Snap
  • Kind

Vrijstelling leerplicht

Deze mama blijft zeer strijdlustig vechten voor haar "speciale" dochtertje, omdat zij geen stem heeft in haar eigen toekomst.

In mijn vorige blogs schreef ik al dat er nog steeds gedonder is met het ODC is waar ons dochtertje naar toe gaat....

Zij zien haar naar een ZMLK school gaan, maar kunnen voor ons als ouders niet goed genoeg onderbouwen waarom ons meisje in eens na bijna 4 jaar naar deze school moet, en bovenal ons meisje wil echt helemaal niet.

Wij hebben 5 jaar onder toezicht gestaan van bureau Jeugdzorg (echt niet de ergste tijd van ons leven) en in die tijd hebben ze vaak zat de tijd gehad om onder de toezicht van onze gezinsvoogd ons dochtertje van het ODC naar "school" over te zetten, maar steeds zat ze volgens hun nog prima op haar plaats op het ODC. De gezinsvoogd sluit na 5 jaar de ondertoezichtstelling af en ineens moet ons dochtertje naar "school"

Op de vraag "waarom nu in eens wel" krijgen we een stilzwijgend antwoord of antwoorden als "ieder kind heeft recht op passend onderwijs" of "ze is goed in tellen en matchen van plaatjes", maar dat was ze in de tijd van de ondertoezichtstelling ook, en in die periode hebben we diverse malen periodes gehad dat ons dochtertje overal liever was dan op het ODC, dus was een overstap voor ons dochtertje ook veel makkelijker en misschien ook beter geweest, maar omdat ze volgens het ODC beter af was bij hun hebben wij, onwetend als we waren, het zo gelaten. Het resultaat was dat ons dochtertje heel veel ziek is geweest, vooral het afgelopen jaar toen ze te horen kreeg dat ze naar "school" moest, met het uiteindelijke resultaat dat ze nu onderzocht wordt op de GGZE omdat ze op straat zomaar mensen had aangevallen.

Nou is het van belang om te weten dat ons dochtertje vanaf haar 4e jaar al een vrijstelling van de leerplicht heeft, dus ze hoeft niet naar school, maar ondanks haar beperkingen wil ze zelf ook niet een hele dag thuis blijven zitten en wil ze graag naar een opvang om lekker te kunnen spelen en dat stimuleren we heel graag, maar we staan daarmee lijnrecht tegenover het ODC dat ons op geen enkele manier ter wille is om ons te helpen ons meisje op een plek te krijgen waar zij "gelukkig" is.

Zij willen alleen dat zij gaat "leren", maar ons meisje voelt er echt niets voor, ja voor 15 minuten en dan is de lol er af...en wij? Wij willen dat ze het goede van beide werelden heeft, spelen en leren samen, de nadruk meer op spelen dan leren...en dat bied de enigste ZMLK school hier niet.

Ik zit dus nu te denken hoe ik dit moet oplossen, we hebben de vrijstelling, maar wat kunnen we daar nog mee, aangezien we deze niet zelf hadden aangevraagd maar onze gezinsvoogd toen...mag ik haar dan thuis houden of overzetten naar een andere dagopvang? Of krijg ik dan een hoop gedonder? Ik weet in ieder geval dat deze nog steeds geldig is.

En wie kan ons nog meer helpen om ons dochtertje "een stem" te geven? Zijn er nog instanties die ik zou kunnen benaderen? Na bijna een jaar van veel ziek zijn, en veel knokken van onze kant, zit ze eindelijk weer goed in haar velletje en het ODC walst er zo overheen...

Ja ik ben uitgeput en bijna de wanhoop nabij, maar ik wil niet opgeven, juist omdat ons meisje geen "stem" heeft.

Ik ben en blijf haar stem, maar ik sta Open voor ideeën en hulp.

7 jaar geleden

Misschien kan stichting mee jullie helpen of adviseren hier in? Onbegrijpelijk dat er zo slecht naar jullie geluisterd word! Hopelijk kan er een oplossing gevonden worden en jullie dochtertje blijven waar zij zich goed voelt. Veel succes en sterkte! https://www.mee.nl

7 jaar geleden

Pfff de wereld vd zorginstellingen is zo makkelijk nog niet helaas. Neem eens contact met de school op en vraag. Hun mening of je dochter er überhaupt wel te plaatsen is.Verder kun je natuurlijk bij de gemeente een gezinscoach in de arm nemen die je kan helpen maar dan moet je wel echt net een goede treffen. Wat je ook kunt doen is contact opnemen met je kinderarts en daar het probleem voorleggen deze kan ook goed met je meedenken. Hopelijk zit er een tip bij waar je wat aan hebt. Succes..!!

7 jaar geleden

kun je weer contact opnemen met jullie vroegere gezinsvoogd? Misschien kan die helpen. Is het mogelijk voor jullie dochter om een paar keer te gaan kijken zodat de zmlk school met de informatie over en van jullie dochter een "oordeel" kan vormen of zij wel of niet poas en of hun jullie dochter onderwijs kunnen bieden? Met die informatie kun je misschien het kinderdagcentrum uitleggen dat het voor jullie dochter beter is dat ze daar blijft. Dat is voor nu zomaar een idee wat ik heb. Succes en sterkte met dit gebeuren.