Snap

Waarom een uitvaartverzekering steun kan bieden

Wist jij dít al?

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’? Volgens onderzoek van Mamaplaats was 70% van de moeders niet voorbereid op de bevalling. En staat 73% anders in het leven qua regelen, als het kindje er eenmaal is. Er wordt dus vaak pas na de geboorte aan een hoop regelwerk gedacht. Terwijl een uitvaartverzekering juist veel zorgen kan wegnemen tijdens de zwangerschap. En het is eigenlijk zo geregeld. Mama Kim vertelt haar verhaal: ‘We kwamen in een rollercoaster terecht.’

Kim @deviervankim: “Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de babyuitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een kleine, welkome geruststelling.”

Uiteindelijk hebben we samen besloten om de zwangerschap voortijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de babyuitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

"Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode ook niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.”

Wat is een uitvaartverzekering precies?

Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor de kosten van de uitvaart van jou of je kind. Een uitvaart bestaat al gauw uit verschillende kosten, zoals de kist, de afscheidsdienst en de begraafplaats of crematie, maar ook met het rouwvervoer of de bloemen zijn kosten gemoeid. En het regelwerk is enorm. Juist in een periode dat je al teveel op je bord hebt.

Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost vaak tussen de € 7.000 en € 11.500. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Zo kost een begrafenis vaak meer dan een crematie. Met een uitvaartverzekering kun je je voor deze kosten verzekeren. Je hebt daarmee de vrijheid om het zo persoonlijk te maken als je wilt, terwijl het financiële gedeelte voor je geregeld wordt.

Uitvaart en rouwverwerking

Bij Monuta zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de polis van een volwassene. En op het moment dat het nodig is, zorgen zij als uitvaartverzorger voor een persoonlijk afscheid, waar nabestaanden met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Na de uitvaart zijn er ook veel zaken die geregeld moeten worden. Zoals alle heftige emoties waar je wat mee moet. Zeker bij het afscheid moeten nemen van je kindje. Monuta is er ook voor je na de uitvaart. Een hele geruststelling.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta.

4 maanden geleden

Marleen, je bent echt een sterke vrouw, zo knap dat je het deelt 💙

4 maanden geleden

ZAP

Bij ons hetzelfde verhaal. Wat fijn dat Vigo* mee verzekerd was en we zo alles konden doen wat we wilden 💙

4 maanden geleden

Nou ik wil hier heel graag op reageren want wij zijn in 2012 onze zoon verloren na 20 weken en 4 dagen maar onze verzekering bij Dela keerde niets uit. De grens lag voor hun bij een levensvatbare termijn van 24 weken. Wij hebben de "keuze" gemaakt om ons kindje niet langer te laten lijden en de zwangershap te beeïndigen maar werden dus wel in de steel gelaten en moesten alles zelf regelen en betalen. Ik kan je vertellen dat dit echt voelde als een trap na en ik hoop oprecht dat niemand dit ooit hoeft mee te maken want het voelde alsof onze zoon niet heeft bestaan.

4 maanden geleden

Gelukkig heeft DELA het tegenwoordig beter geregeld en is een kindje tijdens de gehele zwangerschap meeverzekerd.

4 maanden geleden

Ja, dat is heel triest, maar de regels zijn wel duidelijk, dat het bij monuta anders is, dat kan.

4 maanden geleden

20 jaar terug hebben wij tijdens de zwangerschap bij Monuta de begrafenis verzekering afgedloten omdat dat toen de enige verxekering was die het ongeboren kind al mee verzekerde. Er zou veel meer ruchtbaarheid aan gegeven moeten worden. Hoe jonger je bent als je een begrafenis verzekering regelt hoe goedkoper het is en hoe fijn als er bij verdriet veel geregeld wordt