Snap
  • Kind

Tips om de CITO goed te maken

Kindjes op de basisschool gaan binnenkort weer massaal de Cito-toets maken. Een spannende tijd voor kinderen en ook een beetje voor jou als mama ;)

Hoe kun je nu je kind zo goed mogelijk voorbereiden op deze Cito periode?

Eigenlijk zijn er een paar belangrijke basis tips. Als je deze in acht neemt dan ben je met je kind op de goede weg. Deze tips om de Cito goed te maken, zorgen ervoor dat een kind rustiger begint aan de Cito en zich beter zal kunnen concentreren.  

5 TIPS OM DE CITO TOETS GOED TE MAKEN

1: Angst
Probeer je kind zoveel mogelijk met zelfvertrouwen te laten starten aan de Cito-toets. Voor de kleine kinderen betekent dit dat ze goed op de hoogte moeten zijn van de Cito-toets en wat ze kunnen verwachten. De juf of meester in de klas zal dit zeker doen, maar ook jij als mama kan dit overbrengen. Praat met je kind over de Cito-toets. Stel ze vragen, zoals: "Wat denk jij dat de Cito-toets is?". Door wat gesprekjes te voeren in de aanloop naar de Cito, is je kind op de hoogte en zal minder angstig zijn. Let er wel op dat je er niet te veel over praat, dat kan weer juist averechts werken.

Voor de oudere kinderen is het belangrijk om de Cito wat te relativeren. Vertel ze dat de juf of de meester zelf al een beeld heeft over zijn of haar presteren. De Cito is slechts een momentopname en bij de juf of meester zit het kind een jaar lang in de klas. Dit geldt vooral voor kinderen in groep 8. Naar welke school zij gaan wordt bepaald door de docent, daar heeft de Cito niet zoveel over te zeggen. 

2: Rust
Zorg ervoor dat de periode voorafgaand aan de Cito rustig verloopt. Dus geen drukke feestjes of logeerpartijtjes, maar lekker op tijd naar bed. Haasten in de avond en de ochtend is ook niet zo verstandig. Neem eens wat langer de tijd om je kindje in bad te doen en ze lekker voor te lezen voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat alles is voorbereid in de ochtend en breng de kindjes op tijd naar school. 

3: Niet TE veel oefenen 
Sommige ouders kunnen nogal fanatiek zijn, als het gaat om het oefenen van de Cito-toets. Te veel oefenen is echter niet verstandig. Zo heeft een kind helemaal geen zin meer in de toets en krijgt het een aversie tegen de Cito. Oefen het zo af en toe en niet te lang. Maak er een leuk momentje van en complimenteer je kind als het wat goed doet en focus niet te veel op de foutjes. Bedenk je vooral dat jouw kind nu eenmaal een eigen niveau heeft. Scoort het hoger door intensief oefenen, dan zal dat later toch echt wel weer boven komen drijven. Daarbij komt, dat een kind die wat ouder is er ook van leert door het zelf te doen. 

4: Lekker bewegen en sporten
Vooral tijdens de Cito vinden kinderen het heerlijk om even lekker te rennen en te bewegen. Het zorgt ervoor dat de koppies weer even helemaal lekker leeg zijn. Neem je kind even lekker mee naar het park of ga een stukje met ze fietsen. 

5: Leg geen druk op de uitslag
Leg de focus niet zo zeer op wat er uit de Cito moet komen, maar op simpel weg "je best doen" wat het belangrijkste is. Meer dan "je best" kun je niet doen. Leg uit dat iedereen goed is, zoals hij of zij is. Of je nu hoog scoort of laag op de Cito toets, iedereen mag er zijn. Vertel je kind dat hij of zij niet moet gaan wachten op de uitslag van de Cito. Deze komt van zelf wel. Een gemaakte Cito, is gemaakt. Dit kun je niet meer veranderen. Het heeft dan ook geen zin meer om zenuwachtig te zijn over de uitslag. 

Mama's : veel succes met de Cito-toets :)