Snap
  • Kind
  • sinterklaas
  • pakjesavond
  • kids&zo
  • Schoentjezetten
  • sintpiter

Sinterklaas rijdt elk jaar stilletjes ons huisje voorbij!

Wij vieren thuis geen Sinterklaas.

Vanavond viert bijna heel Nederland pakjesavond maar wij niet, voor ons is dit een gewone doodnormale donderdagavond. Wij zetten geen schoentjes, zingen geen Sinterklaasliedjes en kijken geen Sinterklaasjournaal. De beste man komt niet bij ons thuis want Sinterklaas rijdt elk jaar weer stilletjes ons huisje voorbij! Dus wanneer heel Nederland zich bezighoud met de Sinterklaasgekte zijn wij al bezig met de kerstvoorbereidingen want de kerstman vergeet ons gelukkig nooit.

Maar waarom vieren wij dan geen Sinterklaas en is dat niet sneu voor de kinderen? Onze kinderen weten niet beter. Wij wonen namelijk in een dorp waar Sinterklaas gewoon niet komt. Ja echt een heel dorp dat geen Sinterklaas viert! Onze kinderen kennen het hele Sinterklaasfeest daardoor ook niet zo goed. De dingen die ze wel weten van Sinterklaas zien ze in winkels, op tv en horen ze van andere kinderen. 

Ruim twee maanden nadat Sinterklaas het land uit is dan zijn onze kinderen aan de beurt. Want Sinterklaas mag ons dorp dan wel elk jaar vergeten maar dat doet Sint Piter niet! Elk jaar in Februari reist Sint Piter samen mijn zijn enige Pyt met de boot af naar onze woonplaats. Hier brengt hij al rijdend op zijn prachtige Friese paard samen met Swarte Pyt pepernootjes, chocoladeletters en cadeautjes voor in de schoentjes van onze kindjes! Onze kinderen zetten dus in Februari hun schoentjes en zingen dan Sint Piterliedjes. Op 21 Februari zwaaien wij Sint Piter uit en dan hebben onze kinderen pakjesavond (Sint pitersdei). 

Voor buitenstaanders is het een gekke gebeurtenis maar voor ons is dit de normaalste zaak van de wereld. Als ik soms andere moeders hoor over oververmoeide kinderen in de drukke decembermaand dan ben ik maar weer wat blij met 'onze' Sint Piter in Februari! Voor iedereen die wel vanavond pakjesavond viert plezier allemaal en hopelijk keert bij jullie ook snel de rust weer wat terug. 

Ja en nee. Het feest zelf is inderdaad een soortgelijk feest op een ander moment. De duur van het feest is een stuk korter dan die van het sinterklaasfeest. En ook hierbij is er natuurlijk ook de spanning die er is met dit soort feesten maar doordat het korter duurt en niet samen valt met de toch al zo drukke en spannende decembermaand scheelt het toch wel behoorlijk. Onze kinderen beginnen pas wat gespannen te worden voor de kerst maar als ik vriendinnen mag geloven begint bij de gezinnen waar Sinterklaas gevierd word het al rond half November.

4 jaar geleden

Dat is toch hetzelfde alleen twee maanden later? De spanning rondom blijft toch hetzelfde alleen in een andere maand lijkt mij..