Snap
  • Kind
  • sinterklaas
  • kids&zo
  • Mylittlebirdsandme
  • noëlenvivevierensintpiter
  • sintpiterfeest

Wij vieren ‘Sinterklaas’ in Februari!

Het Sint Piterfeest

Noël en Vive tellen de nachtjes al af want over een paar dagen zitten we er weer midden in! Schoentjes gevuld met chocoladeletters, schuimpjes, pepernoten en cadeautjes. Ja wij vieren een soort van Sinterklaas in februari!

In december laten wij Sinterklaas stilletjes ons huisje voorbij rijden: de beste man komt er bij ons niet in. Wij verwelkomen elk jaar in februari onze eigen goedheiligman. Sint Piter! Dat is de goedheiligman die in Grou menig kinderhartje sneller laat kloppen. Wij zijn dus niet de enige die geen Sinterklaas vieren, bijna het hele dorp viert het niet. Ja echt een heel dorp waar Sinterklaas niet komt en bijna niemand het viert! En willen ze in december wel Sinterklaas zien dan zullen ze uit moeten wijken naar de omliggende dorpen en steden.

Zaterdag is het dan eindelijk zo ver, dan komen Sint Piter en zijn enige Swarte Pyt met de boot aan. De komende 2,5 week brengt hij al rijdend op zijn prachtige Friese paard samen met zijn Pyt pepernootjes, chocoladeletters en cadeautjes in de schoentjes van onze kinderen! Onze kinderen zetten dus in februari hun schoentjes en zingen daarbij liedjes voor hun Sint. Wel speciale Friestalige Sint Piterliedjes.

21 februari op de verjaardag van Sint Piter viert ons hele dorp Sint Pitersdei! Dat is onze versie van sinterklaasavond / pakjesavond. Eerst komt het hele dorp op het dorpsplein samen, daar zingen we liedjes voor Sint Piter en Swarte Pyt en dan zwaaien we hem met z’n allen uit. Daarna gaat iedereen naar huis om daar met het gezin of de familie een door Sint Piter met cadeautjes gevulde mand of zakken vol cadeautjes te vinden en deze uit te pakken.

Maar nu hoor ik jullie allemaal denken, leuk hoor dat hele feest maar nu snappen we nog niet waarom jullie dit in februari vieren. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik het nog even moest factchecken want ik ken zoveel verschillende verhalen. Maar het komt er op neer dat niemand precies weet wat het exacte verhaal er achter is. Is het de broer van Sinterklaas? Een overblijfsel van de lentefeesten? Of is het Petrus de beschermheilige van de vissers? (We wonen tenslotte in een oud vissers dorp) Waarschijnlijk een beetje van alles? Wat we wel weten is dat het feest zoals we het nu kennen in 1903 is bedacht door een kleuterjuf. Voor die tijd werd het feest op een andere manier gevierd.

Als kinderen vragen waarom Sinterklaas hier niet komt maar Sint Piter wel dan vertellen we dat Sint Piter de broer van Sinterklaas is. Sinterklaas vergat ooit de pakjes voor de kinderen uit ons dorp en heeft toen zijn broer Sint Piter op pad gestuurd om dit klusje te klaren. Sint Piter kwam pas in februari aan en sindsdien komt Sint Piter elke februari bij ons. Voor kinderen is dit duidelijk genoeg en ze vragen niet verder. Ik ben zelf ook opgegroeid in dit dorp en vierde vroeger thuis ook Sint Piter en dus geen Sinterklaas. Wij wisten niet beter en vonden het juist heel erg leuk zo’n uniek en eigen feest. Het is een traditie waar we trots op zijn en die we graag meegeven aan onze eigen kinderen.

Het Sint Piterfeest en Sinterklaasfeest zijn dus soortgelijke feesten maar hebben ook duidelijke verschillen. Sint Piter en zijn Swarte Pyt spreken fries. Een schimmel heeft Sint Piter niet, hij rijdt op een fries paard. De kleding van Sint Piter is net iets anders, veel wit met een klein beetje rood. Het Sint Piterfeest eeft zijn eigen Friestalige liedjes. Ook heeft het feest zijn eigen lekkernijen, de echte Friese pepernoten maar het lekkerste van alles is de Sint Piterkoek een soort van Oranjekoek zonder spijs met daarop Sint Piter (of de naam van je kind) geschreven. Sint Piter heeft maar 1 Piet (Swarte Pyt) want ja in een dorp met bijna 6000 inwoners heb je geen leger aan pieten nodig.

Vinden jullie dit allemaal interessant om te volgen? Houd onze instagram de komende weken dan goed in de gaten want wij zullen onze Sint Piter belevenissen daar met jullie delen.