Snap
  • Kind

Schuldig aan kinderarbeid?

Onze oudste (6) vindt het heerlijk om klusjes te doen voor een paar cent! Ik vind het heerlijk om haar met plezier die klusjes te zien doen.

Onze oudste dochter heeft al van kleins af aan geleerd dat als je iets wil kopen, dat je het eerst moet betalen met centjes. En als je centjes wilt hebben, moet je die verdienen door te werken. Zo weet ze wat papa en mama telkens gaan doen als we zeggen dat we gaan werken; geld verdienen om ons huis te betalen en leuke dingen te kopen en te doen! De basis begrijpt ze helemaal. Opvoeding over geldzaken. ;-)

Vorige week vond ze 5 cent op straat. Wow, wat was ze blij! Ze had nu óók een centje en nu kon ze wat kopen! Helaas moesten we haar toen vertellen dat 5 cent niet echt veel was. Daar kon je niet echt iets van kopen.... 'Mama, hoe kan ik meer geld verdienen?' Terwijl ik over het antwoord nadacht, riep papa al: 'klusjes doen!' Haar gezichtje straalde helemaal. 'Jaaaaaa! Mama? Heb je een klusje voor mij?'

En zo begon het. Madam is altijd een ijverige tante geweest. Ze ruimt graag op. Ja echt. Wat een bofkont ben ik hè? Maar nu wilde ze echt álles doen. Voor nog meer centjes. Voor in haar spaarpot. Ze wil het liefst de hele dag werken voor me. Maar ik laat haar nu 1 klusje per dag doen. Als ze er zelf om vraagt. Maar dat doet ze wel, hoor! Ze heeft een geheugen als een olifant!

Zo heeft ze al haar eigen speelgoed geordend, de woonkamer gestofzuigd en de onderste kastjes van onze keuken afgesopt. En dat voor een paar cent! Dik onderbetaald dus. Haha! En dik onder de leeftijdsgrens. Hihi. Maar oh, wat zie ik haar genieten! Ze vindt het écht heel erg leuk om te doen.

Je moest haar gezicht eens zien toen ik haar gister een euro gaf en haar vertelde dat dat 100(!) cent was! Haar ogen vielen er bijna uit. Wowwwwwww dat is vééllllll!!!! Haha! 

Kind blij, mama blij. Want mama houdt niet zo van poetsen en opruimen. *bloos bloos*.

7 jaar geleden

It's about time soemone wrote about this.

8 jaar geleden

leuk zeg!! Mijn dochter houd ook enorm van mij helpen met het huishouden. Zo was ze nog geen 2 toen ze al de vaatwassen aan het inruimen was. :D heerlijk!

8 jaar geleden

Precies Kaytje, zo was ik het inderdaad van plan. Normale dingen moeten gewoon gedaan worden. Extraatjes mogen beloond worden. Maar soms is het ook fijn om een extraatje aan iemand te géven zonder dat er gelijk een beloning bij hoort. Dat moet ze natuurlijk ook leren. ;-)

8 jaar geleden

Gewoon goede afspraken over maken. Dus bepaalde dingen moeten gewoon gedaan worden, zoals haar speelgoed opruimen. En dat als ze dan iets speciaals doet, wat nog niet zo "gewoon" is dat ze daar dan een beloning voor krijgt. Ik doe het ook met mijn kinderen. Hun kamer opruimen is iets wat gewoon hoort, maar als ze papa of mama helpen met stofzuigen of afstoffen dan krijgen ze een beloning. Ik vind het wel goed. Zo leren ze dat geld niet zo maar komt aanwaaien en je er wel iets voor moet doen.