Snap
  • Kind
  • liefde
  • Verlies
  • samensterk
  • Papaenmama
  • Childloss

Wanneer je weet dat je de beste papa gevonden hebt voor je kinderen.

Het leven met het verlies van een kind is het moeilijkste wat er is. Mensen zeggen vaak 'het krijgt een plek'. Het word echt minder. En ga zo maar door. Hoe wij het er nu vanaf brengen? Ik vertel het jullie in mijn blog.

In Augustus 2018 overleed onze 2 jaar oude dochter Eva. Zij had een zeldzame hersenafwijking waar ik en Stefan fout gen drager van zijn. De dag van haar overlijden spookt nog heel vaak door mijn hoofd en dan voornamelijk s'nachts. Dromen over die bewuste nacht vind ik altijd heel vervelend omdat ik het beeld van Stefan die compleet instort (echt niet verwacht had) niet meer uit mijn hoofd krijg. De man die altijd stoer was en nooit huilde stortte nu in.

Als de man des huis instort?

Op de een of andere manier was ik er op dat moment voor hem. Dat moment dat ik dacht in te zou storten bleef ik dus sterk en was ik er voor hem. Na al die maanden van steun die hij mij gaf was het nu mijn beurt. Zo voelde het. Zo helpen wij elkaar er eigenlijk nog steeds doorheen. De ene dag ben ik er weer helemaal kapot van en zit ik er helemaal doorheen en de andere dag heeft Stefan dat. Dan zijn wij er voor elkaar. Wij luisteren naar elkaar en proberen dan de ander toch weer op te vrolijken. Wat ik zo mooi vind is dat wij er tot op de dag van vandaag nog steeds voor elkaar zijn. 

Erover praten word steeds moeilijker.

Gelukkig kunnen wij samen heel goed praten over Eva en soms ook gewoon lekker samen huilen. Samen onze verwerkingsritueeltjes delen of gewoon heerlijk samen over de fijne momenten praten. Echter komen we er wel achter dat Eva eigenlijk geen normaal leven gehad heeft vanaf de dag dat ze in mijn buik begon te groeien al niet. Ook te vroeg geboren en meteen van alles mankeren. Het was haar gewoon niet gegund en dat doet mij nog steeds heel veel verdriet. 

Hoe nu verder na 3 jaar?

Het blijft moeilijk allemaal. Vooral als mensen ernaar vragen en dan vooral mensen die je echt niet kent. Of nu pas je verhaal lezen en nog allemaal vragen hebben na het lezen. Het is moeilijk om terug te gaan in de tijd. Je begrijpt het steeds beter en dat doet extra pijn. Toch blijft het fijn om haar levend te houden in verhalen. 3 jaar geleden zat je er midden in en achteraf zonder 100% besef. Nu pas zie ik hoe ons leven was en hoe mooi en bijzonder Eva was. Yara praat ook nog super veel over Eva dat vind ik mooi en ook heel aandoenlijk op die leeftijd. Nu Nora er is ziet ook Yara hoe ziek Eva eigenlijk was. Het word er niet makkelijker op en nee het krijgt geen plek. Het hoort bij ons leven maar zoiets onmenselijk krijgt geen plek. Eva heeft wel een heel bijzonder mooi plekje in mijn hart en daar blijft zij voor altijd. De pijn en het verdriet dat blijft en word niet minder maar juist heftiger omdat het besef er steeds meer komt. 

Stefan en ik?

Ik hoop dat ik voor altijd met hem mijn leven mag delen en vooral onze kinderen samen mag opvoeden. De band die wij hebben opgebouwd zeker na Eva is sterk en bijzonder speciaal. Ja ook wij hebben onze discussies maar ruzies? Nee ruzies hebben wij niet meer. Voordat wij kinderen hadden konden wij elkaar weleens de tent uit schelden maar dat gebeurt nu echt niet meer. Nu weten wij wat echt belangrijk is in het leven. Dat betekent niet dat we het altijd eens zijn, maar wij hebben wel andere belangen en prioriteiten gekregen na het verlies van Eva maar ook zeker na haar leven. Wij deelde mooie momenten, zware momenten, onmenselijke momenten, fijne momenten, liefdevolle momenten, verdrietige momenten, vrolijke momenten, trotse momenten en de zwartste dag uit ons leven.

Het leven is te mooi en te kostbaar om altijd verdrietig te zijn of altijd boos te zijn vooral dat laatste dat is eigenlijk altijd om niks. Als je boos bent is dat meestal een paar uur later weer over. Dat andere mensen oordelen hebben? Of dingen zeggen die verzonnen zijn? Ik zeg altijd maar 'dat is jaloezie'. Jij weet zelf wat jij belangrijk vind en houd daar aan vast. Vecht daarvoor! Geniet daarvan en koester het. Wees puur, uniek en echt de rest is niet belangrijk. Laat de liefde nooit los. Hoop laat leven en geef liefde aan de mensen die jouw liefde waard zijn. 

Snap
2 jaar geleden

Mooi geschreven ! Samen sta je sterk

2 jaar geleden

Wat een sterk team zijn jij en Stefan. Wat fijn dat jullie elkaar zo goed kunnen steunen. Wat is deze foto hierboven mooi gemaakt van alle drie de meisjes samen❤️