Snap
  • Kind
  • mamaplaatscollab
  • Brandwonden
  • brandwondenstichting

Sinds ik moeder ben, ben ik een paniekvogel

Sinds ik moeder ben, ben ik een beetje een paniekvogel. Als het om Sem gaat ben ik ontzettend beschermend en ik houd hem dan ook het liefst ten alle tijden dicht bij me. Als we een rondje lopen houd ik zijn hand stevig vast, als ergens heet water staat zorg ik dat hij niet in de buurt komt en ik check altijd meerdere keren of het traphekje wel goed dicht zit. Ja, over het algemeen gedraag ik me als een soort gevaar-ontwijkende ninja.

Toch zorgt dit er helaas niet voor dat Sem zich nooit bezeert. Integendeel, zoals we allemaal weten zit een ongeluk in een klein hoekje en bezeren kinderen zichzelf geregeld. Het enige dat wij als ouders kunnen doen, is zorgen dat dit binnen de perken blijft én achteraf goed wordt verzorgd. Dat geldt bij alle soorten ongelukjes, maar natuurlijk helemaal wanneer er brand of extreme hitte in het spel is. Wist je bijvoorbeeld dat je bij een brandwond geen koud, maar lauw water over de wond moet laten stromen?

Via de site van de Brandwonden Stichting deed ik een quiz over wat te doen bij brandwonden. Hoe beschermend ik ook ben, ik wist blijkbaar nog niet genoeg over dit onderwerp. Zo wist ik niet dat je niets op de brandwond moet smeren, maar in plaats daarvan bedekken met plastic huishoudfolie of steriel verband. Je kind warm houden met een deken zou in eerste instantie ook niet snel in me opkomen. Via deze link vind je meer informatie over brandwonden en hoe te handelen wanneer je dit overkomt.

Kinderen zijn nu eenmaal wat onbezonnen. Je kunt nog zo voorzichtig zijn, maar een ongelukje is snel gebeurd. Vanaf nu ben ik ook daarop voorbereid. Met grotere brandwonden moet je altijd contact opnemen met een arts, maar het is heel handig om een eerste hulp- pakketje in huis te hebben voor kleine brandwonden. In dit pakketje zitten onder andere brandwondenpleisters, koelgel voor onderweg en een handig boekje met tips om brandwonden te voorkomen én om eerste hulp te verlenen. Het pakketje kost €14,95. Je krijgt het gratis als je Brandwonden Stichting steunt voor €2,50 per maand (minimaal 5 maanden). Zo zorg je dat je voorbereid bent én je helpt kinderen met brandwonden aan een betere behandeling.

Ben jij goed voorbereid op brandwonden? 

3 jaar geleden

Redelijk voorbereid, vooral op het blussen (blusdeken en spuit) niet mer verzoring.

3 jaar geleden

Heel herkenbaar ik ben ook heel snel in standje paniek

3 jaar geleden

Ik ben samen met een huisarts dus weet er zelf niet zoveel van. Maar hij is natuurlijk niet altijd in de buurt, wel de juiste ehbo in huis natuurlijk.