Snap
  • Kind

Tips en trucs voor het kiezen van de juiste basisschool

Hoe kies ik een goede basisschool? Ik zag deze vraag een paar keer langskomen op mamaplaats en dacht daar kan ik wel wat mee!

Natuurlijk bestaat er geen kant en klaar antwoord op deze vraag. Het hangt allemaal af van wat jij als ouder belangrijk vindt. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee zou kunnen houden bij je bezoek aan een basisschool. Dingen waar je als ouder niet zo snel aan denkt. Als juf en als mama heb ik aan beide kanten gestaan en wie weet heb je wat aan mijn tips.

Bedenkt eerst zelf goed wat jij verwacht van een basisschool.

- Ben je een ouder die makkelijk dingen los kan laten en vertrouwen heeft in het onderwijs? Of heb je liever meer invloed op de ontwikkeling van je kind?

- Ben je een ouder die betrokken wil zijn bij de school en zich graag inzet voor activiteiten? Of ben je een ouder die wel zou willen maar die het erg druk heeft en werkt?

- Wil je dat je kind op zijn of haar eigen tempo zich kan ontwikkelen of mag je kind met de stroom mee gaan?

- Welke aspecten van onderwijs vindt jij echt belangrijk? Dramatische vorming, kunst, hoge cito scores, een goed sociaal klimaat, geloofsovertuiging?

- Zoek je een school met voorschoolse of naschoolse opvang?

Kortom er is al heel veel waar je over na kunt denken voordat je een school gaat bezoeken. Bespreek dit vooral ook met je partner zodat jullie beiden een duidelijk beeld hebben wat voor onderwijs je zoekt voor je kind.

Dan is het eindelijk zo ver. Je gaat voor de eerste keer op bezoek bij een basisschool. Spannend!

Let op bij het maken van je afspraak op de tijd. De meeste scholen beginnen in de ochtend met een kring, of met het leesonderwijs. Op zulke momenten is het lekker rustig en gestructureerd in de school. Dit kan een vertekend beeld geven en het is jammer omdat je dan relatief weinig ziet van het onderwijs.

Ben je op bezoek tijdens dit soort activiteiten vraag dan of er gedifferentieerd wordt. Doen alle kinderen hetzelfde of is ieder groepje met iets anders bezig? Een goede school zal zijn onderwijs zo inrichten dat het kinderen op verschillende niveau’ s kan bedienen. Een klas waar iedereen aan het stil lezen is is lekker rustig maar is dat de bedoeling van goed leren lezen?

Meestal word je bij een gesprek eerst welkom geheten door de directie, maak je daar een praatje en ga je daarna even de school door. Interessante vragen die je zou kunnen stellen en die je mogelijk meer informatie geven over de school zijn:

  • Hoe ziet een dag er uit?
  • Wat zijn de speerpunten van de school, waar zijn jullie echt goed in? En misschien zelfs beter in dan andere scholen in de omgeving?
  • Waar werkt de school op het moment aan? Wat zijn de iets minder sterke punten? (als je als antwoord krijgt niets dan zou er bij mij een grote alarmbel gaan rinkelen )
  • Wat doet de school met kinderen die onder het gemiddelde scoren? Maar vooral ook wat doet de school met kinderen die boven het gemiddelde scoren?
  • De school heeft zijn taak goed volbracht als een kind van school gaat met de volgende kwaliteiten……
  • Hoe ziet het pestprotocol eruit?
  • Wat doen jullie voor de sociale ontwikkeling van jullie leerlingen?
  • Wat doet de ouderraad allemaal? Hoe betrokken zijn de ouders hier op school? 
  • Wat verwacht de school van mij als ouder?

En verder natuurlijk alles wat je als ouder belangrijk vindt. Op ons vragen lijstje stonden een aantal vragen over het aansluiten bij interesses van ons kind en sociale vaardigheden. Verder hebben wij veel aandacht besteed aan multicultureel onderwijs. We wonen in een relatief "wit" plaatsje en vinden het belangrijk dat ons kind in aanraking komt met andere culturen. Vraag vooral alles wat je maar wilt vragen. Geen vraag is te dom, je maakt niet zomaar een beslissing!

Zo! Voor nu laat ik het hier even bij. In deel 2 wil ik jullie graag vertellen waar je op kunt letten als je een rondleiding door een school krijgt.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Laat het me vooral weten, en ik hoor graag wat je zou willen lezen in deel 2. 

8 jaar geleden

Het duurt nog wel even voor dat die van ons naar school mag/moet. Maar ik had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat er tegenwoordig zo veel verschil zit in scholen dat je echt een keuze moet maken. Ik ging zelf altijd naar de school die het dichts bij ons huis zat en dacht dat voor ons zoontje ook wel voldoende was, maar blijkbaar moet ik toch nog even wat beter kijken voordat ik hem daar straks heen stuur... Heldere blog!