Snap
  • Kind

Waarom zou ik mijn kind laten observeren?

Het kinderdagverblijf wil Nienke observeren ... gaan we dit doen? En waarom dan eigenlijk?

Gaan we Nienke laten observeren omdat zij het zeggen of omdat wij erachter staan? En wat zou eruit kunnen komen?

Thuis merken we ook wel dat er iets anders is. Nienke is snel verdrietig als bijvoorbeeld iets niet lukt (of soms voor ons uit het niks) en dat duurt dan ook heel lang. Soms uren. Ze huilt en wanneer ik haar troost wordt het minder om na 10 minuten weer opnieuw in alle hevigheid te beginnen. Papa mag haar trouwens niet troosten als ze zo intens verdrietig is. Heel lastig voor Dave.

Zelf hebben we het idee dat Nienke overvraagd wordt. Ze is 2, maar lijkt wel 4 of 5. Dit gebeurt dan dus ook zomaar op straat of in de winkel. 'Moet jij niet naar school?!' (In mijn oren klonk het best verwijtend.) Nee, als je 2 bent, hoeft dat nog niet. 'Moet jij niet eens zelf gaan lopen, in plaats van in de wagen zitten?!' Nee, ze is pas 2, dan mag je nog lekker in de wagen zitten. 'Het is wel zo netjes als je dank je wel zegt, daar ben je groot genoeg voor, toch?' Dat zijn we hard aan het oefenen, maar ze is nog maar 2, dus het gaat nog niet vanzelf. 'Als je een schepje wilt, moet je dat even vragen!' Ze is nog maar 2, dus ze pakt wat ze leuk vindt. Dat is niet zo gek. En net zoals andere ouders leggen wij (!) haar dan uit dat ze het eerst moet vragen. 'O', is dan de reactie: 'ik dacht dat ze al ... (4, 5 en soms zelfs 6) was.'

De hele dag roep ik tegen wildvreemden hoe oud Nienke is... om maar alvast te excuseren wat ze doet, terwijl ze zich eigenlijk gewoon als elke 2-jarige gedraagt. Ja, ze pakt speelgoed zonder het te vragen... Ja, ze dringt wel eens voor... Ja, ze moet huilen als ze iets niet mag... Ze is dan ook 2 jaar oud en moet nog veel leren.

Maar lieve mensen, als ik erbij sta, laat mij dan mijn eigen kind aanspreken. En ik heb ook jullie 'wijze' woorden naar mijn kind niet nodig om haar te stimuleren om zelf te gaan lopen etc.
Natuurlijk snap ik best dat het allemaal niet lelijk bedoeld is. Ik zal me er zelf ook vast wel eens schuldig aan maken. Maar het doet zo'n zeer als ik dat beteuterde gezichtje weer zie; wanneer ze niet begrijpt wat ze verkeerd heeft gedaan.

Aan Nienke zie ik namelijk dat ze steeds het gevoel heeft dat ze op haar kop krijgt. En dat is natuurlijk niet goed voor haar zelfvertrouwen. Wellicht komen daar de huilbuien vandaan? Daarnaast heeft ze ook nog eens een turbulente start gehad als baby, wat haar ook misschien wel angstig maakt voor het onbekende. En in mijn familie komt autisme voor... Nienke maakt niet heel goed oogcontact. Maar dit kan ook komen omdat ze 6 uur per dag wordt afgeplakt en met haar slechte oog (+6) moet kijken. Dan wordt het ook lastig om oogcontact te maken.


Ook door al het bovenstaande vonden wij het helemaal niet erg als er iemand mee zou kijken op het kinderdagverblijf. Hoe eerder je iets ontdekt, des te eerder je een kind kan helpen. Misschien wel voordat het een heel groot probleem wordt. Iedereen gunt zijn kind de beste start, toch?

Dus doe de observatie maar op het kinderdagverblijf ...

7 jaar geleden

Zo naar. Je bent constant op je hoede...succes. Het wordt op school wel wat beter hoor. Dat kan ik je vast verklappen.

7 jaar geleden

Helaas hebben wij er met onze zontje ook last van. Hij is voor zijn 2 jaar ook super lang. Praat al heel goed maar snapt inderdaad ook niet alles wat er van hem gevraagd wordt. Wat ik het vervelende vind is dat ze hem zelfs op het consultatiebureau ouder schatten. Ze had niet in de computer gekeken kreeg ik als excuus. Hij moest dingen doen die er normaal helemaal noetngevraagd werden. Ze vroeg toen ook kan hij dat nog niet? Nou als je 2 moet worden kan je nog niet zoveel als dat hij 3 word. Oh sorry ik dacht dat hij ouder was.

7 jaar geleden

Is ook lastig! Je wilt eigenlijk liever niet horen dat ze haar extra willen observeren. Je wilt gewoon horen dat alles lekker gaat en dat ze een normale peuter is. Logisch. Maar als er dan toch zorgen zijn, is het beter om er iets mee te doen dan om je kop in het zand te steken. Niet dat ik bedoel dat jij dat doet hoor! De stap naar hulp zoeken is altijd moeilijk, maar ik begrijp dat als het nodig is, je dat wel doet. Ben benieuwd wat er uit de observatie kwam.

7 jaar geleden

Als het om een ander gaat, zeg je snel: 'doen!' Het kan immers nooit kwaad om iemand mee te laten kijken. Maar als het ineens over je eigen kind gaat, schiet er vanalles door je hoofd. Dat wilde ik graag laten zien/beschrijven met mijn blog. Maar ik vind het zeker goed dat een KDV dit aangeeft. Zelf voel je soms ook wel dat er iets niet lekker gaat, maar de stap om hulp te zoeken is dan best groot. Ook omdat ik (het gaat hier om mijn 1e kindje) niet zeker wist of dit misschien wel normaal gedrag was.