Snap
  • Kind
  • Voeding
  • Gezond

Werkende moeders krijgen steeds dikkere kinderen

Gemiddeld krijgt een kind van een werkende moeder elke vijf maanden een pond meer bij dan andere kinderen. 70% van Nederlandse moeders werkt

Het web was vorig jaar te klein, toen Amerikaans onderzoek het verband aantoonde tussen werkende moeders en overgewicht bij kinderen. Gemiddeld, calculeerden ze, krijgt een kind van een werkende moeder er elke vijf maanden een pond meer bij dan andere kinderen. Eenmaal in groep zes blijken deze kinderen zes keer zoveel kans te hebben op overgewicht.

De reden?

De onderzoekers houden het op ‘een gebrek aan gezonde alternatieven voor ouders die te weinig tijd hebben om zelf te koken’. In gewonemensentaal: er zijn simpelweg niet genoeg gezonde kant-en-klaarmaaltijden. De kakelvers ogende gerechten, soepen, sauzen, tussendoortjes en toetjes die overal gefabriceerd worden, zitten bomvol conserveermiddelen, suikers en vetten. Ook in Nederland, waar we aan de vooravond van dezelfde ontwikkeling staan.

Ga maar na:


    Ook in Nederland dikkere kinderen

  • In Nederland is het aantal werkende moeders de laatste jaren enorm toegenomen. Het aantal werkende ouders nam de laatste 20 jaar toe met 23%, veel meer dan in de rest van Europa, en inmiddels werkt 70% van alle Nederlandse moeders. Onze overheid blijft deze ‘arbeidsparticipatie’ stimuleren. Elke werkende moeder weet hoe weinig tijd er zit tussen het eind van een werkdag en kinderbedtijd. Te weinig om, ik noem maar iets, uitgebreid zelf bouillon te gaan trekken.
  • Ook in Nederland wint goedkoop het nog maar al te vaak van goed. Van alle Europese landen, heeft de Nederlander het minste geld over voor eten. De Amerikaanse veel-voor-weinig-eetcultuur wordt met liefde omarmd. Geloof mij: een hamburger van mooi vlees, op een vers wit broodje kán niet voor 1 euro geproduceerd worden.
In Nederland zweren we bij ons ‘broodje’ tussen de middag. Terwijl kinderen daar nooit genoeg energie uit halen voor de rest van de dag. Met veel gesnack als gevolg. En als het dan eindelijk tijd is voor het avondeten, hebben ze geen honger meer en zijn ze te moe. Wat tot andere discutabele eetgewoonten leidt. Ik bedoel: wie heeft z’n grote kleine liefde nou nog nooit verleid z’n avondeten, of tenminste nog 8 hapjes, op te eten, met iets lekkers toe?

Moeders weer achter het aanrecht?

Betekenen de onderzoeksresultaten nu dat moeders moeten stoppen met werken? Onzin! De term ‘werkende moeders’ is al om te huilen. Vaders én moeders werken, in elke laag van de bevolking. Om economische redenen, natuurlijk, maar vaak genoeg ook om persoonlijke en professionele drijfveren.

Gelukkig maar. Daar blijven we namelijk leuke ouders van.

De oplossing van ons probleem ligt aan de andere kant. Kant-en-klaar is geen alternatief zolang er ingrediënten van lage kwaliteit, conserveermiddelen, veel te veel zout, suiker en slechte vetten in zitten. Koek die propvol suiker zit, voor tussendoor op school?  Smaakvrije potjes babyvoeding in drie tinten groen? We willen het niet. Maar hebben we echt een keuze?

Ouders van nu willen af van vlug-vlug, snel-snel en terug naar kwaliteit van leven. Met aandacht voor het moment, aandacht voor kwaliteit en aandacht voor elkaar. Ook aan tafel. Daar hebben we kant-en-klaar-alternatieven bij nodig waar we op kunnen vertrouwen. Echt en puur eten, dat onze kinderen ontdekken met hun mond, ogen, neus en tong. Want genieten, dat doe je met al je zintuigen wijd open.

…en ik kan het weten

Als werkende moeder liep ik elke dag tegen hetzelfde duivelse dilemma aan. De tijd die ik investeerde in boodschappen doen en koken, raakte ik voor straf kwijt aan tafel. Terwijl juist dat hét gezinsmoment bij uitstek is, en al helemaal voor een Française. Ik weigerde voor kant-en-klaar te gaan, maar wilde ook niet rondsloven en ‘Ik kom eraan Gabrie!l’ blijven roepen uit de keuken. Om vervolgens pas aan te schuiven als alles koud is.

Ik wil het goede voorbeeld geven. Door een moeder te blijven die zielsveel van haar gezin houdt, die, als het even kan, graag zelf kookt en die vasthoudt aan haar eigen drijfveren en doelen.

Daarom ben ik Madaga gestart. Mijn bedrijfje kookt vers voor kleintjes van drukke ouders. Want ik geloof dat álle ouders het beste voor hun kinderen willen: pure, gezonde voeding en veel, heel veel persoonlijke aandacht. Zodat ze aan tafel leren genieten van eerlijk, echt eten. En als ze straks groot zijn, intuïtief kiezen voor eten dat echt goed voor ze is.

We zijn een start-up, dus het is even doorpezen. Maar elke dag boeken we kleine succesjes. Dit recente citaatje wil ik je niet onthouden:

“Veel ouders in Nederland kopen in de supermarkt kant-en-klaarmaaltijden voor hun kinderen, maar die zitten vol zout en conserveringsmiddelen. We snappen het wel: ze hebben geen tijd om te koken, maar daarom is Madaga een goed alternatief” zegt Angelika Kindermann - senior kindergeneeskunde en gastro-enteroloog.

Gaaf toch?

Ik geloof heilig in onze missie. Steeds meer ouders sluiten zich aan. Kom ook langs bij ons! Op Facebook of live, op de Negenmaandenbeurs van 22 tot 26 februari.

2) http://www.nu.nl/economie/2740501/meer-moeders-gaan-werken-crechesubsidie.html

9 jaar geleden

Super leuk zeg!Inspirerend ook, ik laat Luna nog te weinig zelf doen....en ze is nu 11 jaar dus kan best! En ik ben bewneuid naar de blog die ze dan gaan beginnen! Kan niet missen met zo'n inspirerende en creatieve moeder!

10 jaar geleden

Ja, en je bent niet de enige. Het leven is behoorlijk veranderd als je het vergelijkt met 50 jaar geleden. Modern parenting heeft ook nieuwe of eigenlijk vernieuwde oplossing nodig. Dank je wel dat je dit met ons wilde delen. Geeft ons weer extra inspiratie om door te gaan met wat we doen.

10 jaar geleden

Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ik probeer de kinderen op vaste tijden hun maaltijden en (gezonde) tussendoortjes te geven. Mijn man werkt wisselende diensten en als hij een late dienst heeft en ik ben vrij, dan kook ik regelmatig tussen de middag. Wat dan wel vaak gebeurd is dat de boterham 's avonds voor de tv gegeten wordt :-(

11 jaar geleden

Onze kinderen eten hier op het Duitse kinderdagverblijf 's middags een warme maaltijd. Alles wordt daar vers gemaakt en het is heel gevarieerd wat ze eten. Ze krijgen gewone prakjes, maar ook lasagna, salade, soep, echte Duitse dingen en natuurlijk af en toe patat of pizza. 's Avonds eten we hier dan vaak nog een lichte maaltijd. Wat rauwkost met een stukje vlees of een eitje erbij. Of een boterham. En eigenlijk vinden de kinderen het heel normaal zo. En als ze bij opa en oma slapen eten ze 's avonds warm, en dat vinden ze ook goed.