Snap
  • koortstuipen
  • Ambulance
  • ambulancemedewerkers
  • SEH
  • Kinderic
  • midozolam

Van een gewone dag naar een rollercoaster

Het verhaal hoe Owen met koorstuipen op de KinderIC in het AMC kwam

Deel 1 

Donderdag 2 maart 2023

Een gewone vrije dag van mij zoals andere met Owen. ’s Morgens samen naar de kapper, samen geluncht en daarna zijn gewone middag slaapje. Na zijn middagslaapje gingen we naar buiten, even lopend naar de speeltuin achter ons huis. Lekker glijden van de glijbaan en samen op de schommel. We Komen om 15.30 uur weer thuis, lekker een bakje druiven en even een filmpje aan. Na een half uurtje begon Owen beetje te jammeren en wilde bij mij hangen en keken samen nog wat tv. Ondertussen had ik mijn moeder en Rob geappt dat ik dacht dat Owen griep zou krijgen. M’n moeder zei wel dat ik hem zo wel even moest tempraturen, dit deed ik niet veel later met het verschonen van zijn broek en de thermometer dat 39.4 aan. Iets waar ik mij niet meteen zorgen om maakte, ik dacht nog hij heeft wel vaker koorts. Paracetamol gaf ik nog niet, want die wilde ik nog bewaren voor de nacht.

Terwijl ik Owen op de bank liet liggen met een filmpje, ging ik aan het eten beginnen. Hij kwam nog wel even van de bank om bij mij te kijken en hij wilde nog een koekje. Eten wilde hij niet, ik kon namelijk mijn bordje naast hem opeten, wat normaal echt niet kan met hem. Om 17.14 uur belde Rob dat hij onderweg naar huis was en ook al bijna thuis was. Ik had mij al opgekleed voor naar de handbal en mijn tas al gepakt. Normaal zijn we echt maar 15 minuten samen thuis op donderdag. Wanneer Rob thuis kwam komt Owen nog omhoog en zwaait naar hem, maar gaat als snel weer zijn filmpje kijken. Ik had mijn jas aangedaan en zat nog even naast Owen op de bank en Rob ging ondertussen beginnen met zijn eten aan de andere kant van de bank.

Owen ligt een beetje met z’n benen te heen en weren (Wij dachten dat hij mee bewoog op de muziek naar hij wat zat te kijken) tot dus om 17.45 uur zijn ogen weg draaien en hij hevig begint te trekken met zijn gezicht en zijn armen en benen alle kanten op gaan. Rob en ik schrokken ons kapot en staan beide op. Rob pakt Owen en houdt hem tegen zich aan. We kijken elkaar aan en onze blikken zeggen dat dit niet goed is. Ik bel gelijk 112. Vraag om een ambulance en wordt snel doorgeschakeld met de meldkamer hier. De ambulance is onderweg en ondertussen worden er vragen aan ons gesteld wat Owen precies deed. Ze gaf al aan dat het waarschijnlijk om een koortsstuip ging. We moesten hem goed rechtop houden en ik hield het bij de deur in de gaten of de ambulance al kwam. Voor je gevoel duren deze minuten uren. Al snel horen we de sirene, voordeel dat er hier een ambulance post in het dorp zit.

De twee mannen komen binnen en geven aan dat Rob op de bank moet gaan zitten. Ook zij stellen diverse vragen en ik zoek meteen zijn paspoort en geeft die aan de ene ambulancebroeder. Rob was erg rustig en was echt in de regel modus. Ik was meer in paniek, waarbij ik stond te shaken en een hoge hartslag had. Echter kon ik wel de vragen beantwoorden en al moest ik wat pakken deed ik dit ook. Wat ze toen met Owen hebben gedaan is voor mij meer langs mij heen gegaan, maar wat ik later heb gehoord van Rob als de ambulancebroeder is dat:

Hij meteen medicatie (midozolam) kreeg in zijn neus en zij snel hadden beslist dat we naar het ziekenhuis zouden gaan om geen risico te nemen. Ik vroeg nog wat we verder nodig hadden en pakte nog snel een oplader mee. Rob tilde Owen naar buiten de ambulance in. Trok snel z’n schoenen aan en ging er met de auto achteraan.

We zijn ongeveer 3 minuten hier binnen geweest met de mannen van de ambulance. De reden waarom we naar het ziekenhuis gingen is omdat Owen nog steeds in de stuipen zat en deze ook erg heftig waren. Normaal duurt dit een paar minuten.

Wat is een koortstuip?

De hersenen van jonge kinderen zijn nog niet goed ontwikkeld en gevoelig voor het krijgen van stuipen. Door de plotselinge koorts (tempratuur maakt niet uit) ontstaat er kortsluiting in de hersenen waardoor er ongecontroleerde bewegingen ontstaan. Koortsstuipen zijn onschuldig en hebben geen nadelige effecten op de ontwikkeling van een kind.

Met 150 km/h gingen we richting het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Onderweg moesten we wachten op een andere ambulance, want er moest een extra verpleegkundige mee. Dit moest omdat Owen nogmaals midozolam heeft gehad via zijn neus en via een infuus. De bijwerking hiervan is dat je kan stoppen met ademen, het is namelijk een spier ontspanner, en met één verpleegkundige kan je niet beademen en nog andere handelingen doen.

Bij aankomst in Hoorn stond er 8 tot 10 man klaar op de SEH voor Owen. Hier schrok ik van, waarom zo veel?, maar dacht toen ook van ze doen alles voor Owen. Ik werd op een stoel in de hoek van de kamer gezet. De verpleegkundige die bezig was met mij vertelde beetje wat ze aan het doen waren en vertelde wie wie was. Ondertussen kwam Rob ook binnen die moest zijn auto nog snel parkeren en via de voorkant naar binnen. Op de SEH is het voor mij beetje duister wat er allemaal gebeurd is qua tijd. Er werd bloed afgenomen en urine opgevangen. Rob en ik riepen steeds naar Owen dat wij er waren en dat ze hier goed voor hem aan het zorgen waren. Stapsgewijs hielden ze het protocol aan tot ze op het punt waren dat de medicatie 3 keer verhoogd was. Wanneer de medicatie 1x was verhoogd ging de kinderarts overleggen met het AMC. Het leek vaak dat Owen er uit was, maar dan begon hij tocht weer met smakken en met het strekken van zijn benen. We waren nu meer dan 2 uur verder en de kinderarts gaf inderdaad aan dat we naar het AMC gingen.


Wachten op de ambulance en daar gaan we ……..



Lees deel 2 verder voor het verblijf in het AMC.

Trending op Mamaplaats: Het leven met een hartekindje

1 jaar geleden

Wij hebben dit ook gehad. Ik was alleen met hem toen hij ineens op schoot begon te stuipen en blauwe lippen kreeg en niet meer ademde. Kort daarvoor een stukje appel gehad dus ik dacht dat hij stikte. Snel met hem onder mijn arm roepend om hulp naar beneden gerend. Daar zat de buurman op de bank en heeft hem op zijn rug geklopt en ondersteboven gehouden. Hij kwam langzaam terug en heb hem tegen mij aangehouden terwijl de buurman de ambulance belde. Meegenomen naar het ziekenhuis waar hij die avond wederom 1 kreeg waar hij anderhalf uur niet uit kwam. Ik weet het nog precies, om 21.50 zuster geweest ter controle. 2 minuten later stap ik uit bed en merkte dat het niet goed ging dus op de bel gedrukt. Zuster komt en zegt dat ze net heeft gecontroleerd en dat alles goed was. Ik zeg het is niet goed. Ze zegt ik ga iemand halen. Ze is weg en hij begint te stuipen ik dus weer op de bel gedrukt en de zuster komt en zegt dat ze al onderweg was. Ik zei hij heeft al stuip. Daarna dus medicatie, met 3 man aan zijn bed, medicatie werkte niet, meegenomen naar aparte kamer, hoofdarts opgeroepen. Toen die uiteindelijk arriveerde leek de medicatie te werken en viel hij in slaap. Nog niet zo slap zoals dat normaal zou zijn na de medicatie maar arts vermoedde dat hij nu wel redelijk rustig een paar uur zou slapen. Hij was na 3 uurtjes alweer wakker. Maar heeft geen stuip meer gehad. Uiteindelijk 8 dagen in het ziekenhuis gebleven waar we eigenlijk nog niet weg mochten maar in goed overleg dat hij op dat moment thuis beter af was mochten we met medicatie op zak gaan. Na half jaar EEG gehad bij diezelfde hoofdarts die daarna met pensioen ging. Hij wilde hem zelf zien. Hij had zoiets nog niet meegemaakt zei hij. 2x koortsstuipen binnen 24 uur (gecompliceerde koortsstuipen). Uit de EEG kwam verder niets en het is tot op heden ook niet weer gebeurd maar de angst is zeer herkenbaar. Was wel een erfelijke factor hier want papa heeft het als kind ook 1x gehad en heeft toen 4 uur in coma gelegen.

1 jaar geleden

Herkenbaar helaas alleen ze dachten koortsstuip en na 48 uur ziekenhuis en veel onderzoeken weer naar huis. Nog geen 24 uur later weer zo'n aanval. Helaas was het uiteindelijk helemaal geen koortsstuip maar heeft ze epilepsie. Een echte rollercoaster gelukkig is ze nu al een poosje stabiel met de juiste medicatie

1 jaar geleden

Jeetje wat heftig zeg.. hoe waren ze daar achter gekomen? Hebben ze toen een EEG gedaan? Of omdat het weer 24 uur later was kwamen ze er achter? Fijn dat het met de medicatie nu stabiel is ❤️

1 jaar geleden

Zo herkenbaar helaas. Een jaar geleden precies hetzelfde meegemaakt. Twee ambulances thuis en de trauma helikopter was ook al geland. Ook bij ons A-typische koortsstuipen. Nu een jaar verder heeft hij nog meerdere stuipen gehad, maar gelukkig nooit meer zo heftig als toen. Heel veel sterkte voor jou! Je gelooft me nu misschien niet maar de angst wordt (gelukkig) echt minder!

1 jaar geleden

Pfoe, heftig om het daarna nog een aantal x mee te maken. Ik hoop idd dat het gaat slijten. Voor nu nog even spannend als hij iets geks doen of koorts krijgt.

1 jaar geleden

Vreselijk he.. hier ook meegemaakt met onze zoon. Ook a typisch, langdurig en veel medicatie nodig gehad om er uit te komen. En het blijft bij koorts altijd weer spannend!

1 jaar geleden

Echt wel.. vorige week had hij buikgriep. Meteen temperaturen en geen koorts. Is dat even een opluchting.