Snap

Sprongenwekker

Normaal is je kindje zo rustig, zoet en lief en van de één op de andere dag herken je hem/haar er niet meer in terug. Druk, niet luisteren, zeuren, niet willen slapen, hangerig, eigenlijk alles wat je kindje normaal niet heeft hebben ze nu ineens wel. Je kind zit in een sprongetje.

Voordat ik een kind kreeg had ik hier nog nooit van gehoord. In mijn kraamweek werd me direct uitgelegd dat kinderen op sommige momenten in hun leven in één keer hard ontwikkelen. Dat is goed, daar leren ze veel van, maar heeft wel gevolgen op het gedrag van je kind. Dit noemen ze een sprongetje.

Ondanks dat dit me bekend is, vergeet ik iedere keer weer dat mijn dochter in een sprongetje zit. Achteraf, zodra ze weer helemaal haarzelf is, bedenk ik me: “Aha, ze zat in een sprongetje”, maar in die week dat ze zo hard ontwikkelt loop ik weer met mijn handen in het haar. Waarom is ze toch ineens zo anders dan normaal? Zo herken ik haar helemaal niet.

Vorige maand vond ik op internet de sprongenwekker. Kinderen gaan de eerste twee jaar redelijk rond dezelfde periode een sprongetje in. Deze wekker herinnert je eraan en mailt je dat je kind weer in een sprongetje zit.  En wat geeft dit een rust.

Een week voordat mijn dochter een sprongetje in ging kreeg ik een e-mail van ‘Oei ik Groei’. Ik kon me hierop voorbereiden en inderdaad, deze week zat ze in een sprong. Ik plande deze week vrij in mijn agenda, hielp haar met haar ontwikkeling, ging duidelijk met haar grenzen opstellen en na een paar dagen was ze weer haarzelf.

De term sprong is bij veel ouders niet bekend. Ze weten niet wanneer hun kind in wat voor soort sprong zit en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Maar het helpt je ontzettend veel als je van te voren weet dat het gedrag dat je kindje op dat moment heeft normaal is, vanzelf weer over gaat en hoe je hem/haar het beste daarbij kan helpen.

10 jaar geleden

Inderdaad jammer dat je niet meer actief bent op deze site, want je schrijft inderdaad leuk. Ik zal eens op jou site gaan kijken...

10 jaar geleden

Bedankt voor het compliment. Je kan me natuurlijk altijd volgen op mijn eigen site, waar ik ook bijna elke dag wat schrijf!

10 jaar geleden

bedankt voor de tip zal het eens bekijken, jammer dat je niet meer actief bent op deze website want je schrijft leuk.

11 jaar geleden

Ik ben niet langer actief op deze website. Wil je wel mijn blogs blijven volgen, dan kan dat op mijn persoonlijke website: www.mcdid.nl