Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

 • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
 • Open blog community voor en door moeders
 • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Seksuele voorlichting

Nou ja, de titel zegt het al hè?

Dus ... sta je nietsvermoedend je kinderen onder de douche te zetten en voor je het weet zit je midden in een gesprek over seks en baby's. Ik blij dat ik me voorbereid had!

Ooit hebben mijn man en ik besloten, dat wanneer de kinderen vragen zouden hebben, ook over moeilijke onderwerpen, we dan zo open en eerlijk mogelijk zouden zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel van te voren al eens over bepaalde onderwerpen hebben nagedacht, want anders sta je nog met je mond vol tanden. Ze komen namelijk op de vreemdste momenten met vragen ... "when you least expect it!"

Gisteravond, de kinders samen onder de douche, ik hielp ze een beetje en manlief stond in de aangrenzende slaapkamer kleding uit te zoeken voor vandaag.

 • Mini: mam, broer heeft wel van die moedervlekken op zijn borst en ik niet.
 • Ik: dat zijn tepels en die heb jij ook, kijk maar eens goed.
 • Mini: waar zijn die voor?
 • Ik: bij meisjes zijn ze voor als ze later mama worden, dan kan de baby daar uit drinken, maar waarom een jongetje ze heeft ... misschien omdat jongetjes en meisjes dan meer op elkaar lijken.
 • Maxi: misschien wisten ze in de buik nog niet of je een jongetje of een meisje werd?
 • Ik: ja, dat klopt wel, wanneer een baby nog maar uit een paar celletjes bestaat, is het eerst een meisje en later pas komen er ballen en een piemel bij wanneer het toch een jongetje gaat worden. (so far, so good, ik ben hier best goed in.)
 • Maxi: maarruh, waar zijn die ballen eigenlijk voor?
 • Ik: (ik kan dit heus wel) daar worden de zaadjes gemaakt en bewaard, die nodig zijn om baby's te maken
 • Mini: (lachend) neeee, jongens krijgen geen baby's in de buik
 • Ik: (oeps, nou moet ik meer gaan uileggen) dat klopt, maar om een baby te krijgen, moet een man eerst zaadjes aan een vrouw geven. Zo'n zaadje groeit dan, samen met een eitje van de vrouw, uit tot een baby.
 • Maxi: maar hoe komt dat zaadje dan bij het eitje van de vrouw als ze alleen maar met de piemel en de plasser elkaar aanraken?
 • Mini: (direct achter maxi aan) deed papa dat ook? (pakt zijn piemel en doet alsof hij er iets uit haalt) zo een zaadje aan jou geven?
 • Ik: (is dat wat ze op school leren?) nou, dan moet de man zijn piemel IN het babygaatje van de vrouw stoppen (sjeminee hee, ik dacht dat we stapje voor stapje gingen doen? waar is manlief wanneer ik hem nodig heb!)
 • Mini en maxi samen: (eerst giechelend, daarna stil en met open mond naar mij starend) .... echt?

Dit was het moment waarop mijn geliefde eega eindelijk eens de badkamer in kwam ... met een grote smerige grijns om zijn mond ... nog na-schuddebuikend van het lachen. Grom! Ik zeg: Zo! Jij dacht, dat laat ik haar mooi alleen opknappen? Hij: Maar je deed het zo goed (doet poging om niet in lachen uit te barsten, poging jammerlijk mislukt!), ik had er niets aan toe te voegen.

10 jaar geleden

Joepie, goede verklaring gevonden dus! Misschien wel, misschien niet (over dat eerder experimenteren), waarschijnlijk niet, maar ik zeg er toch bij dat dat alleen voor volwassenen is :D

10 jaar geleden

Hé wist je dat hij gelijk had, dat je tepels hebt omdat in je buik nog niet duidelijk was of je een jongetje of een meisje werd? De tepels worden namelijk al gevormd vóórdat hormonen hun werk gaan doen die bepalen hoe de geslachtsorganen worden gevormd. Zonder werking van hormonen worden alle baby's meisjes. En dáárom hebben jongens dus ook tepels :-) (zo heb je een aandoening die ervoor zorgt dat je ongevoelig bent voor testosteron, en dan ben je dus genetisch gezien een man hoewel je lichamelijk er toch echt als vrouw uit ziet omdat je embryo-lichaampje niks met het testosteron heeft gedaan, maar dat is even een terzijde ;-) ) En ik geloof echt niet dat kinderen eerder gaan experimenteren als je ze voorlicht. Die dingen kunnen ze zelf ook wel verzinnen, en anders horen ze er wel over van andere kinderen.

10 jaar geleden

Ik weet niet of je ze daarmee op ideeën brengt, ik heb daar nog wel over nagedacht en dus heb ik ze gezegd dat alleen volwassenen dat mogen doen, omdat kinderen nog niet voor een babietje kunnen zorgen. (mijn seksuele voorlichting gaat nog niet zo ver dat ik ze vertel dat je ook kunt vrijen voor de lol :) alleen dat het is om babies te maken)

10 jaar geleden

Hahaha, dank je :D Mijn man zei dat hij "nearly pissed himself laughing", fijn he, zo'n vent :)