedag te zien op televisie. In de trein spreekt ze de conducteur aan met de vraag of hij ook een sms wil sturen voor Operatie Olifant. Hij belooft dat ie dat gaat doen. Onderweg praten we nog even na over de dag en over de actie. “Ik begrijp het wel voor twee procent dat de stropers dit doen....” zegt ze dan aarzelend. Ze heeft goed opgelet tijdens de filmpjes. “Sommige stropers zijn heel arm en kunnen niet naar school. Ze doen het om geld te verdienen. Maar dan nog heb je wel een olifant gedood!” zegt ze peinzend. Ingewikkeld... “Daarom moeten ze ook de opdrachtgevers, de handelaars vinden. Als er een stroper gepakt wordt, zoeken ze iemand anders die het kan doen. Maar als je de handelaars vindt, dan kun je het stopzetten.”

SMS Olifant Dunya

Eenmaal thuis zetten we snel de tv aan en we zijn inderdaad precies op tijd voor de einduitslag. Klaas maakt hem bekend, samen met alle BN-ers die er zijn. €275.982 is de eindstand op dit moment. Een geweldige prestatie van iedereen die zich heeft ingezet voor deze actie. Als we op Dunya’s actiepagina kijken zien we zelfs dat er nog twee sms’jes bijgekomen zijn. Dat is fantastisch! Ik ben trots op Dunya, zoals ze zich heeft ingezet voor deze prachtige dieren. Ze denkt ook na over de situatie van de stropers en heeft inzicht in hoe het ontstaat. En ze is heel blij dat ze een bijdrage heeft geleverd aan de strijd tegen de ivoorhandel. Tot het eind van deze maand tellen sms’jes en online donaties mee, dus wil je nog iets bijdragen, sms dan Olifant Dunya naar 4333 en steun de Afrikaanse olifant! Volgend jaar zal er wel een nieuwe actie zijn. Als WNF Ranger zal Dunya zich daar natuurlijk gewoon weer voor inzetten. Sms’en jullie dan ook weer?

7 jaar geleden

Dank je wel! Het was leuk om mee te maken. Volgend jaar staat er weer een ander dier in de spotlights. Ik ben benieuwd wat eind mei de uiteindelijke opbrengst is.

7 jaar geleden

Een goed initiatief met een mooie opbrengst! Ook heel leuk dat er zo'n evenement van is gemaakt! Jullie zijn met recht trots op jullie prestatie!

7 jaar geleden

Een goed initiatief met een mooie opbrengst! Ook heel leuk dat er zo'n evenement van is gemaakt! Jullie zijn met recht trots op jullie prestatie!