Snap
  • Kind

Valt het je nu mee??

Valt het je mee? Deze vraag kreeg ik, ik wilde heel hard NEEEE schreeuwen.. Maar daarna heb ik er toch wel behoorlijk over nadacht..

Zoals ik wel eerder heb geschreven heeft een van mijn tweelingmannen een handicap, Een spastische hemiparese rechts. Een gedeeltelijke 'verlamming' van zijn rechter lichaamshelft. Sinds een jaar zijn we nu bezig met fysio, logopedie, ergotherapie enz.. Hij gaat nu zelfs naar een therapeutische peutergroep waar hij dus alle therapieën krijgt. Hij is er helemaal op zijn plek.

Toen we ruim een jaar geleden te horen kregen wat Wesley had zakte de grond onder je vandaan, je hebt geen idee hoe hij zich gaat ontwikkelen, want hij was nog zo klein! Nu een jaar verder hebben we een heerlijk vrolijk, blij mannetje die heel gefrustreerd kan worden als er iets niet lukt, maar het dan zo vaak probeert tot het wel lukt!

Zijn zicht had weg kunnen wezen aan de rechterkant, gelukkig ziet hij zoals het er nu naar uit ziet alleen rechts onder niet, maar zijn 'focus' is goed.

Zijn gehoor had heel slecht kunnen wezen, maar dit lijkt allemaal prima te zijn.

Zijn rechterarm/hand had verlamd kunnen zijn, maar Wesley kan hem zelfs optillen. Iets pakken met zijn hand is heel lastig, hij kan zijn hand niet goed coördineren en er zit soms niet genoeg kracht in. Hij gebruikt hem als ondersteunende hand. 

Hij had wel nooit kunnen gaan lopen omdat rechts niet mee werkt, maar hij zette vorige week zelfs zijn eerste onhandige stapjes los!!! Zo'n ontzettend emotioneel moment! 

Wesley begint zelfs woordjes te kletsen en soms een gebaar erbij, ook dit had zomaar aangetast kunnen zijn.. Dit lijkt dus ook (gedeeltelijk) te zijn overgenomen door de andere hersenhelften.

Dus ja, valt het dan mee met een jaar geleden? Aan de ene kant wel, hij kan en wil zoveel, we weten dat het zoveel slechter had kunnen gaan. Er zijn helaas zoveel kindjes met zoveel ergere dingen. 

Maar dit is mijn kind! Mijn kind heeft hulp nodig, mijn kind is niet zoals zijn broer en zus, mijn kind is een zorgenkind.. Ik maak me druk! Het is niet zo dat dit het was, het kan allemaal nog zomaar veranderen. De angst blijft, wat gebeurd er nog meer in die hersenen, spasticiteit, groeispurt.. Hoe doen straks de andere kinderen tegen hem, hoe 'gehandicapt' gaat hij lopen en hij kwijlt ontzettend veel en dat gaat misschien wel nooit over. 

Ik hou van mijn lieve geweldige heerlijke bijzondere kind, maar als ik het had kunnen wensen zou ik willen dat hij gewoon gezond was! Dus NEE, het valt me niet mee... 

8 jaar geleden

Sorry een beetje laat, maar dank je voor je reactie! Doet me goed! Hij heeft inderdaad ook bepaalde trucjes voor dingen en is super sterk met links.. Fijn dat jij er zo positief en sterk tegenover sta, dat proberen wij ons mannetje ook mee te geven! :)

8 jaar geleden

Nee het valt niet mee maar wat kan je kereltje al veel. Ja hij is laat met veel maar hij kan het wel. Ik denk als hij zo doorgaat en jullie hem van alles zelf laten doen en (wat jullie al doen) hem helpen in de dingen zelf leren doen hij minder gehandicapt zal worden dan als jullie hem in alles helpen. Hij leert zijn truckjes wel om te kunnen en te leren wat hij wil. Dat merk je immers nu al ;). Wat goed ook dat hij op die peutergroep zo zijn draai gevonden heeft. Deze kinderen dagen elkaar uit in het leren en dat is zo gezond. Ook het zijn als gehandicapten onder elkaar lijkt me voor hem heel fijn hoewel hij dat zich waarschijnlijk niet helemaal zo beseft. Ik heb zelf ook een handicap. De botten in mijn onderarmen zijn zo vergroeid dat ik mijn handen niet 100% kan draaien. Ik kan niet mijn hand ophouden om iets makkelijk aan te pakken. Maar daar heb ik zo mijn truckjes voor. Er zijn nog meer dingen die ik daarom niet makkelijk kan en ik heb er truckjes voor bedacht en bestaande dingen gebruik ik als hulpmiddel waarvan je dat niet zou verwachte. Soms moet in verwachtingen bij stellen omdat het niet binnen mijn mogelijkheden ligt. Dit is dan een teleurstelling maar ik probeer er wel zo snel mogelijk over heen te komen en te zien of het op een andere manier kan. Neem zoals het komt, haal eruit wat erin zit en stuur bij waar je kunt. Je bent onwijs goed bezig!!! Je weet immers wat er aan de hand is en je trekt alles uit de kast om alles uit je mannetje te halen wat erin zit.