Snap
  • Kind

Voorlezen voor je kleine

Het voorlezen voor je kind is heel goed voor de ontwikkeling, Vooral de taalontwikkeling van je kleine dreumes.

Uit alle hoeken krijg je te horen dat het verstandig is je kind al op erg jonge leeftijd voor te lezen. Ook het praten tegen je kind is goed voor de taalontwikkeling. Toen mijn baby geboren was had ik serieus geen enkel idee wat ik tegen dat kind moest zeggen. "Ik maak nu je luier los, pak een luierdoekje en maak je billen schoon". Om eerlijk te zijn voelde ik me een idioot als ik dat zo aan het doen was. En dan is je vocabulaire ook al snel op. Ook tijdens de borstvoeding wild eik wel dingen vertellen tegen mijn kleine, maar dan viel ik al snel stil. Ik ging maar het boek wat ik zelf aan het lezen was voorlezen.

Later stapte ik over op plaatjes boeken, "koe, schaap, emmer, leeuw, pinguïn etc.". Maar nog steeds voelde dat soort boeken in mijn mening een beetje suf aan. Al is het heel goed voor de ontwikkeling van een kind, een plaatje zien en horen wat het is. Daarna kwamen de kleine verhaaltjes zoals Dikke Dik, Woezel en Pip. Maar vooralsnog vind ik het een beetje simpele boekjes met simpele plaatjes. 

Op dit moment (zoon is 1,5 jaar) leest hij overdag de boeken met plaatjes. althans hij bladert wild door de boekjes, wijst dominant op een gedeelte van het plaatje en wil dat je opnoemt wat hij aanwijst. Dus bij bv Monkie, wijst hij op de egel, op de ekster, op de muizen, ganzen etc. Ook een van zijn favoriete boek zoeken en tellen met de kleine piraat wordt meer een aanwijsspel, zodat je niet echt het verhaal kan vertellen. 

Maar in de avond, begint het echte voorleeswerk van ons. Dit is het echte werk, het voorlezen waar ik iets mee kan, een echt verhaal. Met een stuk minder plaatjes, maar de kleine ligt bij ons op bed en luistert gedwee naar de gedichtjes, versjes en korte verhaaltjes van Annie M. G. Schmidt die ik voorlees uit een groot voorleesboek, wat ooit van mezelf was. Gewoon een paar korte versjes en verhaaltjes en dan gaat hij slapen. Wanneer ik vraag of hij nog een verhaaltje wil, dan knikt hij heel lief met zijn hoofd. Volgens mij vind hij de verhalen van Annie M. G. Schmidt ook erg mooi

Hoe lezen jullie de kleine voor, hebben jullie ook (als volwassene) moeite met alleen maar plaatjes boekjes, of ligt dat echt aan mij?

7 jaar geleden

Eerlijk gezegd heeft mijn zoontje van twee nooit interesse getoond in lezen. Ik heb vaak genoeg een poging gedaan maar hij negeerde me of trok het liefst het boekje uit mijn handen om er zelf wild in te bladeren haha sinds een week of twee merk ik dat het hem lukt iets langer te luisteren en lees ik hem 's avonds voor uit het boek "Verhaaltjes van een minuut".. Daar lees ik er twee van voor en daarna vindt hij het wel weer genoeg geweest. Ik kan niet wachten tot hij echt het geduld heeft om vaker te lezen..

7 jaar geleden

Ik heb een een hele bibliotheek aan kinderboeken thuis, dus aan keuze geen gebrek. Onze spruit is nu een maand oud en die lees ik verhaaltjes van Jip en Janneke voor, of van die verhaaltjes voor het slapen gaan. Ze vindt het heerlijk om naar mijn stem te luisteren. Mijn man gaat daarin wat verder en leest The Lord of the rings trilogie in het Engels aan haar voor. Hilarisch, maar ook hier geniet ze van. Dicht bij papa en zijn lage bromstem. Lekker blijven lezen!