Snap
  • Kind
  • Mama
  • mama
  • kids
  • klas

Relatief Privé

Onlangs zat ik in de bus (geen Connexxion meer maar Arriva) en was meteen de “koewlste” mama van de hele klas. Ashton is namelijk GEK op de bus. Terwijl Logan in de wagen lief lag te tukken, Ashton persoonlijke vragen stelde aan wildvreemden, keek ik een beetje om me heen. Terwijl ik dat deed zag ik een bordje waarop iets stond als: “In deze bus hangen camera’s EN word geluid opgenomen.” WHAT THE FIZZLE?! Weg was het wegmijmeren. Weg was het: “oh wat is Ashton toch schattig met zijn gebabbel.” Ik was BOOS. SUPERBOOS zelfs! Dat je camera’s ophangt om op die manier vandalen te detecteren, oke. Of om te zien wie er begon bij een gevecht, oke. Maar afluisteren? En hoe zit het dan met dat ene ding… hoe noemen ze dat toch? In Engeland spreek je het vrijwel hetzelfde uit… OH JA: Privacy!

Ik heb NIKS te verbergen, maar vind het ook niet nodig dat iedereen alles van mij weet. En dan kunnen ze aankomen met: “ja maar we luisteren niet alles hoor, alleen dingen die noodzakelijk zijn.” Maar je weet het pas als er iets ergs is gezegd of bekokstoofd, als je alles eerst gaat zitten beluisteren. Ik betaal nota bene 2 (!!) euro voor zo een rottig kaartje, dan mag ik toch zeker hopen dat ik in die tijd mag en kan bespreken wat ik wil en met wie ik wil zonder dat de Hoge Heren weten hoeveel ik moet terug betalen aan de belasting of waarover mijn laatste ruzie met vriendlief ging. En als mijn vriendin haar buitenechtelijke escapades op dat moment wil bespreken, moet ze dat toch kunnen vertellen?

Ik vind ons fijne Nederland wel erg betuttelen met hun “moetjes en moogjes” maar dit gaat me echt een stap te ver. Ik wil mijn privacy terug. Hoelang duurt het voordat we afluisterapparatuur (want dat is het!) gaan plaatsen in openbare gelegenheden als winkelcentra (ook daar kan ik namelijk van alles bekokstoven) of supermarkten? En daarna? Telefoons? Gaan de smsjes ook door een soort van poort? En ja, ik weet best dat ik nu een paar bruggen verder ben al, maar dit is WEL de kant die we op lijken te gaan! Voorlopig vind ik Arriva dus flink ruk en met het oog op afluisteren (zelfs al wil ik alleen maar met Ashton bespreken of Spiderman beter is dan Batman) sla ik voorlopig even over.

Lang leve de fiets en de benenwagen!

12 jaar geleden

Tja, privacy. Ik denk dat we daar niet te veel bij stil moeten staan zolang de informatie niet wordt misbruikt. Bedoel, het is ook voor onze veiligheid. Natuurlijk is het een raar idee dat iemand van een beveiligingsbureau ofzo zit mee te luisteren terwijl jij heftig discussieert over Batman of Spiderman. Om over de echt belangrijke dingen nog te zwijgen, maar wees reëel. Politie e.d. kunnen nu toch ook al telefoons afluisteren en smsjes onderscheppen? Net als in de film? Zolang er verstandig mee wordt omgegaan, is er toch geen probleem?