Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Seksuele voor lichting bij kleuters

Deze blog gaat over de seksuele ontwikkeling bij kleuters, het gaat sneller als je denkt!

Zelf dacht ik dat het nog wel een poosje zou kunnen wachten en dat deze gesprekken ons nog wel een tijdje bespaart zouden blijven, maar mijn dochter van 4 jaar dacht hier helaas heel anders over.

Het begon allemaal al toen ze nog 4 jaar moest worden en ze verliefd werd op een jongetje in Spanje. We konden duidelijk aan haar merken dat ze zich anders ging gedragen als hij in haar buurt was en ook als hij met een ander meisje aan het spelen was werd ze duidelijk jaloers.

Op een gegeven moment kwam ze thuis uit school met de mededeling dat de "getrouwd" was en dat ze ook met haar man ging kussen. Ze loopt met haar "man" hand in hand over het schoolplein en ze hebben serieuze problemen! We gaan namelijk eind dit jaar verhuizen en als onze dochter daar te veel over praat dan is haar "man" boos en wil hij niet meer bij haar zijn. We hebben haar dan ook maar verteld dat ze het daar niet te veel over moet hebben.

Toen werd het toch wel eens tijd om wat meer over het leven te gaan vertellen.... 

  • Maar waar begin je? 
  • Hoe vertel je het?
  • Wat vertel je allemaal?
  • Welke benamingen geef je het?

Allemaal vragen waar wij zo 1-2-3 geen antwoord op hadden en we zijn online opzoek gegaan naar tips en adviezen. Helaas was er niet heel veel over te vinden want de meeste kinderen wachten nog iets langer met interesse tonen naar het andere geslacht. Hebben wij weer ;-)

Maar goed na enig speurwerk vonden we een boekje waar goede recensies over gegeven werden en dit hebben we aangeschaft. En het is een succes! Ze vind het prachtig en naast voorlezen vind ze het ook leuk om er zelf door heen te bladeren en de plaatsjes te bekijken.Ook voor ons is het een leuk boekje en zo groeien we zelf ook in het bespreekbaar maken van seksualiteit binnen het gezin. Ik wil namelijk graag dat het een onderwerp is waar gewoon open en eerlijk over gesproken kan worden.

Ook heb ik besloten om een oude hobby weer op te pakken en ik ben nu een pop aan het haken met een baby in de buik die echt geboren kan worden. Zo, denk ik, kan ik op een hele speelse manier haar ook in het echt laten zien hoe een baby geboren word.

Nu ben ik wel heel benieuwd hoe andere ouders dit hebben opgepakt.

Ook wil ik wel graag weten wat jullie van mijn manier vinden, een boekje met duidelijke plaatjes geschikt voor de leeftijd en een echt lijkende pop.

Het boekje heet: Allereerste Infoboek Seksuele Voorlichting voor 4-6 jaar ISBN: 978-447-2363-2

En de pop heb ik van: http://www.hethaakbeest.be/product/patroon-poppenmoeder-met-kind/#prettyPhoto 

9 jaar geleden

Bedankt voor de tip! Hier heb ik wel het één en ander globaal verteld, maar zo`n boekje is toch handiger. Al moet ik wel zeggen dat de meiden er nog maar heel weinig vragen over stellen.

9 jaar geleden

Dat zal zeker wel vragen op roepen. Echt van dat boekje ga je veel hulp krijgen.

9 jaar geleden

5 jaar. Sinds hij broertje heeft vraagt hij steeds meer erover.

9 jaar geleden

Goed zeg! Hoe oud is jou zoon?