Snap
  • Kind
  • #praten
  • praatjesmaker
  • #opgroeien
  • #lerenpraten
  • #eerstewoordjes

Wie is er eerst? Papa of mama?

Er komt een moment dat je baby geen baby meer is. Dan gaat je baby lopen en praten. En dan komt de strijd: welk woordje komt eerst? Papa of mama?

En toen kon mijn baby in eens woordjes zeggen. Oh jeetje wat een momentje en zo trots dat je dan bent. Vooraf zag ik het al helemaal zitten. Dat je dan je kind uit bed haalt en ze in eens het magische woordje mama zou uitspreken.

Nou werd ik vrij bruut uit dit sprookje geschopt. Sophie haar eerste woordje was namelijk: mmm lekker. Ja dames en heren! Mijn kleine vreetzakje vond haar eigen moeder minder belangrijk dan eten. Maar! Ik had nog hoop, ik kon nog steeds “winnen” van papa. Negen maanden heb ik Sophie gedragen, vele pijnen doorstaan om haar op de wereld te zetten. En dan gewoon ook nog eerst papa zeggen ipv mama. Zelfs de hond werd eerder benoemd dan ik.. lekker dan!

Maar toen kwam mijn zusje met het geniale idee om haar een dag lang te “trainen” en ja hoor! Toen had ze door wie mama was. Ik heb echter één foutje gemaakt: ik was zo blij dat ze mama zei dat ik er gelijk een groot feest van maakte. Applaus en knuffels volgde na die eerste gerichte mama. Dat beviel Sophie blijkbaar zo goed dat mama wel heeeeeel vaak op een dag wordt gebruikt. Net als het woord helpen overigens.. Dat woord wordt nu ook geschreeuwd als je niet snel genoeg bent.

Maar dat gemama de hele dag neem ik toch voor lief. Andere scenario was namelijk dat zelfs de postbode eerder een plaatsje op de woordenschat-lijst zou krijgen. Overigens heeft opa het nu gewonnen van oma, en willen de tantes/oom toch ook wel heel graag hun naam horen. Dus Sophie moet nog even lekker doorbrabbelen. Tot iedereen helemaal horendol van haar praatjes zal worden! Vanaf 3 jaar komen gemiddeld de hele zinnetjes dus we hebben nog eventjes :)

Hoe ging dit bij jullie kindje(s)? Wat waren de eerste woordjes?

4 jaar geleden

Aaah dat is wel een heel lief eerst woordje ? Echte broers/zussenliefde! Kwam mama dus ook nog snel na papa, zo leuk he die eerste woordjes!

4 jaar geleden

Het eerste woordje van mijn jongste was de naam van de oudste en dat zei ze al maanden voor haar andere woordjes! ? Het tweede was “eteh” (eten), zo typisch voor haar want het is een echt lekkerbekje! ? Daarna kwamen “wawa” (water) en “ada” (stond voor dada en/of waaien), en daarna pas papa. Een aantal dagen later volgde ook het woordje mama. ?