Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Sport of spel?

Onze zoon zit op judo. Maar ik weet vrij weinig van de sport, sinds vanmiddag ietsje meer, want hij zit daar voor twee zaken: zelfvertrouwen en weerbaarheid. Vandaag lag echter de nadruk op de sport, er werden namelijk examens afgenomen!

Laat ik vooropstellen dat ik niets tegen heb op de spórt judo, judoka's en ouders die deze sport uiterst serieus behandelen (tot op zekere hoogte). Ik hoor echter gewoonweg niet bij die laatste categorie. Judo is voor mijn zoontje een plek waar hij meer zelfvertrouwen opdoet met dank aan twee geweldige juffen die hun kleine pupillen op speelse wijze de beginselen van judo aanleren. Hij heeft er plezier met de andere kinderen, binnen een aangename setting waarin respect hoog in het vaandel staat. Stoeien heeft een doel. Oefeningen worden afgewisseld met spelletjes à la Krokodil-en-hapjes. Helemaal leuk. Maar vandaag kwam er een andere dimensie naar voren. Ineens is het bloedjeserieus. Er werden examens afgenomen. In tweetallen moest getoond worden dat technieken worden beheersd, of je goed kunt vallen en de verschillende grepen kent, die allemaal leuke namen hebben gekregen: de reus, de bulldozer, het vliegtuigje... omdat ik altijd achter het glas meekijk wist ik daar niets van, dus het had nog wel educatieve waarde, deze middag ;-) Zoonlief hoort bij de categorie 'ooh' en 'aah', hij oogt gewoonweg schattig, waardoor ik ook in mijn vuistje moest lachen toen hij zijn maatje omverkreeg en braaf de instructies opvolgde. Ik kan het niet helpen, ik vond het aandoenlijk. Misschien is het daardoor wel dat ik het niet als serious business zie. Dat hij bij zijn witte band dan aan het einde van de bijeenkomst twee gele slippen krijgt, excuus, mama moest ze natuurlijk wel betalen (wist ik veel hoe zoiets ging, had ik natuurlijk geen portemonnee meegenomen, wij in de auto kijken, gelukkig dat daar wat kleingeld lag ;-)), was wel leuk. Maar ik kan me wel verbazen over de ouders die bij de juf aankloppen als hun kind volgens hen meer dan één kleur vooruit had moeten gaan. Jongens, het zijn kinderen van 4 tot en met 7 jaar en dan ga je je werkelijk druk maken dat je kind al dan niet een oranje, blauwe, groene of whatever kleur slip krijgt. Het andere geval was er ook, een kind dat er twee op vooruit ging, die dan vreselijk overdreven geprezen werd door zijn familie (lees: fanclub). Echt, ik vond het teveel show, al hebben we wel lol gehad toen de twee juffen, beide met zwarte band, maar wel een duidelijk verschil in gewichtsklasse, een wedstrijdje deden voor het publiek. Ik zal nooit een sportfanaat worden, voor geen enkele sport. Ik vind het veeeeeeel belangrijker dat mijn kind plezier heeft, bewegingsmogelijkheden heeft en daar ook nog wat zinnige dingen bij leert over hoe je met elkaar en jezelf omgaat.

10 jaar geleden

Ik bent el echt een sportliefhebber en vroeger heb ik zelf ook judo gedaan. Echter waren bij mij de leraren te fanatiek en MOEST ik naar de wedstrijdgroep. Dt betekende zelf de reizen naar de wedstrijden betalen en verblijf ook. Ik was zelfs al ingeschreven voor een wedstrijd in Zweden (en dat met een witte band en wat slippen). Ik ben heel blij dat mijn ouders hier vanaf hebben gezien, het moet wel leuk blijven. Ik ben daarna meteen gestopt met judo en ben overgestapt naar diverse takken van Zwemmen. Mijn kids mogen straks sporten wat ze maa willen, echter ze MOETEN leren zwemmen!! Echt super dat je zoon het geweldig vind, dat is immers het belangrijkste!

10 jaar geleden

Ach, ik vind het wel wat hebben, die examens, maar alleen als je kind het ook leuk vindt. Ik hou er niet van om kinderen te veel te pushen in dat soort dingen. Mijn oudste zoon doet ook aan judo, het heeft hem een stuk meer zelfvertrouwen gegeven, niet alleen door de sport, maar ook door het feit dat hij inmiddels de gele band heeft gehaald.

10 jaar geleden

Ik kan me inderdaad ook vreselijk ergeren aan die prestatiegerichte ouders. Wel fijn dat je zoontje baat bij judo heeft!

10 jaar geleden

Ja, dat leren vallen is echt heel goed! En inderdaad kunnen ze hier al jong beginnen. Ze hadden zelfs mijn dochtertje van drie er wel bij willen hebben, omdat dat ook al mocht, niet omdat ze te weinig deelnemers hebben ofzo.