Snap
  • Kind
  • peuter
  • vragen
  • fase

Waarom fase..

Soms denk je dat je kind een bepaalde fase al heeft doorstaan en kom je erachter dat alles weer van voren af aan begint.. Zo dachten wij de "waarom?" fase al achter de rug te hebben, totdat onze kleine meid onlangs mocht wennen op de "grote" school. Heel toevallig kregen wij die dag ervoor een mailing waarin informatie stond over de waarom fase. Hierin stond 'probeer uw kind zelf het antwoord op zijn of haar vraag te laten geven, door de vraag zo om te draaien dat ze zelf het antwoord kunnen geven'.

Hardop aan mijn man voorgelezen die het ook wel een goed idee vond. Dus als je kind aan je vraagt: 'waarom zitten er wielen onder een auto?' dan zeg jij: 'waarom denk je dat er wielen onder zitten?' Enfin, wij dachten die fase al gehad te hebben, dus moesten wij lachen om de hilarische gebeurtennissen die wij in deze fase al met onze meid hadden beleefd. 1 ervan was dat ik mijn man had gewaarschuwd dat onze kleine meid in de waarom-fase was beland. Dus ik licht hem in dat hij veel geduld moest hebben, goed moest luisteren naar haar en goede antwoorden moest geven.

Zo gezegd zo gedaan. Een paar dagen later komt mijn man vemoeid uit zijn werk en het dametje had de hele dag al een waarom bui. 'Papa waarom moet je werken?' 'Waarom heb je die koelbox mee naar je werk?' 'Waarom?..waarom?' Hij begint te hakkelen en stotteren en weet niet hoe snel hij alle vragen moet beantwoorden, terwijl ik al helemaal blauw zie van het lachen en hem een subtiele hint geef, 'waarom? waarom?' Hij kijkt me aan en op dat moment liggen we alle 3 dubbel van het lachen. Oh, je zit papa te plagen.. haha de slimmerd!

Enfin.. de dagen nadat ze naar de "grote" school is geweest zit ze vol emoties, nieuwe indrukken, verhalen enzovoort en het valt mij op dat ze in een flinke peuter-puber fase is beland en de waarom fase is ook weer aanwezig. Dus ik dacht aan de mailing. Koppel de vraag terug en laat je kind zelf een antwoord bedenken en corrigeer zonodig het antwoord. Zo gezegd zo gedaan. "Mama..? Waarom moet die mevrouw naar de tandarts toe?" Dus ik zeg: "Zie je die vieze tandjes van die mevrouw? waarom denk jij dat ze naar de tandarts toe moet?" Ik verwacht een intelligent antwoord te krijgen en mijn man luistert en kijkt nieuwsgierig mee en dan zegt ze boos: "Mama, ik vraag het toch aan jou!!!!" Tsjaah..dit zijn van die antwoorden die ze dan weer niet in de boekjes schrijven!!

11 jaar geleden

Onze zoon van 3 zit ook in de waarom fase! Waarom? Nou daarom, zeg ik dan. Daarom is toch geen reden, zegt ie dan, waarop ik antwoord, en als je valt ben je snel beneden! Dan liggen we samen in een deuk! Soms zijn het wel serieuze waarom vragen en dan probeer ik ook zo goed mogelijk antwoord te geven! Dat van de vraag bij hem neerleggen, zal ik onthouden! Morgen proberen!

11 jaar geleden

gewoon omdat ik het zeg, is ook een antwoord die je op zo'n moment kunt geven. Waarom moet ik opruimen? Omdat ik het zeg. De waarom komt in dit geval vaak als tijdrekken.

11 jaar geleden

Mijn dochter is 4 en half en die zit ook in de WAAROM-fase en dit word nu wel een beetje vervelend..Als je haar vraagt iets te doen bijv: ruim je speelgoed op..Waarom? We gaan zo eten! Waarom..En dan leg ik het aan haar uit..Waarom dan? Alles wat je zegt, uitlegt krijgen ik of mijn partner een waarom vraag op terug..om gek van te worden