Snap
  • Kind
  • baby
  • ontwikkelingsachterstand
  • schik
  • reflex

Wat als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft……?

De titel doet het al vermoeden maar onze jongste dochter heeft een ontwikkelingsachterstand die van 5wkn naar 10wkn achterstand is gegaan…

Wat doen je dan?

De fysiotherapeut zegt lachen:”Ja het is wel veel hoor, maar ik zou me er niet al te druk overmaken hoor”. Makkelijker gezegd als gedaan.

Het is volgens mij mensen eigen om je kind te spiegelen aan een ander kind, zeker als het leeftijds verschil heel klein is.

Nu heb ik in mijn omgeving een jongen en een meisje alle twee van 2 augustus 2011 (Suzannah is van 4 augustus 2011) en automatisch ben ik aan het vergelijken…

Ik wil dit niet maar het gebeurt toch, hoe dan ook.

Dan word ik heel erg met de neus op de feiten gedrukt en maak ik me toch druk over mijn meisje terwijl ze nadrukkelijk hebben gezegd dat niet te doen.

Een paar voorbeelden:

  • Suzannah heeft ongecontroleerde bewegingen met haar armen, ook wel baby reflexen genoemt, en deze zouden met ongeveer 10wkn verdwenen moeten zijn en bij haar zijn ze er pas sinds een week of 3.
  • Suzannah kan niet veel met haar linker arm en ook is daar duidelijk een onder ontwikkeling van kracht in te zien.
  • Ze maakt pas sinds 3wkn echt oog contact en gaat een beetje lachen als je gekke dingen doet.
  • In buik lig kan ze haar hoofd nog steeds niet optillen en ze heeft niet genoeg kracht om haar armpjes onder haar bovenlijfje te krijgen.
  • Ze heeft geen schrik reflex en wat dat te betekenen heeft is heel moeilijk te zeggen omdat ze het in het VU Amsterdam nog nooit hebben mee gemaakt dat een baby niet schrikt van harde geluiden of als je ze van een hoogte het idee geven dat ze vallen. Het kan van alles betekenen of helemaal niks.

Als alles in februari nog niet verbeterd genoeg is moeten we naar een neuroloog om uit te zoeken wat er aan de hand kan zijn en of dit een direct gevolg is van de hersenvliesontsteking of niet?

Al met al zullen jullie vast wel begrijpen dat ik niet zo goed ga op het gebied “niet druk maken”!

Ik denk er echt niet de hele dag aan hoor maar ik droom wel eens weg over de toekomst en dan hoop ik dat we met een brede lach terug kijken naar deze periode omdat alle zorgen voor niks zijn geweest :-D

9 jaar geleden

very initially "咁都唔使咒罵人地全家喺 豬 啫 當事人喺唔著 但罵嗮人地全家 無需要呀 " 無風起浪? I am/ was very diptnsoipaed that my friend BBF who 罵嗮人地全家 無需要呀 that was totally unnecessary at all! Humbly yoursthe inner space

11 jaar geleden

Idd dat doe je toch onbewust weet er alles vanaf zo heb ik een zoon van 7 met ass en ook nog een articulatie stoornis in het begin toen we niet wisten dachten we van waarom kan hij dit niet of dat nog niet nu kan hij zins kort eindelijk fietsen het hoeft niet altijd dat je kind wat heeft de ene kind is ook vlotter dan het andere kind zo stond pas geleden een moeder bij het hek van mijn dochter haar school ze maakte zich zo zorgen dat haar zoontje van 3 nog niet kon fietsen ik zij tegen haar je moet hem dat niet opdwingen hij moet er echt schik in gaan krijgen anders gaat het je nooit lukken en toen zij ze bedankt voor je tip en zo hadt ze nog meer dingen waar haar kind achter mee was ik zij maak je maar niet druk komt goed nou ik wens je van mijn kant heel veel succes

12 jaar geleden

Onze zoon heeft ook sinds zijn geboorte een ontwikkelingsachterstand. Hij is nu 3 jaar en 2 maanden en loopt nog ongeveer een jaar achter. Wij zijn al heel trots dat hij zover is gekomen. Hij is eigenlijk altijd vrolijk en babbelt de hele dag. Sinds 2 jaar worden we begeleid door een kinderarts en kinderverpleegkundige in Münster ( we wonen in Duitsland). Ze nemen ons serieus en beantwoorden al onze vragen. Ook als we voor de zoveelste keer weer vragen of het in de toekomst nog goed gaat komen met hem. Maar eigenlijk is het voor hem goed, hij leert elke dag bij en heeft zelf geen last van zijn achterstand. Een oorzaak is niet gevonden, waarschijnlijk omdat hij te vroeg geboren is en in de buik onvoldoende gegroeid is. Ook wij vergelijken hem met andere kinderen, dat doen alle ouders. En dan zien we dat hij het prima doet, op het niveau van een 2 jarige. Het kan zo zijn dat hij de komende tijd vele sprongen in zijn ontwikkeling maakt. Hij krijgt op de kinderopvang de passende begeleiding en doet het daar heel goed. In februari krijgt hij wat ontwikkelingstesten om te kijken waar hij nu staat. Daarna kunnen we dan kijken welke extra hulp hij nog nodig heeft.

12 jaar geleden

Hoi Sandra, ik hoop ook voor je dat je er achteraf met een lach naar kan kijken. Je maakt je al snel zorgen over je kinderen en vooral als je het gaat vergelijken met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Ik zal voor je duimen in februari wanneer je weer terug moet naar de neuroloog. Ik ben erg benieuwd hoe het dan gaat! Succes!