Snap
  • Kind

Van duimzuigen naar nagelbijten...... En toen???

Ons dochtertje duimt. Geen probleem toch? Maar nu is ze ook begonnen met nagelbijten. Is het tijd om de duim op te geven???

Vanaf de dag dat ze geboren is, heeft ons dochtertje geduimd. Sterker nog, ik denk dat ze zelfs in de baarmoeder al duimde, zó een natuurlijke beweging was dat voor haar. We hebben meteen geprobeerd om haar van de duim af te krijgen. Ik duimde vroeger zelf en heb daar nog een litteken van. Bovendien hoor je hoe slecht het is voor de tandjes enzo. 

We wilden wel dat ze iets had waar ze zichzelf mee kon 'troosten' maar ook iets wat gemakkelijker af te leren is dan die duim die je altijd bij je hebt. Maar nee, onze jongedame moest niets van die speen hebben. We hebben het écht geprobeerd, maar zij was uiteindelijk volhardender dan dat wij waren. 

We hebben wel een paar probleempjes gehad, net als de meeste ouders met duimzuigertjes, denk ik. Ze heeft soms wel haar duimpje kapot gebeten of gezogen maar over het geheel genomen viel het nog wel mee. Maar nu is ze bijna drie en begint ze steeds harder te zuigen waardoor haar duim bijna altijd rood is. En de laatste tijd heeft ze veel velletjes die loslaten door het constante vocht waar ze vervolgens aan gaat knabbelen. Wat er nu ook toe heeft geleid dat ze nu sinds een paar weken op haar nageltjes bijt. 

Eerst alleen het duimpje, maar daarna ook de rest van de vingertjes. We hebben al geprobeerd uit te leggen dat ze niet moet knabbelen en waarom ze alleen 's nachts op haar duimpje moet zuigen, maar goed, dat is natuurlijk nog moeilijk te begrijpen wanneer je bijna 3 bent. 

Nu hebben we dus het dilemma dat we het nagelbijten niet kunnen stoppen zonder dat we ook het duimzuigen wegnemen want zodra dat duimpje de mond in gaat, begint ze te knabbelen. We hebben al geprobeerd van dat Byte-X op haar nageltjes te doen (nog niet de duim, die mag ze nog heel even houden), maar dat lijkt er erg snel weer af te gaan en lijkt haar niet zo te deren. 

Heeft iemand nog andere ideeën? Volgens mijn man deed zijn moeder vroeger sambal (!!!) op hun duimen, maar dat lijkt me dan ook weer een beetje drastisch. En denken jullie dat we ook meteen het duimzuigen maar moeten stoppen? Alle gedachten zijn welkom!!!

8 jaar geleden

Achteraf gezien bij mij wel. Maar daar kwam ik pas jaren later achter. Oké het kan ook met de neurofibromatose te maken hebben, het niet lekker in mijn vel zitten en "problemen" thuis te maken gehad hebben. Maar ook gezien hoe hard jullie je best moeten doen met alles zou ik even zien OF er nog wat meer is. Ik zeg niet dat het zo is maar als ze nu zo hard duim zuigt en nagelbijt zou ik niet te lang gaan proberen om haar er vanaf te krijgen en veel methodes en zo te gebruiken. Als het niet lukt zou ik gewoon eens kijken of er iets aan de KAN zijn. He lastig om het via platte tekst uit te leggen zonder elkaar te zien want ik bedoel het op een voorzichtige manier en wil je een ander licht op duimzuigen en nagelbijten te geven.

8 jaar geleden

Bedankt! We laten haar het duimpje nog even houden en gaan de andere nageltjes insmeren met dat vieze goedje zodat ze niet gaat bijten op die nageltjes.

8 jaar geleden

Ik had er nog niet aan gedacht dat er een onderliggende problematiek kon zijn. Ze lijkt het te doen voor 'troost'. Als ze moe is enzo, dan gaat dat duimpje automatisch naar binnen. Ze is erg gevoelig en ik vermoed dat ze alles wel meekrijgt, maar wij leven redelijk stress-vrij. Ik bedoel dat er geen ruzie is enzo.

8 jaar geleden

Ik heb ook wel op mijn duim gezogen en later ook nagels gebten, maar toen was ik alouder en het is ook uit mezelf weer gestopt. Heb dus helaas geen ervaring of tips voor je... Wel succes met je zoektocht naar een oplossing!