Snap
  • Kind
  • Voeding
  • post

Spruiten á la Mama

Spruiten ook zo uit de gratie bij jullie "spruit(en)"? Probeer dan eens dit roerbakrecept!

Ondanks de warme temperatuur had ik gisteren toch zin in spruiten.
Daar liep ik eerder deze week tegenaan in de supermarkt met bijkomend voordeel: spruiten uit Nederland. Het is namelijk soms hard zoeken naar producten die (nog) uit ons land komen.
Sperziebonen uit Senegal, Egypte en Marokko… Jeetje, die groente moeten wat kilometers afleggen om hier in de winkel terecht te komen.
Zoals jullie misschien al van mij weten ben ik erg bewust van voeding en het milieu. Hoewel wij hier thuis niet 100% zelfvoorzienend, volledig groen en 100% vegetariër zijn, doen we ons best om een steentje bij te dragen aan het behoud van onze leefomgeving. Dat even ter zijde.

Dochterlief had natuurlijk al snel in de smiezen dat er spruiten waren gekocht en vroeg iedere avond: ‘Mam, eten we vanavond spruiten?’
Geluk dat ik had was dat ze uitgerekend gisteren deze vraag niet stelde en ik tijdens haar (nog sporadisch voorkomende) siësta de kans zag het avondeten voor te bereiden. We zouden immers naar oma gaan en daarna een bezoek brengen aan het nieuwe Speelbos hier in de buurt. Dan is er niets zo prettig als thuis te komen en het avondeten op te warmen en binnen 5 minuten een gezonde en lekkere maaltijd te serveren aan jonge kinderen met stevige trek.
Zo gezegd zo gedaan en ik liet me inspireren door een Jamie Oliver uitzending waarin hij ook spruiten bereidde op een zeer aparte manier. Hij voegde hier nog aan toe dat juist het koken van spruiten de bittere nasmaak veroorzaakt. Hmmmm dat is handig want sinds onze dochter richting 4 jaar gaat, is zij erg gevoelig voor kleurtjes, smaakjes en geurtjes van eten.
Ze eet (gelukkig) nog altijd bijna alles en is altijd wel in voor het proberen van nieuwe dingen maar soms kan spinazie ineens behoorlijk uit de gratie zijn bij haar.

Dit vraagt dan om creativiteit!

Terug naar Jamie. Ik mag hem heel erg maar vind het soms erg knoeien met eten. Lekker met je handen een salade door elkaar hutselen is niet zo mijn ding. Maar buiten dit heeft hij goede ideeën zoals met die spruiten. Men neme een flinke zak verse spruiten, ontdoe deze van hun jasje en was deze daarna goed. Neem een keukenmachine en laat deze het werk doen: spruiten fijnsnijden tot reepjes. Doe hetzelfde met een klein sjalotje en een teentje knoflook.
Verwarm een eetlepel rijstolie of speciale bakolie in een diepe ketel en bak hierin de fijngemalen ui en knoflook kort aan. Voeg daarna de fijngesneden spruiten toe en roer alles goed door elkaar.

Voeg dan naar eigen smaak toe:

· Scheutje sojasaus

· 1theelepel misopasta

· 1 half blokje groentebouillon van bijv. Zonnatura

· 1 theelepel garam masala

· Snufje kaneelpoeder en wat rozijntjes

· Gemalen kokos

· Snufje kerriepoeder

Je ziet variatie genoeg voor dit heerlijke groentegerecht.
Bak de groente ongeveer 4-5 minuten en doe dan een deksel op de ketel en laat alles nog even nagaren.
Voor de moeilijke eters kun je de geroerbakte spruitjes mengen met aardappelpuree of de portie spruitjes nog fijner malen met een hakmolen of staafmixer.
Dit gerecht is niet alleen warm lekker maar ook wanneer het afgekoeld is.

Voor alle papa’s en mama’s die komende week spruiten willen maken: veel plezier in de keuken en smakelijk eten met jullie ‘spruiten’!

10 jaar geleden

Klinkt goed! Wij maken wel eens rijst met spruiten en ananas, ook erg lekker.

10 jaar geleden

Ik vind spruitjes ook altijd heerlijk. Ik zelf vries ze altijd in.

10 jaar geleden

Ik vind spruitjes sowieso al heerlijk, maar het klinkt zeker goed!